Електронната цигара - спасение за финансите и белите дробове на страстния пушач?

Вече сме 2010г и както всяка година и тази ни посреща с поредното увеличение на цигарите.
Но има и нещо различно. За пръв път голяма част от познатите ми, а и от непознати, с които спонтанно съм се заговарял за цигарите като че ли са твърдо решени да вземат мерки за спиране на цигарите.
Никога досега не съм забелязвал такава обща анти-тютюнева нагласа...
Болшинството потенциални бъдещи непушачи се насочват към електронните цигари. Аз, като виден пич :) отново съм изпреварил тенденциите и от 3 месеца не съм палил аналогова цигара, благодарение на верните ми лули и на електронната ми цигара. Затова, ще се опитам в няколко сбити реда да синтезирам немалкия опит, който събрах и съм убеден, че ще мога да помогна на много, които се зачетат. За лули... не му е тук мястото и съм убеден, че почти никой няма да ме разбере, така че да скочим направо на е-цигарите...:
1. Всички електронни цигари са китайски! В това число и нашумелите Гамучи, Интелисиг, Totally Wicked и други!
2. Електронната цигара се състои винаги от 3 отделни части:
- батерия
- атомайзер
- пълнител
В последно време започнаха да излизат модели от 2 части - батерия и картомайзер. Картомайзерът съчетава в едно тяло атомайзер за еднократна употреба и пълнител. Засега нямам опит с двукомпонентни е-цигари и затова не мога да ги препоръчам, но като цяло, това е излишно и по-скъпо решение.
Третия вариант е неразглобяема електронна цигара за еднократна употреба. Всичко при нея е на ниво, освен цената. С нашия стандарт на живот направо забравете за тях. За ориентация - еднократна оргинална пура на Руян струва около $20 и стига за около 2 дни здраво пушене. Скъпо...
3. Има оргинални, качествени китайски електронни цигари, които ползват като брандирани и горните марки, има и ментета китайски електронни цигари, които работят има, няма 10-ина дни преди да се счупят. Ярък пример за всевъзможни ментета са боклуците, продавани в добилия голяма популярност китайски сайт Dealextreme. Оттам можете да си закупите стартов пакет за около $10 с безплатна доставка, но това ще бъде голяма грешка и ще е началото на края на вашето е-пушене... Запомнете, е-цигарите са евтини. Много по-евтини, отколкото можете да ги намерите при БГ търговците, но... не са $10!
4. Качествените китайски електронни цигари не са толкова много и не са толкова трудни за ориентация. Можем да обобщим, че има няколко значими производителя на качествени е-цигари: Shenzen Joye Technology, Sailebao, Shenzhen Kanger Technology, Ruyan. Ще се спра на моделите, които са най-разпространени и доказани.
5. DSE901 - мини електронна цигара на Sailebao с добър външен вид. Много силно разпространена, много лесно могат да се намерят резервни части за нея. Има огромно разнообразие на цветове. Цената на стартовия пакет е около $30 в Китай. Добро и доказано решение, съществуват всевъзможни преходници, съчетаващи елементи от тази цигара с елементи на други модели. Добър избор за умерени пушачи, които искат да се чустват удобно и електронната им цигара да се доближава по форма и размер до обикновената. Проблем са слабите батерии за този модел - стандартната батерия е само 180ма...
6. DSE905 - отверката на Sailebao. Страхотно решение, елиминиращо проблема с батериите. Доста голямо и странно изглеждащо устройство, чието достойнство е в използването на стандартна 14500, 3.7В, 900ма батерия. Много ток, евтини батерии, екстравагантен външен вид. Този модел използва абсолютно същите атомайзери като модела DSE901. Тоест, разликата тук е в батерията, което въобще не е малко. Повече от половината проблеми с е-цигарите идват от слабите батерии. Цената на стартовия комплект в Китай е около $60 - два пъти по-скъпо от DSE901, но наличието на стандартна 900ма батерия си заслужава разликата. Основен недостатък - външния вид, размерите и теглото. Ако те не ви притесняват - това е отличен избор за закоравели пушачи. Важно е да се спомене, че чрез преходници за по $2-3 можете да включите към страхотната батерия на DSE905 всякакви други известни атомайзери, а не само DSE901 атомайзери.
7. DSE801 - pen style на Sailebao. Това е моят избор след 3-месечни опити. Основно предимство - огромен пълнител, събиращ около 1мл течност за пушене - 2 пъти повече от другите модели. Страхотен вкус, усещат се най-добре ароматите на различните течности, добър удар в гърлото, може би малко по-слаб от този на модела JOYE510, за който ще пиша по-долу. Батериите тук са 280ма, много повече от тези на DSE901, но и несравнимо по-малко от DSE905. Размерите... свиква се, но това не е цигара - дълго е окоо 15 сантиметра, тежичко е. Серизона цигара за сериозни пушачи и ценители, които освен никотинов удар в гърлото търсят и вкуса. Номер 1 на пазара. Огромно разнбообразие от аксесоари и резервни части в различни цветове, най-ниски цени спрямо другите модели. Цената на стартов комплект от моята любима цигара в Китай е около $27.
8. М401, 402, 403. - Този модел мини е-цигара е супер популярен и мисля, че не е на Sailebao. Голяма част от така наречените маркови, "некитайски" цигари са този модел, наклепан с различни логота. Невероятно компактна, огромно разнообразие на аксесоари и резервни части в различни цветове. Разликата м/у 401, 402 и 403 е само и единствено в дължината на батерията. Цената на стартов пакет от тази цигара е около $30 в Китай. Моето менние за него - на пръв поглед привлича най-много потенциални е-пушачи, поради добрия си външен вид и малки размери. И.. дотук. Аз други предимства не виждам. Ако се изживявате като руса бамбина и искате малка сладка розова цигара, това е вашия избор, но силно ви препоръчвам ако искате малки размери и добър външен вид да се насочите към DSE901 или JOYE510 и да забравите за M серията!
9. JOYE510 - мини електронна цигара на Shenzen Joye Technology. Може би най-популярния и хвален модел към момента. Много добра визия и перфектни размери, доближаващи се до тези на реална цигара, съчетани с може би най-силния никотинов удар, който можете да си доставите с е-цигари. Това е моделът с най-много и разнообразни аксесоари и резервни части във всевъзможни цветове. Стандартната му батерия е само 180ма, но има и усилени батерии с 280ма и даже 380ма. Без никакво съмнение, това е отличен продукт, но за мен има няколко съществени недостатъка: атомайзерите на JOYE 510 направо скапват батериите... За да се постигне този могъщ удар в гърлото е необходим много ток и батерията "кляка". Пак поради тази причина атомайзерът грее много силно и много често ще смучете дим с вкус на изгорял пълнител. Да, удара пак ще го има, но вкуса е отвратителен. Друго - цените на резервните части за този модел са с около 20% по-високи от цените на резервните части на DSe801... Пълнителят - мноого малък! Непрекъснато трябва да се допълва, непрекъснато изсъхва, което води до гореспоменатия вкус на изгоряло... Цената на стартов комплект JOYE510 в Китай е около $35. Въпреки изброените недостатъци - това си остава отличен модел и няма да е грешка да се обзаведете с него. Малък, красив и мощен, определено добър избор.
10. JOYE302 - pen style на Shenzen Joye Technology. Пълен аналог на DSE801. Частите им са напълно взаимозаменяеми, всички атомайзери за 302 са с нисък мост, което е по-добрия вариант, докато при DSE801 може да са с нисък, а може и с висок, кавито ви се паднат. /За ниски и високи мостове към момента не е необходимо да задълбаваме, защото писанието ще стане прекалено дълго, не е чак толкова важно.../. С две думи напълно идентична с DSE801, малко по-висока цена на стартов комплект - около $30, няма много резервни части за нея и не е особено разпространена, но това не трябва да ви притеснява, тъй като още горе споменах - частите на JOYE302 са 100% идентични с тези на DSE801, тоест, спокойно можете да купувате и батерии и атомайзери за DSE801 и да ги използвате без преходници с вашата 302-ка. Добър избор, ако попаднете на такава - купувайте без да се замисляте.
11. V3 Joye stick MOD e-cig - модната електронна цигара на Shenzen Joye Technology. Съчетава предимствата на DSE905 с атомайзера на DSE801. Използва стандартни, много евтини и лесно сменяеми 320ма батерии. Много компактен дизайн. Работи с атомайзери за JOYE302 или DSE801. Чрез преходници могат да се ползват и всички други известни атомайзери. За съжаление V3 Joye stick не е попадал в ръцете ми и не мога да говоря от първа ръка, но по всичко личи, че е уникално съчетание с най-малко недостатъци от всичко изброено досега. Има малки размери, ползва най-добрите атомайзери, с най-големите пълнители, има голяма и евтина сменяема батерия. Естествено, има и нещо, което ме притеснява... :) Ако станете е-пушач бързо ще свикнете с неприятния факт, че течността от е-цигарите прокапва през атомайзера и започва да замръсява контактите на батерията и доплната част на атомайзера. Неприятен факт, просто трябва да се отделя необходимото време за почистване. Но... при конструкцията на V3 Joye stick това изкапване ще е в дъното на пластмасата и почистването ще е мисия невъзможна според мен. Това е единствената причина, поради която все още не съм с V3 Joye stick, а се придържам към DSE801. Все пак, това наистина е модела с най-малко недостатъци и ви съветвам да му отделите много серизоно внимание.

Ами, засега толкова с моделите. Мисля, че казах по 2-3 думи за всички по-популярни модели, които заслужават вниманието ви.
Интересно е да се спомене, че почти за всички модели има и автоматични и ръчни батерии. При ръчните - натискате бутон за да задействате цигарата, при автоматичните е необходимо само да си дръпнете и клапана на батерията я задейства автоматично. За различните модели са препоръчителни различни типове батерии - например за JOYE 510 се препоръчва ръчна, докато за DSE801 по-висок ток и съответно повече пушек и по-добър удар се постига с автоматичната батерия. При всички положения, трябва да изпробвате и едната и другата за да прецените коя е по-удобна за вас. Всеки модел също така разполага с аксесоар - USB Passtrough, с помощта на който можете да пушите цигарата си без да ползвате батерия, а като черпите ток от USB порта на компютъра или лаптопа ви. Много хай-тек, нали :). За хардуера при електронните цигари може да се говори още много, но нека това да стане с дискусия и пряк диалог във форума ни.
Сега да си поговорим за течностите за пушене или както е прието да се наричат - e-juice.
Закупили сте си вече необходимия модел е-цигара. Без значение кой е, за да го пушите ви трябват пълнители. Пълнителите могат да са пълни или празни. В БГ търговците обичат да продават пълни пълнители, по около 2 лв парчето. В зависимост от модела, пълнителят съдържа максимум половин милилитър e-juice, като изключим DE801 и JOYE302, чиито пълнители събират по около 1мл. Един пълнител стига за около 2-3 часа пушене. Не се хващайте на реклами, че ще карате с него по 1-2 дни ако сте страстен пушач. И така сметката... не излиза. Ако опатквате по 5-6 пълнителя на ден ще се налага да давате по 10-12лв, което е силно неприемливо. Затова, всеки разумен е-пушач ползва празни пълнители и e-juice. Цената на един празен пълнител в Китай е около 20 цента и той може да бъде пълнен около 10-20 пъти. Цената на 30мл e-juice е $9!!! Тоест, вместо да давате 120лв за 60 пълнителя на БГ търговците си купувате едно шишенце e-juice и 5 празни пълнителя и вместо за 120лв получавате същото за $10 - 14лв!!!
Това е само едното предимство на e-juice. Не мислете, че предварително напълнените пълнители са с нещо по-добри от тези, които вие сами бихте си напълнили! Напротив. Готовите пълнители са с много ограничени аромати - 2-3 и често с ограничено съдържание на никотин - само силно и без никотин.
Ако си купувате сами e-juice ще попаднете в центъра на море от изобилие - около 50 аромата с различно съдържание на никотин - 0мг, 6мг, 11мг, 18мг, 24мг, 36мг. Всеки по метода на пробите и грешките ще успее да намери своя аромат и своята концентрация на никотин. Имайте предвид, че концентрацията на никотин е пряко свързана със силата на удара при пушене - колкото повече, толкова по-силен удар... Затова е разумно да почнете с висока концентрация и след като откажете аналоговите цигари окончателно постепенно да намалявате концентрацията.
Важно е да се спомене, че китайската компания Dekang произвежда над 90% от световния e-juice. Така че, не се вързвайте отново на рекламите за "некитайски" течности... Течностите на Dekang се използват навсякъде и са се доказали с качествата и вкуса си.

И няколко последни думи, че ме заболяха ръцете да пиша...
Не мислете, че батериите и атомайзерите на вашите цигари са нещо здраво и дълготрайно! Направо си го избийте от главата. Колкото и качествени да са вашите части, те работят при екстремни условия за размерите си и е в рамките на нормалното понякога да ви гърми атомайзер или да престава да ви работи батерията. С две думи - за да имате спокойно и безветрено е-пушене - вложете повече пари в резервни части. Един атомайзер струва в Китай около $6, а една батерия около $10, не е скъпо - мислете за това, колко пари няма да дадете за аналогови цигари и поръчвайте щедро...


Очаквам ви на дискусия във форума ни, в темата за електронни цигари

Или се върнете се към SetCombG.com - портал за новини и ревюта