Шеметна надпревара за Смартфон господство

г. 22:46 ч.
Шеметна надпревара за Смартфон господство

Смартфоните - най-интересния и разпространен високотехнологичен продукт. Да си на върха в бранша е и чест, и приказно богатство.
Какво можем да очакваме в близко бъдеще - лично мое мнение, неподкрепено с факти...

Винаги съм смятал, че най-важното нещо за един смартфон е дисплеят. Това е връзката ни с устройството, всичко около него е придатък. И продължавам да вярвам, че бъдещите иновации ще се базират на развитие на екраните. Красиви метални корпуси, тънки смартфони... кому са нужни - аз си мечтая за гъвкав дисплей, който да навивам на рулце и да прибирам в кутията с цигари. Пък нека не е метален...
Изхождайки от това, досега фокусирах вниманието си в два бренда - Samsung и LG. Тези, които имат необходимите R&D лаборатории и необходимите заводи за разработка и внедряване на нови технологии при дисплеите. Това са и фирмите, които пуснаха на пазара модели с по-интересни, извити екрани.

LG G5

Новият LG G5. Хмм... скок с двата крака в неизвестното, стъпка на отчаяние.
За съжаление, не в правилната посока за мен - нищо ново и авангардно в екрана за сметка на интересни, но недоказани идеи.
Модулен смартфон. Звучи добре, поне както беше замислен в Google Project Ara. Отделни модули с процесори, RAM и ROM памети, камери, екрани. Позволяващи конфигуриране на най-смислената за конкретен човек конфигурация.
Е ли наистина модулен смартфон LG... Не мисля. "Модулността" му не позволява промяна на основни характеристики, просто имаме възможност за включване на допълнителни устройства, подобряващи някоя функция. Нищо чак толкова авангадно ако се замислим, но след месец, два ще разберем дали чисто маркетинговият подход с пускането на пазара на допълнителни аксесоари, кръстени модули с гръмкото име LG Friends ще изпълни своя замисъл и ще спечели достатъчно почитатели.
Унибоди корпуса се отварял и можело да се сменя батерията... Ехааа, страхотно. Ама се сменя със същата, не можеш да избираш такава с друг капацитет. А, да не забравя - бил метален. Пак ехааа.
Истинският модулен смартфон - Google Project Ara боксува след години развитие. Според слухове, поради недостатъчна здравина на скрепване на модулите, които се разпадат при сътресение.
Интересно би било да се види как ще се представи новата, неизпитана и недоказана сглобка на LG G5 след година ползване.
Е, все пак, оптимистично погледнато, иновациите явно са жизнено необходими за LG.
Лоша 2015 година за смартфоните на компанията и все по-стремително отдалечаване от челото. Струва ми се, че все по-рядко ще чуваме за LG при смартфоните...
Аз лично очаквах нещо бомбастично с извит, да не кажа даже свободно огъващ се OLED дисплей, но това си остава в сферата на фантастиката. Или може би в тайните R&D лаборатории.

Samsung Galaxy S7 Edge

Новият Samsung Galaxy S7 Edge. Изрично подчертавам - ще споделям мнението си за Edge, а не за чистата S7-ца.
За мен, старият модел Galaxy S6 Edge+ е смартфонът, докосващ съвършенството на нашето време.
Защо - ами заради извития екран и махането на 50% от излишните рамки от предния панел (двете странични). Когато се махнат и другите 50% - горната и долната... ех.. мечти.
Много хора са на мнение, че новият Samsung S7 Edge не добавя достатъчно промени спрямо предшественика си. Това е напълно вярно. И защо да го прави, когато той просто е на върха???
Замислете се - който е номер 1 не прави бомбастични нововъведения в новите си модели, а чрез уж незначителни фейслифтове прави доброто още по-добро. Дълги години това беше Apple, сега, колкото и да не се харесва на мнозина, които недолюбват южнокорейският гигант, това еднозначно е Samsung.
Какво е променено - разбира се, използва се топ хардуерът за момента - същият като при флагмана на LG - Snapdragon 820 в комбинация с 4GB RAM. Подобрен е един от най-важните показатели - батерията, която в S6 Edge е 2600mAh, в S6 Edge+ - 3000mAh, при S7 Edge е вече 3600mAh.
Дабавена е и сериозна степен на защита - IP68, която би следвало да гарантира престой във вода до 30 минути на дълбочина 1.5 метра.
Брилянтният дизайн е запазен и леко подобрен - screen to body съотношението се е повишило до 76.1%, което означава, че има по-малко ненужен баласт в предния панел. Нова е и камерата, с бленда f/1.7 и Duo Pixel технология, тепърва ще правим сравнения между нея и авангардното двойно решение при LG.
Е... малко ли са промените - според мен не. Разумен фейслифт, запазващ доброто и надграждащ го с мощ и издържливост.
Единствената грешка на Samsung за мен е пускането на S7. Трябваше да се пусне само S7 Edge модела като се махне Edge от името му и оттук натам S-серията да е само с извити екрани.

iPhone 6s

Apple... Трудно ми е да давам реална оценка на продуктите на тази компания. Признавам си без бой, че никога не съм им бил привърженик, но се научих да ги уважавам. Поне до iPhone 5s. После какво стана... не разбирам.
Вместо запазване на страхотния разпознаваем дизайн се появи iPhone 6, който е... модел на HTC. На външен вид.
Рязка смяна в дизайн концепцията и ползване на чужди идеи. Естествено, веднага iPhone феновете подеха песента - всъщност, дизайна е от лабораториите на Apple, HTC са го крали. Е... да ама не.
После, в края на миналата година се появиха върховите (по грозота) аксесоари като прословутото калъфче с батерия, носещо гордото име Smart Battery Case...
Какво да очакваме от новия iPhone не смея да прогнозирам, но... Стив Джобс го няма.

Ами... кой друг може да се намеси в шеметната надпревара за Смартфон господство?

Microsoft - надали. Компанията има съвсем друга насоченост, надали можем да разчитаме на хардуерни иновации при нея, а и като при Apple, като че ли липсва гениален ръководител след оттеглянето на Бил Гейтс. Поглъщането на жалките останки на Nokia не сътвориха смартфон бум в Microsoft, надали ще се случи и в бъдеще.

Google Project Ara - интересно отначалото, интересно на третата година. Има надежди, но хайде нещо да се появи вече на пазара като краен резултат от разработките...

Sony, HTC - доскорошни топ производители на смартфони от висок клас със затихващи функции. Не мисля, че могат да се намесят сериозно в борбата

Новоизгряващите китайски звезди - Lenovo / Motorola, Huawei, ZTE, Xiaomi, OnePlus. Хм... пазарният им дял е огромен за миналата година. Ще става все по-голям и по-голям. Но да направят най-добрия... все още не са дорасли. Имат потенциал, но ще трябва да почакат за да дойде и тяхното време да са на върха.

Тъй че драги ми слушатели, раздрусах торбичката с кокалчета, хвърлих ги и те показаха, че в близките години никой няма да може да се противопостави на Samsung. По никой показател - нито в борбата за най-добър модел смартфон, нито в тази за най-големи продажби и най-голям дял от пазара.
Дали съм прав - на кой му пука - на производителите. За мен, а предполагам и останалите потребители не е толкова важно коя марка ще прави най-добрите смартфони. Важното е технологиите да се развиват бързо и да се радваме на все по-хубави и удобни устройства.
Ако се сетя, след няколко години ще извадя тази новина от архива и заедно ще обсъдим кое в нея се е развило според предвижданията и кое не :)
Ще ми е много интересно да споделите и вашите очаквания.
Можете да го направите в темата във форума - Битката на Титаните - най-добрите смартфони
      
Споделете тази новина:


Подобни новини

Миналата година Huawei е спечелила 560 млн. долара от лицензиране на своите разработки

Миналата година Huawei е спечелила 560 млн. долара от лицензиране на своите разработки
Китайската компания Huawei Technologies попадна в обхвата на доста строги американски санкционни ограничения още през май 2019 г....
 

Samsung 990 Pro 4TB ще бъде наличенeн през октомври на цена от 345 щ. долара

Samsung 990 Pro 4TB ще бъде наличенeн през октомври на цена от 345 щ. долара
Производителят обяви и подготовката на нова версия на софтуера Samsung Magician 8.0 за наблюдение на състоянието и управление на SSD дискове...
 

Гигантският 57-инчов извит геймърски монитор Odyssey Neo G9 на Samsung ще бъде пуснат в продажба на 23 август

Гигантският 57-инчов извит геймърски монитор Odyssey Neo G9 на Samsung ще бъде пуснат в продажба на 23 август
В промоционалния видеоклип, публикуван в YouTube канала на компанията, Samsung намекна, че 57-инчовият геймърски монитор Odyssey Neo G9 ще се предлага от 23 август...
 

Пазарът на полупроводници започна бавно да се възстановява от дългия си застой

Пазарът на полупроводници започна бавно да се възстановява от дългия си застой
Доставките на чипове за смартфони, персонални компютри и центрове за данни намаляха тази година, тъй като клиентите намалиха разходите си на фона на слабата световна икономика, високата инфлация и повишаващите се лихвени проценти...
 

Бъдещите iPhone 15 Pro и Pro Max ще се намират трудно

Бъдещите iPhone 15 Pro и Pro Max ще се намират трудно
Има проблеми с производството на дисплеи за тях в LG ...
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed