Първа стъпка към либерализиране на телеком пазара в България от БТК

г. 09:40 ч.
Първа стъпка към либерализиране на телеком пазара в България от БТК

Сдружението за електронни комуникации (СЕК) изразява удовлетвореност от намаляването на цените на едро за достъп и обмен на телефонен трафик с БТК, стана ясно днес на съвместна пресконференция на КРС, СЕК и БТК. Според СЕК тази стъпка е само началото на един процес, който проправя пътя към установяване на открит и конкурентен телекомуникационен пазар в България.
Предстоят още дискусии между алтернативните оператори и БТК във връзка с договорите за взаимно свързване, по които двете страни все още не са постигнали пълно съгласие.
“Намаляването на цените на едро за достъп и обмен на телефонен трафик е първият реален резултат от разговорите между СЕК и БТК, които се водят от дълго време. Ключово значение имаше и посредническата роля на КРС. Считаме, че подобни практически стъпки имат знаков характер, тъй като показват, че конкурентите на телекомуникационния пазар имат възможността да се разбират цивилизовано помежду си.”, каза Теодор Захов, председател на УС на СЕК по време на пресконференцията.
От името на СЕК Теодор Захов добави, че това е първата стъпка към либерализиране на телекомуникационния пазар у нас. “Надяваме се, че в бъдеще по-често да съобщаваме подобни новини. България се намира в уникална ситуация. Малко са местата по света, в които конкурентните телеком оператори доброволно подписват подобни споразумения, без да са задължени законово.”
Споразумението ще представлява анекс към договора за взаимно свързване, което променя цените съгласно цените на новото споразумение за взаимно свързване.
Като представител на алтернативните телеком компании в страната Сдружението за електронни комуникации съдейства за развитие на свободната конкуренция в телекомуникационния пазар и либерализация на сектора в страната.
Източник: download.bg

Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+