Преди 3 години излезе една игра, която преобърна представите на геймърите за 3d-екшън. Оригиналната игра Half-life, предлагаше на геймърите нeвиждан до тогава изкуствен интелект зрелищна битка и направи голям фурор и грабна приза за игра на 1998 година. След около година по-късно излезе и продължение - Opposing Force, която изобщо не отстъпваше на оригинала. Момчетата от никому известната компания Gearbox си бяха свършили повече от отлично работата и Valve Software отново гласува доверие на тях, като им повери и разработката на Half-life: Blue Shift.

Да започнем с малко история. В Half-life и Opposing Force вие поемахте ролята съответно на Gordan Freeman и Adrian Shephard - учен и войник, сега поемате контрола от гледна точка на третата страна. Като начало ще спомена че продължавате сагата от предишните две части. Сега сте Banrey Calhoun - пазач (бивш:) на Blask Mesa. Казвам бивш, защото отново ще трябва да се стреляте със своите колеги от армията и от спец частите (става въпрос за елитните чернодрешковци, които стрелят много точно). Сега единствено на помощ ще се притекат само вашите колеги - пазачите, които няма да Ви помогнат много-много защото са въоръжени само с пистолет, но пък за сметка на това, ще отворят заключените врати в research комплекса, чрез които ще продължите напред. Друго важно нещо е да запазите живота на учените , както бе в предишните 2 части.

Като си пуснете играта, веднага ще забележете, че графичният енджин е старият. Няма нищо ново пипнато по него освен някаква си добавка, наречена High Definition Pack. Ако преди време сте играли играта на по-бавна машина, пуснете и Blue Shift на нея, за да се уверите, че в този така наречен High Definition Pack, няма нищо high, което да товари машината. Всъщност това повишава полигоните с 10-15%, като програмистите са се постарали да направят по-детайлно изглеждащи оръжията и моделите на хората, общо взето това е за High Definition Pack-a. Като споменах за оръжия искам да отбележа, че в играта няма нито едно ново оръжие, което е голямо разочерование за верните фенове. Единствената новост е че помпата са я направили малко по-различна и детайлна от преди.

Играта започва типично по Half-life-ски начин. Пътувате си Вие съвсем спокойно към работното място с едно влакче, пристигате на време за работа. След малко обикаляне из комплекса, събирате малко муниции от стрелбището и отивате в работната си стая в която има 4 монитора. На единия от тях Вие виждате Gordon Freeman (стар познат, който трябва да бъде ликвидиран). Тръгвате да го търсите, но асансьора с който слизате на по-долния етаж се разваля и бива нападнат от извънземни. Намирате пистолет в първия срещнат трупи тук започва истинската част на играта. Признавам си, голям фен съм на поредицата, но Blue Shift определено ме разочарова много. Играта има геймпей около 4-7 часа, в зависимост от трудността на която сте я пуснали. Новите авантюри в които попада героя сa на ниво, но определено не си струват 20$ за толкова малко игра. В кутията с играта получавате и Opposing Force и ъпдейт 1.1.0.6.

Определено войниците са в индустриални количества в играта, но не смятам че бе необходимо да се слагат по нивата толкова много health pack-ове. Просто това разваля доброто впечатление от играта и прави безмислено криенето по ъглите с надежда да не ви отнемат 5 от останалата ви 10% кръв. Пооляли са се също така и с амунициите - за 1 час игра, вече бях събрал максимума патрони (125+8) в моята помпа. Изобщо Half-life: Blue Shift е много лесна дори на най-високото ниво на трудност.

Ако има нещо което ми допадна, това бяха само новите нива. Не знам как са успяли да я направят толкова кратка и лесна Blue Shift, явно може би защото в момента GearBox Software правят разработка на играта за Play Station 2 и Xbox.

Оценка:

Графика - 70% - Няма нищо ново освен High Definition Pack
Звук - 80% - Добро озвучаване както в оригинала
Геймплей - 60% - Няма нови идеи
Контроли - 75% - Няма нови контроли
Стабилност - 95% - Има дребни бъгове
Мултиплеър - засега няма

Обща оценка: 75%


Издател: Производител: Разпространител:

Мартин 'The_UFO' Димитров
http://www.theufo.net
martin@theufo.net
ICQ#94565641