Постигнат е рекорд в скоростта на Интернет

г. 15:45 ч.

За 9,08 гигабита в секунда съобщиха изследователи

С рекорд в скоростта на предаване на данни през интернет се похвали група изследователи. На среща на консорциума Internet2 бяха разкрити подробности за тест, извършен още на 31 декември 2006 г., при който е постигната скорост 9,08 гигабита в секунда (или 1,135 гигабайта в секунда), според Асошиейтед Прес.

Изследователите са използвали модифицирани интернет протоколи и адресно пространство IPv6. Разстоянието между абонатите, включени към високоскоростната мрежа Internet2, е било 20 хиляди мили. Рекордът за предаване на данни с използване на адресната система IPv4 е 8,8 гигабита в секунда.

Специалистите считат, че в близко време тяхното постижение няма да бъде подобрено. Теоретичната пропускателна способност на Internet2 е 10 гигабита в секунда. По правило, 10% от лентата на високоскоростната мрежа трябва да бъде отделена за обезпечаване на стабилност на предаването и разпознаване на трафика. Консорциумът Internet2 обаче е решен да изгради нова мрежа с пропускателна способност 100 гигабита в секунда. При такава скорост предаването на филм с високо качество ще отнеме няколко секунди. За сравнение, пренасянето на същия филм по сегашните широколентови интернет мрежи отнема няколко часа.

Източник: technews.bg

Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed