abit.jpg (2609 bytes)     SILURO GF2 MX

emblem.jpg (1811 bytes)

Като за начало нека видим какво ни предлагат от ABIT.

С любезното съдействие на DeltaCom-Шумен доставка и подръжка на компютри и периферия.
  • Памет 32 Mb SDRAM 166 Mhz /6 ns/
  • 256 битов графичен процесор GF2 MX /NV11/ с работна честота 175 Mhz
  • 350 MHZ RAMDAC, осигуряващ 2048х1536 при 32 битов цвят и честота на опресняване 60 HZ
  • 20 MTriangle/sec с подръжка на хардуерен T&L
  • Скорост на запълване 700 Mtexel
  • Интерфейс AGP 4x/2x с поддръжка на Fast Writes
  • Поддръжка на DX компресирани текстури
  • TV изход NTSC/PAL работещ при резолюция 640х480 и 800х600
  • Това са основните параметри, има и някои опции които не съм споменал тъй като в продаваните у нас карти те не са налице.

mx2.jpg (49657 bytes)

   Картата пристига в доста внушителна опаковка с трапецовидна форма, всъщност покупката си струва дори и само заради опаковката, но нека продължим нататък. Самата карта може би в първия момент може и да Ви разочарова с външния си вид, съвсем не толкова внушителeн като na опаковката. На пръв поглед и като  изпълнение също не е кой знае какво, в общи линии е спазен референтния дизайн на Nvidia. Първото нещо което ми се наби в очите е направо миниятурния радиатор на чипът, реброто едва ли е по-високо от 2-2,5 мм. Веднага реших да го сменя с радиатора на мойта стара TNT2 Hercules, но се оказа че това е невъзможно, радиаторчето беше доста по-голямо от това на МХ-а, но въпреки това от цялата операция имаше ефект, открих че някой не си беше дал много зор с топлопроводящата паста, направо си беше на островчета.  Второто нещо което ми привлече вниманието беше паметта.
siluro-mx-mem.jpg (7139 bytes)
    Още преди да я купя бях разбрал че тези карти са окомплектовани с 6,5 ns памет, а както можете да се убедите се оказа че всъщност са 6 ns, и то HYUNDAI, е не е кой знае какво но.... Теоретически би трябвало да работят на 166 Mhz, но предполагаха някаква възможност за овърклок, все пак по добре от 6,5 ns.   В общи линии с това се изчерпва първоначалния оглед, все пак е само Abit, не може да очакваме да е екзотично като Hercules.   
    Следващата стъпка е да проверя какво още има в опаковката, все пак при този размер би могла да събере поне още две карти /май взех да си мечтая/, та какво друго имаше, освен ръководството и диска ме изненада наличието на S-video кабелче, по принцип него го водят като опция. Ами с това се изчерпва и цялото съдърцание на опаковката, няма дискове с игри, няма допълнителен софтуер, поне някое шарено стикерче да бяха сложили.
    Така, предназначението на кабелчето е ясно, само дето моя телевизор няма S-video вход, но не се притеснявайте картата има предвиден изход и за композитен видеосигнал. Ръководството както при всички продукти на Abit е добре написано, представлява книжка с около 50 страници, и е напълно достатъчно за да може всеки да инсталира продукта без особенни проблеми. Освен инсталирането на драйверите под Win 9x, 98 SE, NT4.0 и 2000, е описано и инсталирането на част  от съпътстващия софтуер.
     Да вече стигнахме до диска, но нека първо инсталираме картата. Самото инсталиране не е никакъв проблем, панела с куплунга за монитора и видеоизходите е масивени освен това профилиран, така че няма опасност да се огъва  напред или назад, а и няма такава нужда, за разлика от някои други карти, тази си пасва идеално на мястото, а като се има в предвид и малкото радиаторче спокойно на съседния слот може да се монтира друга PCI карта. След стартиране на компютъра всичко е гладко, Windows намира новия хардуер и му инсталира стандартни драйвери, не бих ви препоръчал да избирате вие драйвера, поне не за сега. По добре е да се спазва редът посочен от Abit в ръководството, е аз като по вещ в тая област реших да я карам направо и като резултат се губеше едно от менютата в настройките на картата, но за това ще стане въпрос по-късно. Та след като сте инсталирали стандартния драйвер пускате диска и от там си инсталирате необходимите драйвери, след рестарта Windows намира картата и всички е наред. До тук добре, ако разгледате дикс ще видите още някои програмки, Bios Flash Utility, Graphic Max, Win DVD, DX7 и Album View. Сега за всичко по малко, Първата програма сама говори за себе си, но по-внимателно с нея, все още не съм се специализирал във флаш на скапани видеокарти, така че ако се обърка нещо си оставате само с хубавата кутия. Graphic Max се оказва програма за овърклок, въпреки че лично на мене името с нищо не ми подсказва за предназначението и. С тази програма може да си клоквате картата до 220/210 съответно GPU/RAM, и ви предлага възможност за автоматично установяване на тези настройки след стартиране на Windows. За WinDVD не мисля че има смисъл да обеснявам, освен това че е лицензен, само дето при мен не пожела да се инсталира. Прескачаме познатия на всички DX и стигаме до Album View. Тук поне името дава някаква представа за предназначението, жалко само че след инсталирането останах разочарован. Общо взето програмата е някакво бледо копие на ACDSee, но с по-неприветлив интерфейс а и с доста по-малки възможности, все пак ако си нямате никаква подобна програма и тази ще ви свърши работа. С това съдържанието на диска се изчерпва, е разбира се има редовния Acrobar Reader, ръководства за още няколко модела видеокарти и miror на www.qbit.com.tw, само че стара версия /още преди КТ7А/
    Е вече можем да преминем към по-сериозна работа. Като за начало да проверим до колко се клоква. Опитът 200/190 не води до никъде, следва 190/190 същия ефект, това се повтаря докато не установя че паметта не се клоква повече от 180 /това се и очакваше но все пак се надявах на повечко/. Радостното е че ядрото работи без проблем на 220. Тук може би трябва да спомена че изпробвах още две подобни карти, едната стигна до 182 а другата едва до 174, затова и тестовете съм ги правил при овърклок на 170 и 180 за паметта, а ядрото винаги е на 220.  
    Първата ми работа беше да пусна новия 3DMark2001, може и да не е съвсем актуален тест но за начало е добре, а и като мине 4-5 пъти е гаранция за стабилна работа. Самият тест ме разочарова, не намерих никакъв смисъл в сцените, при другите му версии поне имаше цялостен замисъл /става въпрос за демото/, но това е друг въпрос. Ето и резултатите :

results1.jpg (86918 bytes)

results2.jpg (63938 bytes)

Тестовата конфигурация е следната :

MB Abit KT7A

CPU T-bird 1000 /133x7,5/

DIMM 1 128 Mb PC133 Micron

DIMM 2 256 Mb PC133 Micron

HDD Maxtor 15 Gb 7200 ppm

Creative PCI 128

CDROM Sony 48x

ATX Middle case 300 W

DirectX 8a

Win98

   Както се вижда от тестовете подобрението на производителността като цяло варира от 7% до 19 %, като средната стойност е около 13 %. Повишаването на производителността се дължи най-вече на повишената честота на паметта, може да се забележи разликата между резултата при 170 Mhz и този при 180 Mhz. Докато при първия имаме подобрение от около 160 точки то при втория раликата достига 500 точки, което е красноречив пример за необходимостта от по бърза памет. Очакването ми за по голяма разлика в производителността при високите разделителни способности не се оправда напълно, въпреки че подобрението при 1280 е 15,8 % докато в 1024 само 12 %, но в никакъв случай не се доближава до 19-те % в 800х600. Интересни са разликите в резултатите при промяна в настройките на Frame буфера. Лично аз очаквах спад на общата производителност при Triple настройка но разликите са минимални, а в някои от режимите дори се постига по-голяма производителност. Тъй като в момента не разполагам с друга карта с подобен чип /като изключим AXLE/ за няма да помествам сравнителни данни, но за втората част, където ще разгледам производителността с различните версии на DX и дрйверите, ще се опитам да поместя и данни за Asus и Creative. 
   След като разгледахме производителността и резултатите от овърклока ще спомена и за другите не по-малко важни параметри. Започвам с качеството на картината, ами какво да ви кажа, просто идеално. Наистина не е съвсем като Matrox, но е напълно приемливо както за работа с офис приложения, така и за работа с CAD-CAM приложения и графичен софтуер. Картината е съвсем чиста, цветовъзпроизвеждането доста реалистично, въпреки че последното е от чисто субективна гледна точка. Рязкостта на изображението е добра, не се получава размазване на текста както при някои от по-евтините модели. При тест с точки изградени от 2, 4 и 8 пиксела в режим 1280х1024 не се забелязваше двоен образ или окантване. 
    Време е и да видим как картата работи с TV изхода. Тук се сблъсках с няколко проблема. Първо, понеже телевизора ми не е много нов ми се наложи да изгубя доста време докато намеря PAL система на която да работи добре. Използването на TV изхода може да стане единствено след включването на Телевизора или монитора. Ако няма включен втори монитор /телевизор/ е забранен достъпа до всички свързани с него настройки. В момента в който той се включи, достъпа до настройките се разрешава. Тук срещнах следните проблеми. Първо при няколко последователни смяни на видеосистемата /PAL-NTSC/, или режима на втория монитор става невъзможно последваща промяна на тези настройки без да се рестартира Windows. Втория проблем е малко по сериозен, при мен се появи няколко пъти, а в повечето от тях винаги когато разреша опцията Extended Desktop от полето Twin View. Проблема се изразява в изчезването на полето Output Device, от което се определя типът на изпозлваните дисплеи. Проблема се оказа че не е толкова сериозен, тъй като съдържанието на това поле е дублирано в Twin View като за целта трябва да се натисне с ляв бутон на мишката върху един от изобразените дисплеи. Другият проблем се явява отново с опцията Extended Desktop  от Twin View, като тук вече проблема е доста по сериозен и се изразява в блокиране на системата. Той се появява когато се активира тази настрийка без да е включен втори дисплей. Функцията Twin View позволява както дублиране на Desktop-а /Clone/ така и разделянето му между двата дисплея /Extended Desktop/.   Реално тази функция ми се струва излишна тъй като с телевизор та дори и от по-ново поколение не може да се работи пълноценно. Поддържаните разделителни способности за втория дисплей са 480х640 и 800х600.
    При възпроизвеждане на DVD и Video CD качеството на картината се запазва добро както на мониторния изход така и на TV изхода. Въпреки че официално картата спомага декодирането на MPEG-1, MPEG-2, Indeo 5.10 и DirectShow не забелязах някаква промяна в натовареността на процеосра при декодиране на DVD и Video CD както в MPG така и в AVI формат, нито пък при DivX компресия.
    При работа с TV изхода има възможност за някои допълнителни настройки подобряващи качеството на картината. Те включват регулиране на яркостта, контраста, цветността /въпреки че лично аз не можах да задействам тази настройка/ и филтри за премахване на пикселизацията. 

>> стр.2