Имена от 2006та, които ще останат в историята

г. 09:36 ч.

2006та беше годината на Zero-day експлойтите. Но в историята ще останат не авторите им, а хакерите от добрата страна - тези, които откриха уязвимостите в съществуващите технологии, накараха производителите на софтуер да реагират на проблемите по-бързо и изведоха откриването на уязвимости на едно ново ниво. Най-известните от тях:
Ейч Ди Мур
Ейч Ди Мур (H. D. Moore) винаги е бил известен сред хакерите. Като изследовател на сигурността и автор на множество експлойти, той създаде Metasploit Framework и автоматизира процеса по откриване на уязвимости, опрости писането на експлойти и увеличи преизползваемостта на кода в областта на експлойтите. Негов е и проектът "Месец на уязвимостите в браузърите", който доведе по-късно до месеците на уязвимосите в операционните системи и в продуктите за MacOS. Мур е и човекът, открил уязвимостите в Wi-Fi драйвърите, използвани от голяма част от лаптопите.
Джон Елч и Дейвид Майнър
Активни участници в Месеца на узвимостите в ОС, Джон "Джони Кеш" Елч (Jon "Johnny Cache" Ellch) и Дейвид Майнър (David Maynor) са хората, които показаха, че MacOS е не по-малко уязвим от Windows.
Марк Русинович
Преди Марк Русинович (Mark Russinovich) да открие rootkit-а, използван от Sony BMG, rootkit беше технологичен термин, непознат за широката публика. Сега rootkit се използва в маркетинговата кампания на всеки голям антивирус. Именно откритието на Русинович показа, че антивирусната индустрия не е подготвена за техниките, използвани от вредоносния софтуер за скриване от системата и ги принуди да разработят anti-rootkit продукти. Сега Марк Русинович работи в Microsoft, след като софтуерният гигант закупи неговата компания SysInternals.
Йоанна Рутковска
Полският специалист по сигурността Йоанна Рутковска (Joanna Rutkowska) демонстрира нови rootkit технологии, в това число показа как дори Vista, въпреки защитата си срещу rootkits, може да бъде подведена. Тя демонстрира и "Blue Pill" - първият руткит, използващ виртуална машина, който е абсолютно неоткриваем за софтуера.
Източник: IDG.bg

Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+