Rainbow таблица разбира защитата на Word, Excel

г. 10:55 ч.

За да защитят информацията, съдържаща се в електронни документи като тези на Word и Excel, хората често слагат парола на файла.
Швейцарската компания Objectif Sécurité съобщи, че най-новият й списък с предварително генерирани пароли и техните хешове, известен като rainbow таблица, позволява кракването на парола, използвана за криптирането на документ в Word или Excel, за около 5 минути. За целта се използват около 4GB предварително генерирани данни. Програмата Ophcrack_office, която работи с rainbow таблицата, може да кракне за броени минути близо 97% от защитените с парола документи.
Въпреки че Word и Excel ползват различни файлови формати, от компанията са намерили начин да използват една и съща таблица и за двете приложения. Rainbow таблицата е практическо приложение на изследване от началото на 80те години за разликата в производителността между процесора / изпробване на всички възможни комбинации / и ram памметта (сравняване с предварително генерирани хешове). Използвайки подобна таблица на система с достатъчно памет, вместо да изпробва всички възможни комбинации, атакуващият трябва само да намери паролата, отговаряща на зададения хеш.
Източник: IDG.bg

Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+