Cisco Expo - Cisco конфереция “Бизнес и иновации”

 

Първата по рода си конференция за цялостни  мрежови  решения  на Cisco Systems се проведе на 10 и 11 април в конферентните зали на хотел "Кемпински - Зографски" в София. Основният й акцент бяха новите технологии, техните бизнес аспекти и телекомуникационните услуги. От името на Setcom.bg като медия посетих това събитие и ще ви представя как премина то. Освен моя милост компания ми правеше и добре познатият ви Dockera.

 

Още с влизането ни в хотела ни погълна приятната атмосфера и отлична организация, за която спомагаха любезни и красиви асистентки. Преди началото на конференцията всички участници предварително трябваше да са се регистрирали по интернет, а тези, които бяха пропуснали това, можеха да го направят на място. На всеки участник бе издадена персонална идентификационна карта, с която получи право на достъп до всички презентации, като с нея удостоверяваше присъствието си пред всяка зала на специално инсталирани за целта четящи устройства. В конгресното лоби бяха разположени фирмите парньори на Cisco за България - Lirex BG, CNsys, IВМ, Paraflow, НР, Solytron и Orbitel, които демонстрираха работещи технологични решения, продукти и услуги като всяка една от тях бе изложила на виртуалния си щанд Cisco мрежово оборудване (IP телефони, суичове, рутери и др.).

 

След сутрешното кафе точно в 10 часа Петър Иванов от Cisco Systems - България откри конференцията. Милен Велчев, министър на финансите, също приветства гостите и участниците в конференцията, като каза, че едно бъдещо електронно правителство ще се окаже благоприятно за чуждите инвестиции и началото му вече е поставено с узаконяването на електронния подпис. “Информационно обслужване” АД стана първият регистриран доставчик на сертификати за електронен подпис. Повече актуална информация за изпълнението на стратегията за електронно правителство на Cisco Systems тук.

 

Специално за събитието в България пристигнаха водещи мениджъри и технически експерти от Cisco, които чрез презентации и демонстрации представиха визията на компанията за използването на мрежови технологии и приложения.

 

По време на конференцията IВМ България получи сертификат за придобиване на статута златен партньор на Cisco Systems.

 

Семинарната програма бе разделена на три основни потока, които имаха съдържание с различна насоченост: за ръководители, за технически експерти от големи и средни предприятия и за представители на телеком оператори и доставчици на Интернет. Бяха разгледани най-актуалните теми в индустрията: Пренос на глас по IР, Сигурност, IР телефония, Внедряване и управление на безжични мрежи, Оптични технологии, цялостните решения, които предлага Cisco на базата на тях, както и предимствата за бизнеса от приложението им.

Първата лекция на тема бе обща за всички и я проведе Робърт Лойд, президент на Cisco systems за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) веднага след откриването. В залата бяха инсталирани три огромни екрана, на които се прожектираше на слайдове лекцията. Той разясни начините за продуктивност в мрежовите комуникации, говори за приложението на VoIP в здравеопазването и болничните заведения, мобилността на WAN и VPN и за мрежовите академии на Cisco.

 

След тази лекция паралелно в трите зали “София” се проведоха останалите от всеки поток. От посетените от нас презентации определено по-интересни бяха тези водени от българските инженери на Cisco systems не само заради езика, но и детайлното излагане на свързаните в разглежданата лекция проблеми. Такова впечатление остави Здравко Николов – инженер в Cisco systems, който ясно обясняваше технологиите и услугите предлагани от Cisco systems. Повечено лекции на чуждестранните мениджъри и инженери бяха сухи и основно запознаваха публиката с новите решения и мрежови протоколи на Cisco и поради сложната материя оставаха неразбрани. Изключение направи Антони Вонсее – регионален мениджър на Cisco systems и лекцията Решения на Cisco за Call Center. Той се сприятели с публиката и ясно я запозна с проблемите свързани с натрупване на телефонни обаждания при телефонните оператори и решения как Cisco се справя с тях с приятен английски акцент.

 

Интересен е фактът, че след всяка презентация не бе зададен нито един допълнителен въпрос от страна на публиката, въпреки желанието на лекционерите за такива, но може би ограниченото време спомогна за това.

По този повод Андреас Енотиадис – регионален мениджър на Cisco systems след проведената от него лекция усмихнато завърши: “Това, че нямате въпроси значи, че всичко ви е ясно, което е малко вероятно или нямате въпроси, защото нищо не ви е ясно, което е по-вероятно”.

 

Съпътстващите кафе-паузи, обяд, както и коктейлното парти в клуб “Какао” направиха програмата пълна. На участниците им бе осигурено всичко необходимо, за да се чувстват конфортно в рамките на хотела.

 

Конференцията завърши с томбола, за която бе необходимо на специални талони да се съберат печатите от фирмите участници на конференцията. Първата награда бе Cisco комплект за WAN мрежа.

 

В заключение Петър Иванов добави, че се е притеснявал таксата за участие да не отблъсне желаещите да посетят конференцията, но за негова радост тя не е повлияла на огромният интерес и отзвук, който получи. Разделихме се с пожелание конференцията  “Бизнес и иновации” да стане ежегодна и догодина броят на фирмите участници да се увеличи.

 


Върнете се към

SetCombG.com - портал за новини и ревюта


Или заповядайте на дискусия в

SetCombG.com Форуми