[Въведение]  [Драйвери и допълнителен софтуер; Възможности и качество]
[Овърклок; Тестове; Изводи]


Овърклок

Както споменахме, в драйверите не е вградена възможност за овърклок на картата. За съжаление в момента има само две програми, с чиято помощ може да сменяте работната честота - KyroClock от немския сайт Mitrax.de и новата версия на Powerstrip. Архитектурата на KYRO е такава, че паметта винаги работи на честотата на ядрото. По подразбиране EvilKYRO работи на 110/110Mhz - с 15Mhz по-малко от номиналната честота на ядрото. Защо такава ниска честота? Ядрото грее малко, охлаждането е качествено, паметта издържа много повече, следователно проблемът е в конструкцията на самата платка и използването на нискокачествени компоненти... След много опити успяхме да овърклокнем EvilKYRO с 10Mhz - до 120/120Mhz, което си е пълна трагедия.

Номинальная частота

А и 10-те мегахерза, които успяхме да изстискаме не дадоха абсолютно никакъв положителен резултат. Така че, просто забравете за овърклок на EvilKYRO.

Тестове

Для тестирования использовался компьютер следующей конфигурации:

  • Duron 850

  • 128 Mb PC-133

  • HDD Quantum CX

  • Flatron 795 FT Plus

За сравнение при тестовете, използвахме главния конкурент на KYRO - PowerColor PowerGene MX 32Mb, базирана на GeForce2 MX

2D и Video

За качеството вече казахме няколко не особено приятни думи, а 2D скоростта измерихме с помощта на programite WinBench99 и Video2000. Тестовете са правени в разделителна способност 1024x768x32.

2D и Video

Резултатите не се нуждаят от коментар - безспорният победител е чипът на nVidia - GeForce 2MX.

Direct3D

Естествено Direct3D тестовете започваме с добрия стар 3DMark99, много полезен тест ако искате да проверите как ще се държи картата с по-стари игри, поддържащи DirectX6:

3DMark99 Game 1

 

3DMark99 Game 2

Отново - съкрушителна победа за GeForce. Единственото интересно при KYRO е много малкия пад на производителността при преминаване от 16 към 24 или 32 битов цвят. 

Как се държи картата в по-нови приложения, поддържащи DX7 ще проверим с  3DMark2000. GeForce видеокартата е тествана както с включена така и с изключена хардуерна поддръжка на T&L:

3DMark2000 Medium Detail High Color

 

3DMark2000 Medium Detail True Color

Тук е първото място, където във високите разделителни способности и използване на 32 битов цвят може да присъдим победата на KYRO. А и разликите вече не са така фрапиращи. Като отчетем ниската честота на работа на KYRO може да бъдем доволни от картата. А прехвалената хардуерна поддръжка на T&L, както виждате оказва влияние само в ниските разделителни способности.

3DMark2000 Medium Detail High Color

 

3DMark2000 Medium Detail True Color

И вторият тест потвърждава горните изводи - в 1280x1024x32 и 1024x768x32 - безапелационна победа на KYRO базираната видеокарта.победа нашего оружие перед nVidia. И кто позиционировал эту карту на рынок 15" мониторов?

OpenGL

OpenGL драйверът е явно недоправен. Погледнете резултатите от обработката на сложна сцена с  3DExercizer в 1024x768x32. 

3D Exercizer - работа с большим количеством полигонов

Слабите резултати не се дължат на ниската честота на работа, а на лошо написани драйвери. Може само да гадаем защо скоростта на GeForce 2MX остава непроменена при увеличаване сложността на сцената от 8792 на 17384 полигона.

Стигнахме и до любимия тест - Quake III Arena. Искам да ви предупредя, че всички тестове са при максимални настройки - несериозно е в началото на 2001г. да тестваш на "fastest" и да изкарваш някакви си безумни 180-200 фрейма.

Quake III High Quality

Да, личи си, че OpenGL драйверът на KYRO е писан от нулата. Смешно е да се заблуждаваме, че ще може да съперничи на старата, изпитана nVidia.

Изводи

Ами, вообще не е просто да се направят изводи за карта като EvilKYRO.

Трябва съвсем да ви е писнало от ATI Technologies Inc. и nVidia, за да се доверите на KYRO. Безспорно, "tile" архитектурата е нещо с голямо бъдеще, но засега минусите в KYRO са много повече от плюсовете. Спирам дотук с изводите, тестовете са пред вас - решавайте сами.

 

Начало