Тестваха контейнер за течен азот, проектиран от изкуствен интелект и отпечатан на 3D принтер

г. 18:25 ч.
Тестваха контейнер за течен азот, проектиран от изкуствен интелект и отпечатан на 3D принтер

Експертите са създали иновативен контейнер за течен азот с помощта на изкуствен интелект и 3D печат, който превъзхожда съществуващите аналози по ключови параметри. Контейнерът за LN2 CPU осигурява 3 пъти по-бързо охлаждане, 1,2 пъти по-бързо нагряване и 20 % по-ефективно използване на LN2. Но досега той се оказва неикономичен за масово производство.

Екип от специалисти по компютърен овърклок от SkatterBencher проведе уникално проучване, съчетавайки усъвършенстван изкуствен интелект и технологии за 3D печат, за да създаде високоефективен контейнер за течен азот (LN2). В проекта участваха водещите в бранша компании Diabatix, специализирана в генеративен изкуствен интелект за термални решения, 3D Systems, експерт в адитивното производство (3D печат), и ElmorLabs, известен производител на хардуер за овърклок на компютърни компоненти, пише Tom's Hardware.

Целта на проучването е да се провери възможността за създаване на контейнер за LN2 с помощта на технологиите за генеративен ИИ и 3D печат, както и да се оцени неговата ефективност и рентабилност в сравнение със съществуващите системи. За основа е използван контейнерът за LN2 на ElmorLabs Volcano CPU. С платформата на Diabatix ColdStream Next AI беше разработен подобрен дизайн. След това прототипът беше произведен от 3D Systems с помощта на усъвършенствана технология за 3D печат, базирана на безкислородна мед на прах. Разходите за разработване и производство на прототипа обаче в крайна сметка са стрували впечатляващите 10 000 долара, което е значително по-скъпо от контейнера ElmorLabs Volcano CPU, който се продава само за 260 щ. долара.

Въпреки това базовите тестове за производителност показаха, че проектираният от AI контейнер за LN2 превъзхожда Volcano по няколко ключови показателя. Време за охлаждане: прототипът достигна -194 °C само за 56 секунди, докато на Volcano му бяха необходими почти 3 минути.

Време за нагряване: прототипът се нагрява от -194 до 20 °C с 30 секунди по-бързо от Volcano, при топлинно натоварване от 1250 W. Ефективност: използвайки 500 ml течен азот, контейнерът с изкуствен интелект се охлажда до -133 °C, което е с 20 % по-ефективно от Volcano, който достига само до -100 °C.

Въпреки това при практическите тестове, включително теста за производителност при овърклок Cinebench 2024, ефективността на топлоотдаването на процесора и пълния стрес тест при над 600 W, предимствата на новия дизайн не бяха толкова значителни. Като се има предвид значителната разлика в цената, разработеният от AI контейнер за течен азот все още не е рентабилна алтернатива на съществуващите решения.

Въпреки настоящите резултати SkatterBencher и неговите партньори планират да продължат да работят по оптимизиране на производителността и намаляване на цената на контейнера, а в бъдеще обмислят да го адаптират за по-мощни процесори като AMD Ryzen Threadripper, тъй като планират да пуснат своя дизайн на пазара и да го направят икономически жизнеспособен.

    
Споделете тази новина:Подобни новини

Portabee - 3D принтерите навлизат в дома ни

Portabee - 3D принтерите навлизат в дома ни
Portabee - мобилен 3D принтер за дома само за $480...
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

За пет години престъпниците са прехвърлили 100 млрд. долара в криптовалути
Често чрез стабилни монети и централизирани борси Още

Предполага се, че Tesla специално оптимизира автопилота за Илон Мъск и влиятелни блогъри
Твърди се, че представителите на Tesla следят маршрутите на блогърите въз основа на техните отзиви Още

Сателитен интернет в раница: SpaceX пусна антената Starlink Mini за пътешественици и дигитални номади в САЩ
Експерти от бранша прогнозират, че Starlink Mini може да се превърне в катализатор за възхода на "цифровото номадство Още

Apple възнамерява да продаде с 10 процента повече iPhone 16 до края на годината, отколкото продаде iPhone 15 миналата година
Според анализатори на Bloomberg Intelligence прогнозата на Apple за продажбите на iPhone е положителен знак Още

Porsche изтегля всички електрически автомобили Taycan заради проблеми със спирачките
Ръководителят на проекта Porsche Taycan, Кевин Гик, подчерта, че компанията е решила да изтегли всички 150 000 продадени електрически автомобила, включително последния модел 2025, за да гарантира безопасността на клиентите Още