Ревю на USB монитор AOC e2251Fwu - част 2


USB монитор AOC e2251Fwu Автор: ,
В окомплектовката на екрана е включен и необходимия за връзка с компютър / лаптоп USB кабел. Тук ще се натъкнете на изненада, макар и очаквана - кабелът е двоен... Поради големия диагонал, AOC e2251Fwu не може да бъде захранен само през един USB порт. За целта е необходимо да включите раздвоения кабел едновременно в два порта. Хубавото е, че имате общ, единичен кабел за това, лошото е, че повечето съвременни лаптопи разполагат само с 3 изведени USB порта. Като заемете два за монитора, един за мишка например и се оказва, че няма да има къде да си включите флашката без да използвате USB хъб... Неприятно, но както казах - очаквано. При включване на USB монитора към настолен компютър този проблем отпада, тъй като машината има предостатъчно изведени портове.



Всичко казано дотук засяга производствените характеристики на монитора. В реалните тестове които направих, установих че AOC e2251Fwu работи безпроблемно, когато е вързан към един USB порт ако го включвате към настолен компютър. При включване към лаптоп резултатите бяха променливи - на един работи, на друг не, на трети - понякога работи, понякога не. При всички положения, трябва да имате предвид, че за да сте сигурни в коректната работа ви трябва включване в 2 порта.

Да хвърлим един поглед на задния капак. Виждаме на снимката необходимия USB вход, както и букса за захранване от допълнителен, опционален външнен адаптер. Ако по някаква причина решите да захраните вашия монитор не през USB кабела, а с външен адаптер ще ви трябва такъв, който подава 5 волта прав ток.
На снимката можете да видите, че на задната страна не е предвидена и VESA планка за закрепване на стена, но предвид мобилната употреба на подобни монитори, това е разбираемо.

Друга характерна особеност е пълната липса на копчета за настройка на картината по корпуса. Разбира се, AOC e2251Fwu е plug-and-play съвместим с PC и Mac компютри и лаптопи. Всичко - ротация, метод на добавяне се управлява софтуерно от вашия компютър чрез DisplayLink софтуер. Не мога да класифицирам дали това е предимство или недостатък...
На мен лично би ми се искало да имам възможност да променя някой от параметрите, било то яркост, наситеност на цветовете или нещо друго. Трябва да спомена, че инсталацията и впоследствие работата с DisplayLink драйвера е направена изключително лесна и проста и не изисква някакви допълнителни познания от ваша страна. За сметка на това, имате достъп до много ограничени настройки, състоящи се едва ли не само във възможност за ротация на екрана и начин на добавянето му - като огледало или като допълнително разширение отляво, отдясно, отгоре или отдолу.
В техническите характеристики на монитора е упомената яркост 150cd/m2. Практически, това е достатъчно за да можете да използвате AOC e2251Fwu в светъл офис. Но има какво да се желае - най-лесно това може да се види при работа с монитора в светла стая и веднага после - в затъмнена. Определено, яркостта, респективно цялата картина е чувствително по-добра на тъмно, което сигнализира за липса на достатъчна яркост.
Контрастът на монитора е на ниво, сравнимо с това на конвенционален дисплей. За моите възприятия цветовете изглеждат натурални и приятни. Все пак, държа да ви напомня, че AOC e2251Fwu използва TN матрица и не можете да очаквате цветопредаване като на монитор с IPS панел. Това според мен касае само потребители, които се занимават с графична обработка, за стандартни юзъри като мен, цветово картината е напълно приемлива.
За голяма моя радост, панелът е матов, а не гланцов, което елиминира досадните отбясъци, които неминуемо се виждат на болшинството модерни, евтини монитори с лъскави панели. Важен атестат, който ми помага да преглътна недостатъчната яркост.

Ъглите на виждане - в хоризонтално отношение направо не се познава, че е използвана TN матрица. Както и да застанете ще виждате ясна и отчетлива картина с малка загуба на яркост.
По отношение на вертикалния ъгъл ситуацията е различна - загубата на яркост е силна и монитора става неизползваем при по-голям ъгъл. Това, комбинирано с факта, че стойката не се регулира по височина е определено минус за модела.



Ще спомена и някои специфични особености, характерни за всички USB монитори. Използваната DisplayLink технология е интересно решение, съвкупност от софтуер и хардуер, благодарение на което можете да предавате цифров видеосигнал през USB или Ethernet интерфейс. Когато пусна филм на USB монитора се забелязва повишено с около 15-ина % натоварване на процесора, спрямо гледането на същия филм през монитор със стандартен видеовход. Използваният в монитора DisplayLink адаптер за съжаление е USB 2.0, а не USB 3.0. Tака че, ограничената скорост на USB интерфейса може да ви разочарова при динамично сменящи се сцени на високата Full HD резолюция. За конвенционална работа с операционната система, офис приложения, сърфиране в мрежата и донякъде за гледане на видео интерфейсът не е пречка, но не мога да препоръчам подобно USB решение ако вашата страст са игрите.
При игри, изискващи високи фреймове и ниско време за реакция определено се забелязва “ghosting” ефект и размазване на движещите се обекти. Силно се съмнявам, че описаното време за реакция е 5ms, колкото е записано в техническите характеристики. По-скоро бих казал, че реално този параметър е 20-25ms.
При гледането на филми на AOC e2251Fwu ситуацията също е далеч от идеалната. Често се виждат артефакти при бързо сменящи се сцени, особено в тъмните участъци. Впечатление ми направи явното ограничение от скоростта на интерфейса. Ако изкарате с десен бутон кнтекстното меню на програмата, с която гледате видео по време на динамична сцена от филм, то самото меню ще ви се покаже размазано и неясно... Въпреки всичко, ако не държите на перфекционизма, мониторът става за гледане на видео със съответните уговорки. Опитах се да направя няколко снимки с артефакти, но... скапания ми фотоапарта и ограничената ми фотографска дарба обезмислиха идеята :)
Тук е момента да определим таргета на подобен род монитори - това са мобилни решения за показване например на презентации на голям екран или за лесна конфигурация на двумониторни системи.
Тоест, подобно решение се цели в съвсем отделна ниша и не го сравнявайте със стандартен монитор.
Не на последно място, подобен монитор е изключително подходящо средство за лаптопи с изгорял екран или дефектирал видеоускорител. В такава ситуация би възникнал проблем – AOC e2251Fwu естествено може да работи самостоятелно, а не като втори монитор, но за целта вече трябва да имаме инсталиран DisplayLink драйвер. А ако имаме лаптоп с неработещ дисплей... как ще инсталираме необходимия ни драйвер :) Интересна задачка, с която сигурен съм ще се справите ако се наложи :) USB монитор AOC e2251Fwu
 
Заключителни бележки:
AOC e2251Fwu е един забележителен в технологично отношение монитор, който е нацелен към потребители със специфични изисквания. Приемете го не точно като монитор, а като един аксесоар, който никак не е лошо да притежавате. Изпълнението на корпуса можеше да е и с по-високо качество. Също така, колкото и олекотен и тънък да е монитора, не забравяйте, че е с 22-инчов диагонал, размер, който трудно се възприема за мобилно решение. За сметка на това, теглото е уникално за такъв размер – около 2.5кг! Това 22-инчово екранче получава едновременно захранване и сигнал през стандартен USB кабел и е прекрасно преносимо решение за втори екран за лаптоп или настолна конфигурация. Една бизнес презентация би изглеждала значително по-добре на двумониторна конфигурация с един 22-инчов монитор, отколкото на екрана на нотбука ви. От гледна точка на тъжната ни действителност, мониторът приляга чудесно и на лаптопи с развален екран или видеокарта. Предполагам, че на запад, когато лаптопчето ти сдаде багажа го хвърляш в кофата и взимаш следващия модел, но в България има немалко потребители, които искат да удължат живота на дефектиралата си машинка. Е, AOC e2251Fwu е изключително подходящ за това и цената му е под 300 лева… Което за комбинация от видеокарта и монитор е една изключителна цена.
Мониторът е напълно съвместим с PC и Mac, а включването и управлението му е пределно опростено и лесно. Не трябва да забравяме и невероятно ниската консумация, която ще доведе до по-ниски месечни сметки, а и ще ви позволи да се хвалите, че сте “зелен” :)


Силен минус за мен е необходимостта от драйвер. Такъв има за Windows, MAC, като че ли и за Linux платформа, но няма начин да накарате USB мониторът да заработи в биос-а, в DOS среда или преди да се е заредила изцяло операционната система.

Ако се нуждаете от стандартен монитор за вашата конфигурация – забравете за USB мониторите. Факт е, че намалената им консумация по един или друг начин се отразява негативно на качеството. Но ако попадате в гореописания контингент, то AOC e2251Fwu ще се превърне в една от любимите ви играчки.

Мониторът ми беше любезно предоставен за тестове от AOC Europe
НАЧАЛО:

Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+