Електронна книга Prestigio eBook Reader PER3162B

Автор: ,
Електронна книга Prestigio eBook Reader PER3162B

Преди около две седмици, статиите в SetCombG.com се обогатиха с още една - Електронната книга - светъл лъч в тъмнината на все по-лошото образование. Обзор на Prestigio Libretto PER5062B Ebook, в която ви запознах отблизо с флагмана при електронните книги с марка Prestigio. В статията подробно обясних гледната си точка относно електронните книги като цяло - какво представляват и колко полезни са, особено на фона на нарастващата неграмотност и все по-слабо тлеещата любов към книгите. Ако си спомняте, разглеждания там електронен четец Prestigio PER5062B беше оборудван с 6-инчов SiPix тъчскрийн екран.
Моделът, който е днес в ръцете ми използва конкурентния продукт на лидера при производителите на електронна хартия E-Ink.

Да започнем с кратки характеристики на електронната книга Prestigio eBook Reader PER3162B:

Prestigio eBook Reader PER3162B Front Дисплей: 6" E Ink® eInk, 800?600 (стъкло);
Цветност: (нива на сиво), 8 за снимки и текст;
Процесор: ROCKCHIP RK2706B, ARM7EJC + DSP;
Оперативна памет: 16MB SDRAM;
Памет: 2GB Nand Flash;
Интерфейс: micro USB (12Mb/s);
Слот за памет: MicroSD (MicroSDHC до 32GB);
Акумулатор: 1400mAh (eBook: 4000 прелиствания на страници);
Аудио изход: 3.5 mm stereo;
Операционна система: Linux;
Формати за книги: TXT, LRC, PDB, PDF, HTML, FB2, EUPB, WTXT;
Формати за изображения: JPG, BMP;
Формати за архиви: не;
Формати за музика: MP3, WMA, WAV, FLAC, AAC, OGG;
G-сензор: Да;
Тъчскрийн: Не;
Безжична връзка: Не;
Цвят на корпуса: черен;
Калъф: да, включен в комплекта;
Размери: 172 X 121 X 9 мм;
Тегло: 170 гр.;
Недостатъците спрямо PER5062B ясно се набиват в очи, когато се основаваме само на сухи технически данни - по-малко нива на сивото - 8 спрямо 16, по-малко оперативна памет - 16MB, вместо 128, по-бавен процесор, по-малка батерия 1400mAh спрямо 1530mAh, липса на тъчскрийн възможности на дисплея, безжична връзка и интернет браузър.
Предимствата - по-ниска цена, по-красив и удобен калъф от естествена кожа, по-малко тегло, стандартен 3.5мм аудио изход.
Prestigio eBook Reader PER3162B Interface
И все пак, всичко, изброено по-горе са второстепенни показатели. Основното е качеството на дисплея и той е от решаващо значение при избора на модел.
Както споменах, калъфът на Prestigio eBook Reader PER3162B е значително по-добър от този на PER5062B. Стилна и мека кафеникава естествена кожа - красота. Допълнително предимство е, че се отваря настрани, като книга, а не нагоре като при другия модел, което улеснява много държането на отворената книга. Самото устройство е изработено като че ли от по-евтина пластмаса, многото бутони не допринасят за дизайна, но като цяло е приятно на външен вид.
Prestigio eBook Reader PER3162B Thickness Интерфейсът на Prestigio eBook Reader PER3162B е изцяло кирилизиран. Притесненията ми, че след работата с тъчскрийн дисплей ще бъда разочарован от неудобството на навигацията при стандартна електронна книга не се оправдаха - проблемът е решен елегантно при PER3162B с редица помощни бутони, разположени отдясно, по цялата дължина на книгата. Всеки бутон отговаря на текущия ред срещу него, така че, ако искате да отидете на 8-мия ред в списъка, вместо да губите време да кликате 8 пъти надолу с джойстика, просто натискате бутона срещу реда... Елементарно и удобно.
По отношение на поддържаните формати - те са еднакви при двете книги. Тоест, никакви забележки към PER3162B. Най-удобният .fb2 се поддържа, така че няма да имате никакви затруднения с намирането на добре форматирани книги.
Прелистването на страници се извършва посредством хардуерен бутон долу, вдясно. Също така, имате възможност да зададете автоматично прелистване през определен период от време. Не мога да си кривя душата, тук ми липсва тъчскрийна, не съм и убеден, че това е правилното място на бутона за прелистване. Не бих имал против и ако беше по-големичък.
По отношение на слушане на музика и разглеждане на снимки двете устройства нямат разлики. И едното, и другото се справят задоволително с тези задачи.
Дотук всеки може да си направи равносметката - Prestigio eBook Reader PER3162B е нелоша електронна книга, която губи по някои показатели, сравнена с флагмана PER5062B, но основната й функция е налице, поддръжката на необходими формати е същата, а цената е по-ниска.

Но стигнахме и до черешката на тортата - пряко сравнение на двата дисплея, най-важната характеристика, която определя качеството на една електронна книга. Направих немалко снимки на двата екрана един до друг. За съжаление нито фотографските ми качества, нито фотоапаратът ми са достойни да изобразят тоталното предимство на по-евтиния Prestigio eBook Reader PER3162B. Все пак, подбрах една снимка, от която можете да добиете представа защо е препоръчително вашият бъдещ електронен четец да е с E-Ink дисплей. Уверявам ви, че наживо разликата е още по-отчетлива.
eBook E-Ink VS SiPix
Лоша или не, снимката ясно показва значително по-добрия контраст при Prestigio eBook Reader PER3162B. Имайте предвид, че по време на фотосесията, екранът на книгата беше със залепено защитно фолио отгоре, което в някаква степен намалява качествата на екрана.
Наживо и бялото е по-бяло, и черното е по-тъмно и самата фокусировка е много по-добра. Интересно е как човек може бързо да се разочарова от нещо, което е харесвал, когато види по-добро от него :). В първия обзор бях възхитен от разширените възможности на тъчскрийн електронната книга Prestigio PER5062B Ebook. Да, сега тя продължава да ми харесва и съм склонен да твърдя, че е много добър продукт, който ще ви върши прекрасна работа, но... еднозначно новият модел Prestigio eBook Reader PER3162B е по-добрия избор. Това не е пристрастен извод - до него ще достигне всеки, видял двете книги една до друга. Разбира се, ако държите на WiFi и вграден браузер, било за проверка на електронната поща, било за необходимост от постоянна интернет връзка, то PER5062B продължава да е фаворит, но за четене на книги - Prestigio eBook Reader PER3162B е безспорният победител в сравнението.
Допълнение:
Открих един проблем, който не е маловажен:
Тестваната от мен бройка не работи коректно с SDHC карти! При стартиране на устройството картата не се разпознава. Ако при запалено устройство се извади и сложи пак - чак тогава се разпознава.
Този проблем не съществува при стандартни SD карти. Те работят коректно.

Очаквам вашите коментари и допълнения в темата за Prestigio PER3162B във форума ни.

Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+