abit.jpg (2609 bytes) SILURO GF2 MXemblem.jpg (1811 bytes)

98_3dmark.jpg (92752 bytes)
Ето и резултатите от 3dMark2001. Тук най-добри резултати се получават с ревизия 11, но разликите са съвсем минимални, като изключим тази с оригиналните драйвери. Лично аз не мисля че 3dMark е много обективен тест, но при правилно интерпретиране информацията може да бъде и полезна, иначе определено е ориентиран /даже оптимизиран/ за чиповете на Nvidia.
w2k_q3.jpg (72829 bytes)
      Това вече е резултат получен под w2k, както се забелязва явно Quake харесва w2k, резултатите са с оригинални драйвери от Abit но въпреки това са почти равни или по добри от тези под 98 и то с овърклокната карта. Трябва да отбележим че тук максималният овърклок на паметта е 180 Mhz, което е с 2 Mhz повече от предходните резултати но едва ли само това е причината за високите стойности. Тук конфигурацията е същата но използвания DX е версия 8.

    За резултатите с 3dMark 2001 под w2k не съм правил диаграма тъй като са само три, ето ги и тях :

1024x768   Mem. 166 / GPU 175...........1742

1024x768   Mem. 170 / GPU 220...........1894

1024x768   Mem. 180 / GPU 220...........1946

Не ме учуди ниският резултат, който в най-добрия случай при използване на Detonator 10.80 почти  достигна до резултатите получени с драйвери на Abit под 98 SE. По учудващо за мен беше високият резултат под Quake.

     Като цяло картата се представя добре, по-време на тестовете не е имало нито един срив . Самият 3DMark2001 е пускан над 80 пъти в различни разделителни способности, като при нито една от тях не са забелязани артефакти по картината. С овърклокната видео карта се поигра и доста време в Q3 и half-life като не се забелязаха дефекти или сривове.
     Моето мнение е че това е една добра карта, която оправдава цената си и като качество и като възможности. Не трябва да се забравя и за допълнителният S-video кабел, който може и да не влезе в работа, но пък цената му не е за пренебрегване. Определено тази видеокарта е с доста повече възможности а и с по-добро качество от повечето евтини модели GF2 MX продаващи се на нашия пазар.
     Като обобщение можем да посочим някои от основните преимущества и недостатъци на картата, а именно доброто упътване, лесната инсталация, добрата картина както в 3D така и в 2D, наличието на TV изход, програма за овърклок. Към минусите можем да прибавим най-вече бавната памет- 6 ns, малкият радиатор, и някои от проблемите с драйвера, които не повлияха на стабилността на системата в повечето случаи.
     Надявам се така направеният обзор да ви е бил полезен при избора на видео карта.
     Част от поместените снимки /не и резултати/ са от чуждестранни сайтове, поради невъзможност в момента да публикувам лични. Всички резултати са действителни, а не получени чрез интерполация, качеството на самите графики не е впечатляващо но смятам че е напълно задоволително , мисля че по-важна е съдържащата се информация. Получените данни са от тестове на една и съща видеокарта с една и съща хардуерна конфигурация. Единствената разлика е че получените резултати от стр.1 са под Win`98 и DX8a, докато следващите под Win`98 SE и DX8., другата разлика е че при първите резултати за овърклок беше използвана Graphic Max а при следващите NVMax версия   1.7 бета 2.

 

Със любезното съдействое на DeltaCom-Шумен доставка и подръжка на компютри и периферия.

автор ToHu

sms@iservice.bg