Трети формат се намесва в интригата на пазара за HD видео

г. 14:19 ч.
Трети формат се намесва в интригата на пазара за HD видео

Пазарът на цифрово видео с висока резолюция (HD) все още се бори с наличието на два оптични формата – HD DVD и Blu-ray Disc. Скоро обаче ще му се наложи да се справя и с трети, информира dailytech.com. Английската компания New Medium Enterprises (NME) разработи Versatile Multilayer Disc (VMD), нов формат за оптични дискове, способен в момента да съхранява 20GB информация.

За разлика от HD DVD и Blu-ray Disc, новият VMD е лазерна технология, която достига своя капацитет на съхранение, като използва по-голям брой слоеве. VMD дискът е точно със същите размери и дебелина като DVD. Но докато DVD технологията използва два слоя на диск, VMD разчита на множество слоеве, като на всеки могат да се съхраняват до 5GB.

Според информация от NME, през януари тази година компанията е патентовала в световен мащаб технология за осем информационни слоя на всяка страна на диска. Патентите са регистрирани през 2004 година и спазват принципите на „модифицирания 2P процес”. Той позволява производство на повече от два слоя на едностранен диск и копиране на многослойни дискове при разходи, сравними с тези за производството на DVD. Патентът покрива също привеждането в готовност на VMD производствена линия и метод за „пускане на обратно” на многослойни дискове.

От компанията казват, че VMD технологията драстично намалява влиянието (cross-talk) между слоевете – проблем, който попречи на ранните DVD-та да преминат двуслойната бариера. За целта VMD използва разделителен слой, който държи на определено разстояние граничещите си информационни слоеве. Междинните слоеве са формирани чрез т.нар. „2P технология”. Според NME, това е много прост процес, вече осъществен в обикновените DVD машини.

VMD технологията е ратифицирана от установения в Холандия репликатор VDL ODMS. NME сключи споразумение с репликатора за масово производство на машини, базирани на стандарта за DVD оборудване, но с добавка за технологията VMD 2P.

Учените и инженерите на NME работят от години върху усъвършенстване на 2P процеса, докато много други го изоставиха, защото е сложен и скъп. С ратифицирането на VMD технологията от доказан репликатор и със силното патентно портфолио в многослойната технология, NME може да отговори на търсенето на евтини решения за дискове с висока резолюция.

Настоящите VMD-та са четирислойни, с капацитет 20GB. От NME вече очертаха в общи линии и спецификации за 24GB, 30GB, 40GB и 48GB. От гледна точка на разходите, от компанията казват, че технологията работи най-добре с “red-laser” дискове. Освен това NME вярва, че нейната многослойна технология е приложима и за “blue-laser” дискове с капацитет 200GB.

От Toshiba пък твърдят, че са успели да създадат трислоен HD DVD, който може да съхранява 51GB. Друга компания, Ritek съобщи, че е конструирала HD DVD и Blu-ray медия с 10 слоя за над 250GB за съхранение. Допълнителният капацитет за съхранение на VMD може да помогне на технологията да се наложи като още една възможност за видео с висока резолюция. Макар че двуслойните HD DVD и Blu-ray Disk медии са съответно от по 30GB и 50GB, VMD с 20GB може да поддържа филм с висока резолюция, благодарение на напредналите видео кодеци като VC-1 и MPEG-4 AVC.

NME предлага HD VMD като истински HD формат с резолюция 1920×1080i/p, до 40Mbps трансфер на данни, AES криптиране и всички регионални кодове. HD VMD поддържа същия обхват на аудио и видео кодеци като HD DVD и Blu-ray Disc, а за в бъдеще се очаква да поддържа и видео кодеци с отворен код.

Като за всеки нов оптичен формат, и тук са нужни нови плеъри. PC Rush вече сключи тригодишна сделка с NME за дистрибуция и маркетинг в САЩ на HD VMD Media Player Duo и HD VMD Media Player Quattro. Плеърите, предназначени за VMD, също така ще могат и да преобразуват съществуващите DVD със стандартна резолюция в HD формат. HD VMD Media Player Duo ще струва 199$, а HD VMD Media Player Quattro - 249$. Двата плеъра ще бъдат пуснати на пазара в САЩ от PC Rush през второто тримесечие на 2007 година.

NME е подписала към момента сделки за дистрибуция и съдържание в 12 региона по света, в които влизат Бразилия, Централна Европа, Китай, Франция, Германия, Исландия, Индия, Япония, Русия, Скандинавия и САЩ.

Източник: TechNews.bg

Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+