Как у нас се избира софтуер и могат ли да живеят Intel и AMD една без друга?

г. 14:29 ч.

Преди две седмици, в мразовитата неделя на OpenFest 2006, когато правих интервю с Брендън Робинсън, той каза нещо, което тогава не написах в текста на статията, защото си е цяла отделна тема. „Американското правителство, - каза той, - когато поръчва хардуер, има такъв закон: трябва да има минимум два независими един от друг доставчика за дадения хардуер. Това е и причината, поради която е създадена AMD – за да има алтернатива на Intel, за да може министерствата да си купуват процесори“. После Брендън каза, че същото де факто важи и за софтуера. Зависимостта от един-единствен доставчик поставя всеки потребител в крайно неизгодна позиция – той може да бъде изнудван за пари чрез неконтролируемо високи цени, а ако компанията фалира, ще си има сериозен проблем и т.н. „Това важи не само за американското правителство, но и за всяко друго, и за вашето“, допълни „дебианецът“.
За Intel и AMD има дори слухове, че на някакво дълбоко ниво двете компании са „роднини“. Това разбира се, са само слухове, но и без тях е видимо, че за повечето неща САЩ си има поне по два силни играча: Intel и AMD, Microsoft и RedHat, Cisco и цяла плеяда „мрежари“ и т.н.
У нас, напротив, важат съвсем други принципи. Ето го и последният пример. След като НЗОК най-сетне приключи сагата с избора на нова информационна система (ще видим обаче какъв ще е резултатът от това), Касата стигна и до фазата на закупуване на „декстоп“ софтуер. Над 1000 компютъра ще трябва да се оборудват с операционна среда и офис-пакет. Какво ще инсталират – ами ще се купят Microsoft лицензи по новата схема тип „абонаментно обслужване“. Браво. Кой ще им ги достави? Ето тук вече никога няма да се сетим, особено след като прочетем изискванията към доставчика: „Кандидатите ще трябва да предоставят списък на договори със сходен предмет, които са изпълнени през последните три години, да докажат, че са Майкрософт Сертифициран Център за Обучение (Microsoft Certified Partner for Learning Solutions), както и че участват в програмата на Майкрософт за усвояване на ваучери за обучение (Microsoft Certified Partner for Learning Solutions Software Assurance Training Voucher Program) към Майкрософт Сертифицирания Обучителен Център, по силата на който да имат възможност за усвояване на ваучерите за обучение, полагащи се от Enterprise Споразумението,....“
Източник: BLOG.IDG.BG
Автор: melinda

Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+