Ревю на таблет Samsung Galaxy Tab - част 4


Samsung Galaxy Tab - Browser , Interface Автор: ,

Приложения и функции

Според Google, към момента, Android ОС не е най-подходящата платформа за таблети, тя е предвидена за по-малки смартфон устройства. От компанията обещават да подобрят сериозно удобството при работа с таблети още в следващите две версии на Android - 2.3 и 3.0. Добра новина за всички настоящи и бъдещи собственици на Galaxy Tab e, че от Samsung са обещали да поддържат таблета след излизането на нови версии на Android и да ни радват с нови фирмуери. Носят се слухове, че даже ще има възможност за ъпгрейд до Chrome OS след време, когато операционната система стане факт.
Убеден съм, че с всяка следваща версия удоволствието и интерфейсът ще стават все по-добри, но аз съм напълно задоволен и от сегашното положение.
Android OS е може би най-бързо развиващата се мобилна операционна система. Всеки ден, в Android Market се появяват стотици нови приложения, а общия им брой е десетки хиляди.


Разбира се, има много време да мине, докато бройката приложения доближи достъпната бройка за iPad, но въпреки това - софтуер има много и работи добре. Истина е, че и Samsung Galaxy Tab е първото устройство с такава резолюция на пазара и може да попаднете на приложение, което не се визуализира коректно. Аз за 4 дни не попаднах на такова. Всичко, което пуснах вървеше коректно. А и бъдещето е пред таблета. Тепърва ще излизат нови фирмуери за него, базирани на нови Android версии, тепърва ще излизат и приложения, написани специално за него.
За мен равносметката към днешна дата е изцяло положителна - за по-малко от ден успях да пусна прекрасна SSH FTP програма и софтуер за RDP връзка с Windows компютър. Намерих си и прилична програма за редактиране на снимки. Е, не е Photoshop и има какво да се желае, но върши работа. Любимият ми софтуер за четене на електронни книги FBReader също лепна като фирмен в таблета. Появи се страшно удобна функция, която не бях ползвал досега - с прокарване на пръст в лявата част на екрана се регулира силата на подсветката.
С две думи, всички по-специализирани програми, които ми трябват за ежедневна сериозна работа са налице - това превръща новият ми таблет не само в устройство за забавление, а в истински малък компютър.
Интернет браузът през Samsung Galaxy Tab е на ниво. Вграденият браузър е много бърз, поддържа табове и Flash. Мултитъч управлението е гладко и без засечки. Ако искате браузър с по-богати възможности, можете да пробвате куп популярни безплатни предложения - xScope, Dolphin HD и други.

Samsung Galaxy Tab - Gmail , Calendar Вграденият Gmail клиент също ще ви зарадва. В зависимост от ориентацията на екрана имате два различни изгледа:
В пейзажен режим ще имате пълнофункционален пощенски интерфейс - отляво е списъка с всички получени писма,а в десния прозорец виждате в детайли конкретен мейл. Ако завъртите таблета в портретен режим - тогава ще имате само един прозорец, който изобразява целия списък или конкретно писмо.
Писането с клавиатура е сравнително удобно. В пейзажен режим размерът й позволява да пишете с две ръце, предполагам, че с малко тренировки ще може да се достигне скорост, близка до тази, с която пишете на нормална, хардуерна клавиатура.
Вграденият календар е с променен интерфейс и добавени възможности, спрямо използвания в Samsung Galaxy S. Истински органайзър с резолюция 1024 х 600. Лично на мен ми допадна много и не смятам да го сменям с друг. Предвидена е и автоматична синхронизация с Google календара.
Вграденият видеоплеър възпроизвежда без проблем xvid филми и български субтитри, но не може да отваря HDTV mkv файлове. Това естествено не е проблем - веднага свалих mVideo Player и положението заспа.
Програмата възпроизвежда всевъзможни формати, в това число и .mkv, видеото тече гладко при 1080p запис, субтитрите се визуализират коректно.


За възможностите и функционалността на Android и в частност на таблета Sasmung Galaxy Tab може да се изпише цяла книга и пак няма да е пълна, смятам да спра дотук, ще спомена една последна подробност, която ми направи впечатление:
Скрийншот на екрана - Силно се учудих, колко малко приложения за правене на срийншот от текущия екран има в Android Market. А още повече ме удиви, че за да работят е необходимо устройството да е root-нато - нещо, което не ви препоръчвам да правите, освен ако нямате ясна необходимост. Root-ването може да доведе до сериозна повреда в таблета ви, а и е основание за прекратяване на гаранцията му.
Да се върнем на скрийншотите - оказа се, че при Samsung Galaxy Tab не е необходимо никакво допълнително приложение - просто натискането на клавишите Back и Power бутона записват скрийншот на текущия екран. Когато се прави скрийншота се чува характерния звук на камерата, все едно, че правите външна снимка. Лесно, елементарно и удобно.

НАЗАД към

НАПРЕД към

Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+