За GeForce4 – Ti или MX

ASUS V8170DDR GeForce4 MX440

 От излизането на серията GeForce4 мина известно време, но в нашите медии почти нямаше обективни статии за някоя конкретна видеокарта – повечето бяха много сериозна реклама на Ti4400-4600, нещо от типа “очаквайте Ti4200.... и не си купувайте GeForce4 MX420/440/460 – по-добре GeForce2Ti”. Не съм сигурен дали авторите на тези статии осъзнават какво правят, препоръчвайки покупката на GeForce2Ti изтъквайки предимството на четирите й текстурни конвейра (срещу двата на GeForce4 MX...), отсичайки с лека ръка мечтите за “евтина производителност”. Наистина има една приказка за евтиното и скъпото, но нима някой е очаквал да получи дори и орязана версия на NV25 като карта за 100-тина долара !? За да не ви обърквам допълнително ще ви поясня защо реших да дам мнението си по въпроса – работя в едно от най-сериозните издания в бранша (който не ме знае – аз и не искам да ме знае), имам достатъчно контакти (на приятелски начала : )) както с фирмите които продават (дилърите), така и с фирми производители и ми стана почти обидно гледайки безумствата на решените да вържат 20-тина долара хонорар редактори. Лесно е да препишеш статия от чуждите сайтове, променяйки и извъртайки темата й по свой начин,а често без някой да си направи поне този труд се пускат буквално copy/paste-нати статийки и картинки – за това питайте колегите от PC Ревю или пишете на някой от www.tomshardware.com !

          Е, прочетохтe увода, сега конкретно към целта – да ви запозная с новото ASUS-ко отроче за 110-115$, а именно ASUS V8170DDR (чипсет NV17GeForce4 MX440 270/400MHz ядро/памет).

ASUS определено е фирма, която знае какво да произвежда и продава – така че началния тласък е добър. Освен кутията с картата и TV-OUT-а й и кабел за него, получавате диск с драйвери, оригинално копие с AsusDVD2000 и три игри – MidnightGT, Rage Rally, и наистина невероятната Aquanox. За AsusDVD2000 мога да напиша цяла статия, но ще се спа само на най-важното – след приключенията ми (познайте как завършиха) с WinDVD исках просто плеър, който работи, но не очаквах, особено след като видях в наименованието “2000”, да разпознае всичките MMX, 3Dnow!( Enhanced /Professional), SSE разширения на инструкциите на Palomino-то ми, нито пък нещото, което липсва в GeForce2/GeForce3/GeForce4Ti сериите – именно хардуерното MPEG2 ускорение (за което, в комбинация с Environment Bump mapping-a, завиждахме на притежателите на ATI Radeon преди време). По-долу са хардуерните характеристики, които “вижда” AsusDVD:

Hardware Information :

Processor: AMD Athlon(tm) XP 1900+ running at 1595 MHz

3DNow! Technology :  In Use

Enhanced 3DNow! Technology :  In Use

3DNow! Professional Technology :  In Use

IA MMX Technology :  In Use

IA Streaming SIMD Extensions :  In Use

IA SSE 2 :  Not Detected

Video Accelerator :  NVIDIA Hardware Video Acceleration (in use)

За да не ви карам да четете излишни редове скачам директно в тестовете (които съм правил сам !!!, с изключение на копирания от Tom’s Hardware). Теста е правен на :

Soltek 75DRV2 (VIA KT266A)

AthlonXP1900+ (11.5x137)

256MB DDR Micron CL2

20GB WD 5400rpm – swap-нат на 1GB чист FAT дял

WindowsXP Pro – FAT32

Както се вижда картата е на достатъчно високо ниво и дори използването на Quincunx заглаждане я поставя по-близо до ATI Radeon7500SDR, отколкото до GF2MX, а дори и при включена анизотропна филтрация се играе спокойно при 1024х768х32-битов цвят. Способностите на картата за използване на 2x, Quincunx, 4x, 2x+multisampling, 4x+multisampling в Direct3D и OpenGL и 4xS в Direct3D я правят повече от привлекателна. Естествено , ако имате качествен 17” или 19” (ама качествени – не от Samsung-а със zoom-ната тръба : )), ще си ви трябва и по-мощното желязо – GF3 Ti500 или, тъй като вече я няма – GF4 Ti****. За съжаление разлика от 100 и нагоре долара се преглъща доста трудно, така че предполагам ще се наложи да си купите GF4MX***.

nVidia никога не е твърдяла, че GeForce4 MX е по-малкия брат на GeForce4 Ti, но по аналогия с второто поколение чипове бяхме убедени, че ще видим орязан 4400 като 440. Да, ама не – някой да е чувал за GeForce3MX – за нея се писа,писа...., но не я видяхме – е, сега получаваме хибрид между GeForce2MX и GeForce4Ti и макар той да запълва и чудесно да се вписва на мястото с цена 100-120$, където все още са GeForce2Ti,Ultra картите (те пък се не свършиха!), предлагайки производителност доста близка до GeForce3Ti200 (кой каза GF3MX ?) – ние пак сме недоволни – искаме си GF4....

От друга страна прекия конкурент на GF4MX са картите на ATI – Radeon7500, обаче те страдат от по-ниската си производителност, особено при използването на FSAA, защото не поддържат Quincunx или 4xS – а те са доста по-икономични по отношение изискванията за скорост на трансфер с паметта. От друг проблем страдат и картите от GF2 серията – за да се реализира пълния потенциал на тези чипове е нужна невероятно бърза памет – дори и 2,8ns DDR не са достатъчни за поддръжката на GF2Ultra, а тя и не може да работи с толкова бърза памет! Карти с чипсет GF2MX400 и DDR памет показаха, че не всичко е в четирите текстурни блока, като показаха производителност, почти еквивалентна на GF2GTS/Ti. ATI избра по-странен подход, като отряза T&L блока за RadeonVE, но това го обрече на тотално пренебрегване от страна на хората, желаещи поне от време на време да си пуснат някоя игра – те си купуваха GF2MX - не можеш да продаваш нещо само на базата на “невероятните” 2D възможности – това е запазена територия на Matrox, а съм виждал тестове, които опровергават и митовете за ATI в това отношение. Radeon водеше обаче с хардуерното се MPEG декодиране – не че съвременните процесори имат проблеми със софтуерното, но комбинацията Alt-Tab понякога води до странности : ). След излизането на Radeon8500 ATI стъпи закратко на трона, а сега реши да противопостави ма-а-алко по-бавната му версия LE (но с 128MB DDR RAM) на картите GF4MX. При цена от порядъка на 170-180$, където и най-качествените модели GF4MX460 няма да стъпят, той отново е конкурент, но по-скоро на GF4Ti4200 (очаквана цена – около 190-200$, ще разберем на 17май в Шератон!). Всъщност се оказва, че изборът, независимо от възможностите е един – GF4MX – и сега всъщност разбирам защо го оплюха с пяна на устата!

Тъй като все пак се опитвам да ви представя конкретна видеокарта, ще разкажа малка и за нея. Чипът е покрит от радиатор, но липсва вентилатор. Default работната му честота е 270MHz, но независимо от добавянето на перка и повишаването на напрежението на AGP слота (ще се опитам да разбера как да вдигна волтажа конкретно на чипа...) се достига честота около 300-310MHz (в моя случай 306) – явно от nVidia са се погрижили за това да не си купим GF4MX460J. Паметта Samsung работи на 400MHz без никакво охлаждане – достигна до 486MHz и макар да сложих радиатори върху BGA чиповете, нужда от тях нямаше – 38 градуса е максимумът, който достига температурата им, а без радиаторите – 42-44. За да уточня как тествах стабилността – въпреки многото съвети в тази област, от личен опит знам, че е най-добре да пуснете в loop DOT3 Bump mapping теста от 3Dmark2001 – още при първото пускане, ако се забелязват “артефакти”, премигване или други проблеми (забиване: )), е време да се намалят честотите. Съветите за използване на някалкочасова игре на Quake3Arena са пълна глупост – енджина на играта не само използва по бързия и лек OpenGL код, но и вече е доста остарял, докато конкретния тест от 3Dmark е натоварващ дори и за картите GF4Ti серията!

Драйверите на диска към картата са версия 27.42 и са доста по-бързи от 28.32 референтните, но най добре ще е да си свалите 28.80 бетите от сайта на ASUS, а за форсирането и фините на стройки да използвате RivaTunner – от сайта www.nvworld.ru  - за мен това си остава най-добрата и богата на възможности, както и най-често обновявана tweaker-ска програма, а освен това работи еднакво добре и с картите на ATI. Игрите вече описах, но ще ви кажа, че Aquanox наистина си струва, а сигурен съм не бихте отказали и RageRally.

За да завърша ще кажа че не съм имал проблеми с TV-OUT-а, а единствено в играта SoulReaver2 се забелязват “призрачни” ромбове във въздуха и по стените,но затова ще пиша до support team-а на ASUS, тъй като вероятно е грешка в драйвера.

Графиките от сайта Tom’sHardware, макар да не съм съгласен с някои от данните в тях – правени са AthlonXP 1800+ или 2000+ процесор, но GF2MX и KYROII определено са по-куци от показаното, а TNT2 ако ще и да е UltraUltra няма да мине 1700-1800 точки в 3DMark!

В заключение искам да благодаря на екипа на фирма ComputerOffice (c_office@spnet.net , 02/324 176), които май са единствените, осигуряващи каквото и когато ти трябва !  

 Н.Цеков aka GeniusLoki, geniusloki@mail.bg - 2002