Мюнхен купува лицензи „втора ръка” за Windows

г. 10:11 ч.

Властите ще си спестят по този начин 50% от разходите
Администрацията на германския град Мюнхен се кани този месец да купи голямо количество лицензи за Microsoft Windows. Но това няма да бъде най-новата версия Windows Vista. Вместо нея, властите са решили да купят законно „използвани лицензи” на Windows 2000 Professional, твърдейки че по този начин ще спестят пари на града.
Сделката ще стане чрез мюнхенската компания Usedsoft, която изкупува лицензи от други компании, които вече не използват съответния софтуер.
Купуването на „втора ръка” лицензи набира популярност. Във Великобритания продажбите на подобни лицензи на софтуер на Microsoft се удвояват всеки изминал месец, посочва www.channelregister.co.uk
Това не е изненадващо, като се има предвид разликата в цените. В Германия, например, 218 лиценза на Windows Office XP ще струват 70 000 евро, но когато се купят от „втора ръка” цената им пада до 32 000 евро. За 400 лиценза на пакета mySAP Business Suite се плаща към 1,5 милиона евро, но същото количество лицензи „втора ръка” струват 750 000 евро.
Не много отдавна фармацевтичната компания „Клостерфрау” със седалище в Хамбург купи 600 лиценза на отдавна забравения офис пакет Office 97, които след това препродаде на друга компания - Susensoftware. Съществува, естествено, един проблем: изтекла поддръжка на продукта. На 30 юни 2005 г. Microsoft прекрати масово поддръжката за своите издания Windows 2000 Сlient и Windows 2000 Server.
Източник: TechNews.bg

Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+