Ценовата война между Intel и AMD тепърва започва

г. 18:30 ч.

Изявлението на Intel, че е готова да свали с 50% цените на процесорите Core 2 Duo стресна AMD

Понижението на цените не винаги означава ценова война. Когато производителите на полупроводникови схеми успеят да пуснат голямо количество чипове, те могат да свалят цената. Но съобщението на Intel от края на миналата седмица, че е готова да жертва част от печалбата си и да намали цените на Core 2 Duo с 50%, означава удар по AMD – по-малкият конкурент, който обаче за известно време дори беше изпреварил Intel.

Както и по-рано, Intel значително изпреварва AMD по пазарен дял, но няма нищо против да се опита докрай да съсипе конкурента си. През първото тримесечие на 2007 г. пазарният дял на Intel нарасна с 4,5% в сравнение с предходния и достигна 80,2% (по данни на iSuppli). Оперативната рентабилност (отношението на оперативната печалба към общите продажби) се понижи от 19,2% на 18,9%. Да отбележим, че обичайното за Intel ниво е 30-40%.

Работата е там, че AMD продължава да се съпротивлява и дори настоява, че ще си възвърне позициите, които загуби през последните няколко месеца. И наистина, AMD загуби позиции при работните станции, но пък завоюва нови при преносимите компютри. Наскоро Toshiba съобщи, че 20% от лаптопите и ще бъдат с процесори на AMD.

AMD преживява нелек момент. Оказват негативно влияние загубите, свързани с купуването на ATI, забавянето на някои процесори, болезнените удари в ценовата война. Шефът на компанията обеща бързи реформи.

Моментът на истината ще настъпи лятото, когато официално ще дебютира четириядреният процесор AMD Barcelona. Ако той пожъне успех, това ще стане още едно потвърждение, че във всеки един момент AMD може да пусне по-добри процесори от тези на Intel, независимо, че разполага с ограничени ресурси. Обратно, ако Barcelona не постигне пазарен успех, ценовите удари на Intel ще подкопаят задълго усилията на AMD.

Източник: pcworld.bg

Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+