Японци предлагат по-добра, изцяло въглеродна батерия

г. 15:07 ч.
Японци предлагат по-добра, изцяло въглеродна батерия

Power Japan Plus са на път да сбъднат мечтата ми от последните десетина години. Техниката се развива с бързи темпове, днешните смартфони са с бързодействието на настолните компютри от преди 10 години, но при батериите... свежите, нови идеи са запспали дълбок зимен сън и няма никакво раздвижване.
А безспорно, батерията е един от ключовите елементи на мобилните устройства.
Към момента, най-популярните акумулаторни батерии за тях за литиево-йонните. Някои тяхни преимущества ги превърнаха в избор номер 1, но не премахнаха недостатъците им като намаляване на капацитета със стареенето, възможност от появата на ефекта на паметта при неправилна употреба, риск от възпламеняване, висока цена.
Ето, че японците от компанията Power Japan Plus са на път да направят дълго чаканата революция. Батерията, която са разработили използва въглерод както за анода, така и за катода, което елиминира необходимостта от лесно възпламенимия литиев оикис, ползван в сегашните Li-Ion акумулатори. Освен по-безопасни, новите японски батерии са със значително по-дълъг живот. Li-Ion батериите издържат обикновено около 500 презареждания, да кажем около 2 години живот, а новото предложение - до 3000 презареждания.
Времето за пълно зареждане може да се съкрати до 20 пъти спрямо сегашното, а липсата на литиев окис прави акумулаторите на Power Japan Plus и значително по-евтини.
Всъщност, идеята за зцяло въглероден акумулатор не е нова. Тя е разработена през 70-те години на 20-ти век от японци. Преди 6-7 години, учени от Kyushu University започнаха работа върху нанотехнологии, които да усъвършенстват въглеродния материал и да позволят намаляването на размера и теглото на подобни батерии. Като че ли, Power Japan Plus е фирмата, която ще комерсиализира резултатите на учените от Kyushu University. Компанията работи и върху по-нататъшни подобрения - разработката върви и в момента под името Carbon Complex.
Екипът, според който новите батерии вече са готови за комерсиално представяне е само от 8 човека. Компанията не разполага с необходимия финансов ресурс за масово производство, но се надява това скоро да се промени.
Първите акумулатори от новия тип ще бъдат използвани в области, в които безопасността е най-важния показател - медицинското оборудване и спътниковия отрасъл. В последствие, ще бъдат разработени и акумулатори за електромобили.
Е, ако след години се окаже, че първите два етапа са били успешни, тогава можем да се надяваме и на масово навлизане на въглеродните батерии в мобилните устройства. С две думи... още немалко години не можем да очакваме подобрение при акумулаторите на мобилните устройства.
Повече информация от 3D News
          
Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини

Oukitel K10 - смартфонът с най-голямата Батерия и запомнящ се дизайн

Oukitel K10 - смартфонът с най-голямата Батерия и запомнящ се дизайн
Oukitel K10 е уникален смартфон за любители на топ параметрите. Визията му наподобява агресивния дизайн на Tag Heuer. Хардуерът включва мощен 8-ядрен процесор с 6GB RAM и 64GB вградена флаш памет. Над всичко е батерията с капацитет от 11000mAh...
 

B98 - Телефон със защита от намокряне и 6800 mAh батерия за 40 лева

B98 - Телефон със защита от намокряне и 6800 mAh батерия за 40 лева
B98 - мобилен телефон за приключенци със защита от вода и удари, и огромна 6800 mAh батерия...
 

Leagoo Lead 7 - смартфон с огромна батерия и миниатюрна цена

Leagoo Lead 7 - смартфон с огромна батерия и миниатюрна цена
Акцентът в Leagoo Lead 7 е неговата батерия с капацитет 4500 mAh. По данни на производителя, тя е способна да осигури 23 часа за разговори или 450 часа в стенд бай режим. Въпреки огромната батерия, корпусът на смартфона е с дебелина само 8.9 мм...
 

Innos D6000 - мощен смартфон с две батерии с огромен капацитет от 6000 mAh

Innos D6000 - мощен смартфон с две батерии с огромен капацитет от 6000 mAh
Innos D6000 - смартфон с две батерии и USB Type-C порт за едновременното им зареждане. Едната с капацитет 2480 mAh е вградена, а 2-рата - 3520 mAh може да бъде отделяна от корпуса на смартфона. С двете монтирани батерии, дебелината на D6000 е само 11.9 мм...
 

Умният електроскутер Gogoro Smartscooter изминава 100км без презареждане

Умният електроскутер Gogoro Smartscooter изминава 100км без презареждане
NZПо време на CES 2015, китайците от Gogoro представиха своя умен скутер със сменяеми батерии, създадени в сътрудничество с Panasonic Gogoro Smartscooter...
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed