CES 2011 - идва време за таблети

г. 08:20 ч.
CES 2011 - идва време за таблети

В началото на януари ще се проведе изложението за потребителска електроника CES 2011, което ще отбележи началото на годината на Таблета. Интересното е, че най-успелият таблет Apple Ipad няма да бъде представен на CES 2011. Какво да очакваме от CES 2011:
Android атака - Apple създаде свой чип A4 за iPhone и iPad. За разлика от това, продуктът на Google - Android е много по-открит. Най-различни компании създадоха свои чипове за Android устройства и това способства за бързото популяризиране на операционната система. Към сегашните производители на чипове - Samsung, Qualcomm, Texas Instruments, Freescale и Marvell, през настоящата година ще можем да прибавим и Broadcom, NVIDIA и MediaTek. Слухове водят на мисълта, че nVidia Tegra 2, основана на двуядрен ARM Cortex-A9 1Ghz процесор и мощна графика ще бъде основата на стандартната Google платформа, която ще се използва от разработчиците на приложения за Honeycomb.
Tablet PC-та, базирани на nVidia Tegra 2 ще пуснат редица именити производители като Acer, ASUS, MSI, Samsung, Toshiba и Motorola.
Допълнителен тласък на Android ще даде и обявената поддръжка за операционната система от Intel. Благодарение на нея, скоро можем да очакваме Android таблети, базирани на Atom процесори в изпълнение на ASUS и Lenovo.
RIM подготвят PlayBook - RIM подготвят 7-инчовият таблет Playbook, базиран на двуядрен ARM процесор. От компанията няма да използват своята мобилна операционна система BlackBerry, а ще разчитат на разработваната в момента нова среда QNX. До това решение се стигна след като RIM погълна QNX Software през април 2010. Като резултат, бъдещият таблет Playbook няма да е съвместим с досегашните BlackBerry приложения, но ще поддържа Adobe AIR - среда с поддръжка на Flash, HTML и JavaScript. Поддръжката на Flash е главната характеристика, на която залагат от RIM в борбата срещу лидера при таблетите и основна разлика между iPad и Playbook. Освен Flash, таблетът на RIM ще поддържа многозадачност, декодиране на HD видео и много други.
Windows таблети - Все по-често се споменава, че Microsoft бързат с представянето на версия на операционната си система, оптимизирана за работа с ARM процесори. Много вероятно е новата им операционна система да използва интерфейса Metro от Windows Phone 7. Със сигурност ще научим допълнителни подробности по време на CES 2011. Добра поддръжка за Windows оказват и от вечния партньор Intel, който е подготвил нова платформа за таблети и нетбуци, базирана на Atom процесор с кодово име Oak Trail. На предстоящото изложение ще бъде демонстриран и 12-инчовият таблет ASUS EP121 Eee Slate с процесор Core i5.
Завръщането на webOS - Гигантът HP погълна Palm и обнови операционната система webOS до версия 2.0. Основните планове на компанията са да използват тази версия за таблет разработка с кодово име Topaz. За съжаление, HP не е от компаниите, от които изтича информация и подробностите за устройството още не са ясни... Това, което се знае е, че Topaz няма да бъде показан на CES 2011, но ще е готов за пазара преди края на 2011...
Какво става с MeeGo - MeeGo беше демонстрирана още по време на Comutex 2010, но Nokia винаги е заявявала, че няма да бърза с официалното пускане на новата операционна система. Така че, тепърва през тази година ще видим на какво е способна тя. Да се надяваме, че съюзът между Intel Moblin и Nokia Maemo ще се наложи на пазара и ще донесе за разнообразието му.
Както виждате, очаква ни интересна таблетна година. ARM ще продължи да властва при процесорите за подобни устройства, а Microsoft и Intel ще положат много услилия за да променят статуквото. За това дали ще успеят... говорят имената на двете компании - малко са задачите, с които са се захванали и които не са довели до успешен завършек.
По материали на 3D News.
                        
Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини

Alldocube / Cube Young Free X5 - 8-инчов таблет, мини компютър и телефон в едно

Alldocube / Cube Young Free X5 - 8-инчов таблет, мини компютър и телефон в едно
Cube Young Free X5 е отличен таблет с широка функционалност. Той има GPS, Bluetooth 4.0, вградено FM радио, 2 слота за СИМ карти, 3GB RAM, 8-ядрен процесор и 8-инчов дисплей с висока резолюция...
 

Lenovo P8 или Xiaomi Mi Pad 3 - кой таблет да изберем

Lenovo P8 или Xiaomi Mi Pad 3 - кой таблет да изберем
Основните предимства на Xiaomi Mi Pad 3 са по-качествен, метален корпус, по-голяма батерия, по-добър дизайн. Основните предимства на Lenovo P8 таблет са в разширената му функционалност. Таблетът има GPS модул. Също така е значително по-евтин...
 

Кои Huawei смартфони ще получат ъпдейт до Android 7 Nougat

Кои Huawei смартфони ще получат ъпдейт до Android 7 Nougat
Huawei Mate 8, Huawei P9, Huawei P9 Plus, Huawei P9 Lite, Huawei Nova и Huawei Nova Plus ще получат Android 7 Nougat...
 


Christmas Fools – смешна коледна игра

Christmas Fools – смешна коледна игра
Christmas Fools е забавна коледна игра, създадена от българи - The Sixth Hammer. Тя е безплатна за Android, а скоро и iOS. Всичко в нея, дизайна, анимациите, звуковите ефекти и музиката е дело на разработчиците...
 

Intel ще представи HEDT - нова линия процесори за геймъри и ентусиасти на Computex 2016

Intel ще представи HEDT - нова линия процесори за геймъри и ентусиасти на Computex 2016
Intel Core i7-6950X от серия Broadwell-E - първият потребителски процесор с 10 ядра...
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+