Майкрософт замени 15-годишен интерфейс в новия си офис пакет

г. 09:40 ч.
Майкрософт замени 15-годишен интерфейс в новия си офис пакет

Новият пакет от офис приложения 2007 Microsoft Office System обещава да бъде най-значимата версия на продукта в последните 10 години и може би изобщо до този момент. Това прогнозират анализаторите от Gartner в новоиздадената поредица от 22 отчета “High Performance Workplace”.
Майкрософт са направили значителни промени в основния пакет, но редица от новите функции ще бъдат засенчени от друга промяна. Стойността на софтуера не е в нещата, които позволява на потребителя да прави, а в начина, по който може да ги прави. На въпроса какви нови функции желаят да бъдат включени в 2007 Microsoft Office System, 80% от потребителите са поискали от Майкрософт вече съществуващи възможности.
Първата версия на пакета бизнес приложения Office за Windows разполагаше с десетки вградени в общи менюта и ленти с инструменти функции и команди. След това бяха добавени още стотици. Но за потребителя богатството от възможности започна да се предлага с цената на допълнително усложняване. Майкрософт прецени, че ползите от използвания вече 15 години интерфейс в нейните офис продукти са изчерпани. Компанията реши да промени интерфейса на Word, Excel, PowerPoint, Access и функциите за създаване на документи на Outlook. Лентите с менюта бяха заменени с по-големи, по-подробни и завършени ленти с инструменти.
Новата лента (ribbon) отчита контекста и предлага различни опции, в зависимост от това какво прави потребителят. Например, ако той щракне върху снимка, в лентата ще бъдат показвани приложимите действия при работа със снимки. Освен това новите продукти осигуряват значително по-добри възможности за преглед, известни като „преглед на живо”. Задържането на показалеца върху част от лентата води до открояване на съдържанието, все едно е избрана съответната команда. Потребителите могат да задържат показалеца от един избор на друг и да видят как ще бъдат засегнати документите им, без да е необходимо да правят промени в тях. Новият потребителски интерфейс позволява също по-бързо създаване на документи с по-добър външен вид, които водят до по-високо качество на документите и до увеличаване на продуктивността на потребителя. 2007 Microsoft Office System предлага и редица други функции и подобрения. Така например, потребителите, които отдавна се оплакват, че нямат достатъчно клетки в Excel, сега ще могат да създават електронни таблици с необходимата им големина. Друга промяна касае обработката на графики в Excel и PowerPoint. Потребителите, които опитваха да интегрират създадени в Excel графики в презентации на PowerPoint само за да разберат, че се използват различни графични машини, вече ще имат възможност да копират графики между продуктите и да ги редактират с една и съща графична машина. А тези, които се нуждаят от повече помощ при създаване на слайдове и графични обекти в техните документи, ще могат да използват SmartArt за начални напътствия.
Източник: www.technews.bg

Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+