Новият процесор Power 6 ще превиши 5 GHz

г. 13:35 ч.
Новият процесор Power 6 ще превиши 5 GHz

Честотата на процесора Power6 на IBM ще превиши 5 гигахерца във високопроизводителен режим. Чипът ще бъде представен на конференцията ISSCC в Сан Франциско през февруари, съобщава CNET.

Тогава се очакват подробности и за следващото поколение процесор Cell Broadband Engine, създаден съвместно от IBM, Sony и Toshiba, който ще работи на 6GHz. Производителите на чипове са успели да решат проблемите, свързани с отделянето на топлина при по-висока тактова честота.

Първото поколение чипове Cell Broadband Engine се появиха в конзолата за игри PlayStation 3 и работеха на 4GHz. Новата разработка на трите компании ще достигне 6GHz и ще има двойно захранване, за да увеличи производителността на паметта, която е тясно място в момента.

Сървърният процесор IBM Power6 ще излезе на пазара в средата на 2007 година и ще работи на честота между 4GHz и 5GHz. IBM обещава и високопроизводителен режим над 5GHz. Консумацията на процесора е снижена под 100 вата, което е сравнимо с чиповете AMD Opteron (90W) и Intel Xeon (80W).

Power6 включва 700 милиона транзистора, заема 341 квадратни милиметра и е създаден по 65-нанометрова технология.
Междувременно на конференцията в Сан Франциско Intel ще разкрие подробности за своя 80-ядрен процесорен дизайн, прототип на който беше представен през септември. Според компанията, чипът ще може да извършва 1,28 трилиона математически изчисления в секунда.
Новата разработка на Intel включва 100 милиона транзистора и консумира 98 вата. Известно е също, че чипът има площ от 275 квадратни милиметра и ще работи на 4GHz.
Източник: technews.BG

Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+