АВТОМАТИЗАЦИЯ "INSTUDIO" 

   Преди много (вече) години, радиото се правеше изцяло "на живо": в студиото влизаха цели симфонични оркестри и хорове, които биваха предавани директно в ефир. Радио-пиеси, с над 30 действащи лица се излъчваха пряко. Можете ли да си представите хаоса и породения от него риск нещо да се обърка в радиопредаването. Десетки, дори стотици артисти и изпълнители, техническия екип, а като в допълнение и водещ. Програмата е траела едва няколко часа и наистина е била необикновено събитие. С напредъка на звукозаписната техника, тази необходимост отпадна, отпадна и всекидневния риск от грешки и издънки в ефир. До толкова перфектна и с реалистичен звук стана техниката, че вече никой не може да е сигурен дали предаването е живо или на запис. Радиото измина дълъг път от предаванията на живо, през грамофона, магнетофонната лента и компакт диска. 

    Сега радио се прави с компютър. Не си мислете, че това са някакви скъпи и непостижими последни думи на техниката, или че софтуерът за тях е скъп и трудно се намира. Нищо подобно! Но преди да се спра на "сухите" цифри искам да изясня как се стигна до тук. Появата на форматното радио (принципът му е строго подреждане на музиката за всеки отделен час), изправи мениджърите пред проблемите за равномерна ротация на песните от всяка категория. Като тяхно решение, се появяват множество кутийки, всяка от тях отговаряща на всяка отделна категория (напр. Хитове, минали хитове, бъдещи хитове). А във всяка кутийка имаше картонче, за всяка една отделна песен. Радио ДиДжея взима, първото картонче от категорията, която трябва да пусне в определения час, вижда песента, намира плочата, пуска конкретната песен и... слага нейното картонче най-отзад в кутията. Това гарантира, че тази песен, ще звучи в ефир, едва когато всички останали песни от тази категория бъдат просвирени. Вече можете да си представите, какво става с идеите на програмния директор, ако някой "съвестен" радио-водещ реши да разбърка картончетата. 

    С напредването на компютърните технологии работата по равномерните ротации се поема от специализиран софтуер. Като резултат вече имаме разпечатка, която водещите трябва да следват. Малко след това, вече се появява и възможността, така създадените плей-листи да се изсвирват от самия компютър в ефир. Започва една нова ера в създаването на радио-програми - Автоматизирането. Основната задача, на съвременните програми за автоматизация вече не е само да подрежда песните в програмата, а цялостното й изграждане, с всички нейни елементи. Включително и да определя времето и съдържанието на говора на водещите. Тези програми се превръщат в изключително мощен инструмент за 100%-ов контрол върху програмата от страна на мениджърите. Това пък от своя страна дава възможност радиото да "върви" без отклонение по релси. Как е у нас: До преди 1994 автоматизацията не беше позната, нито пък имаше достатъчно информация, за какво служи. Най-разпространени в света бяха програмите, базирани на картите, за хардуерно кодиране и декодиране на фирмата DIGIGRAM®, които бяха скъпи и недостъпни за повечето радиостанции в България. 

    С появата на MPEG компресията, се отвориха нови възможности за производителите на софтуер, давайки им потенциал, който използват и до днес. През 1996 година, фирмата Инсат Електроникс ООД, започна да разработва, съвместно със Сетком ООД амбициозен проект под името ИНСТУДИО®. Целите, които си поставиха Бойко Бочев, като идеолог на проекта и Любозар Тренков, като главен програмист изглеждаха абсолютно непостижими и много хора оставиха скептицизма като основна ръководеща сила в отношението си към него. Опровергавайки, същия този скептицизъм и нерядко умишлени злословия по техен адрес, двете фирми решиха да направят продукта така както трябва - Наеха най-добрите радио специалисти в страната и ги направиха консултанти по разработката на софтуера. Тези консултанти се нагърбиха със задачата не само да създадат програмен продукт, отговарящ на най-съвременните изисквания за автоматизация на радиостанции, но и чрез тази автоматизация да създадат липсващите до този в България момент високи критерии за създаване на радио програми (те за съжаление липсват и сега, но това е въпрос, касаещ отделна статия). 

    При моята първа среща с Инстудио®, бях изключително впечатлен от гъвкавостта на т. нар. Селектор, служещ за подредбата на предварително записаните програмни елементи. До този момент се бях сблъсквал с DOS версията на програмния продукт на RCS - Selector. Истинската изненада за мен беше свободно програмируемите категории и характеристики на песните, които на практика са безкраен брой. Това предоставя изключително точна и фина настройка на програмата, според нуждите на програмния директор и музикален продуцент, за всеки отделен часовник. Нека да ви дам един пример: В зависимост от определената от програмния директор схема, в точно определен час можем да поставим да звучи - песен от 80те години, в изпълнение на жена - американка, на английски език, с бързо, но не много темпо, с весело настроение, с висока плътност (т.е. с много инструменти), с рязко начало и постепенно затихващ край. Прибавете към тази поредица и каквото ви хрумне още наум, ама всичко, и той ще намери тази песен и ще я постави, точно там, където сте му задали - това представлява Селектора на Инстудио. Представете си, че в един час програмно време имаме около 14 песни и всичките те са подбрани по всичките тези критерии. Налице ще имате една много точно създадена програма. Към всичко това прибавете рекламите и джинглите, паузите за водещите и новините... Голямото преимущество на Инстудио е, че не са започнали да копират съществуващите продукти, а с помощта на хора, посветени в тайните на радиото, започват стъпка по стъпка да градят концептуално нова програма. Обучението за работа с програмата спокойно може да се помести в 2-3 работни дни, след което всеки музикален продуцент, вече може да използва 100% от потенциала на програмата. 

    За съжаление много, да не кажа болшинството от радиостанциите в страната, използват, т. нар. Freeware програми за излъчване на музика, реклами или други материали, напр. Winamp, WMP, Real Player и т.н. Това води не само до лош подбор, но в много случаи и до много ниско възпроизвеждане на материалите. Проблемът е там, че тези продукти са предвидени за домашна употреба, не са съобразени с убийственото натоварване да работят 24 часа, 7 дни в седмицата, през цялата година. Има и друг вид програми, които са чисто и просто малко по-добри организирани плейъри, съдържащи в себе си експлорер, за по-лесно намиране на песните и другите програмни елементи, както и възможност за много грубо и неточно смесване. Такива са Raduga, WinAmp3 и някои други. В средната категория автоматизационен софтуер се нареждат може би най-голям брой програми. По голямата част от тях се характеризират с доста приятен интерфейс, но изключително слаби и недостатъчни инструменти за създаване на радиопрограмата. Използват се не повече от 5-6 отделни признака за сравнение, които в повечето случаи не са достатъчни, а и много често са "твърдо" зададени от производителите. Ефирните програми на 80% от тях, по своят графичен интерфейс наподобяват отделни плейъри, чиито функции са достъпни с рискованото дясно кликане с мишката. В сравнение с една от най-известните подобни програми - DRS 2000, Инстудио има завиден капацитет за работа с много и различни плейлисти, при това създадени много прецизно и гъвкаво, следвайки всички изисквани от програмните мениджъри критерии. Искам да спомена, че в т. нар. Карта на песента има възможност за изключително точно определяне на CUE-IN и CUE-OUT на всяка една песен, което помага да се изрежат всички нежелани елементи в началото и края на песента, без това да става в отделна редактираща програма, като не се нарушава целостта на файла. Това помага, особено там където формата го изисква, създаването на изключително плътен и динамичен микс, който за съжалени е рядкост в нашия ефир. 

    Една от най-отличителните функционални черти на Инстудио е възможността за интегриране на рекламите в програмата, без това да нарушава създаваните плейлисти. Разработеният рекламен модул създава рекламните плейлисти, съобразявайки предмет на дейност на фирмите, гласове и стил на рекламите и т.н. Самият ефирен модул не е претрупан с излишни функции, които се ползват един път на година, но предлага всичко необходимо за изцяло ръчно, полу-автоматично и изцяло автоматично. Има възможност за свободно програмиране на 144 горещи бутона, както и отлагане на плейлистата, ако се наложи поради някакви извънредни обстоятелства. 

    Не на последно място искам да спомена, че проектът Инстудио е в процес на непрекъсната разработка. Всички съществуващи клиенти на Инстудио, а те в момента са над 30, имат възможност за безплатен update на техния софтуер. Развитието на новите версии на продукта, показват завидния стремеж на екипа, да задоволява все по-големите изисквания на програмните мениджъри и да им предложи един съвременен продукт, на който може да се разчита 100%-ово. 

    В най-скоро време, за малките и средни радиостанции, на пазара ще се появи и Instudio Light. Това ще е програма, която няма да се продава, но ще може да се наема на месец, за изключително малка сума, по джоба и на най-скромната радиостанция. Тази програма ще е едномодулна, включваща в себе си най-важните инструменти за създаването на качествена програма. Сред тях мога да изброя тези, които много рядко се срещат в Light версиите на повечето програми, а дори и в цялостните. На първо място бих поставил вградения компресор/лимитер, който ще позволи всички елементи да се излъчват с еднаква кила на звука. Друго "чудо" е възможността за сканиране на всички файлове, което определя автоматично тяхното ниво на звука, типовете Fade-In и Fade-Out. Като добавим и прецизното смесване, визуализирано в основния прозорец и възможността за прослушване на създадения микс, независимо от ефира - получаваме едно малко бижу. В тази "олекотена" версия, отново намираме познатите ни от пълната версия 49 горещи бутона, възможност за ръчен и автоматичен режим на работа, отлагане и т.н. Всичко това прави програмата незаменим помощник в работата, с нея се работи леко и приятно и гарантира качеството на програмата. При това на много добра цена. А, щях да забравя - има и бутон за Автоматичен подбор на музика и джингли - натиснете го и заключете радиото. Програмата ще подбира и пуска музиката и без вас, до безкрай.

Здравко Стоянов

06.03.2003 г.


Върнете се към

SetCombG.com - портал за новини и ревюта


Или заповядайте на дискусия в

SetCombG.com Форуми