Какво трябва да знаем за 4K телевизорите

Автор: ,
Какво трябва да знаем за 4K телевизорите

Трябва ли ни филм с ултрависока резолюция, за да гледаме телевизор в нейтив 4K резолюция?

Не. 4K телевизорите скалират подавания им сигнал до UltraHD резолюция, независимо какъв е той - тв програма, DVD, Blu-ray филм.
4К екранът не показва повече детайли, ако те липсват в подавания сигнал разбира се, но благодарение на значително по-фината и наситена мрежа от пиксели, картината е по-ясна и чиста.

Какъв размер 4K телевизор ни трябва и от какво разстояние да го гледаме?

Имайте предвид, че с колкото по-висока резолюция е телевизорът ви, толкова по-отблизо трябва да го гледате, ако искате да виждате детайлите. Например, удачно е да гледате 60-инчов Full HD телевизор от около 4 метра разстояние. Но за 60-инчов 4K телевизор, удачното разстояние, от което ще можете да виждате необходимите детайли, е наполовина по-малко - 2 метра!
Това е чудесна новина за европейците и в частност за българите с нашите малки апартаменти - кутийки в сравнение с американските къщи.
Напълно обосновано е закупуването на 4K телевизор с голям екран.

4K телевизори

За какво да внимавам при покупката на Ultra HD телевизор?

Някои по-стари модели имат по-бавни, HDMI 1.4 интерфейси с максимална пропускателна способност 10.2 Гигабита за секунда. Това може да не е достатъчно за 4K съдържание с повече от 24 фрейма за секунда, затова избирайте телевизори, които са оборудвани с HDMI 2.0 интерфейс, осигуряващ 18 Gbps.
Ако искате да стриймвате 4K филми от Netflix или Amazon, то уверете се, че телевизорът поддържа Codec H.265.
Също така проверете за поддръжка на HDCP 2.2 copy protection - в противен случай, екранът ще остане черен при подаване на 4K съдържание.

Кога можем да очакваме телевизия в 4K формат?

Ами... зависи къде живеете и какво точно гледате. От тази есен Sky предава някои мачове от Английската висша лига в 4K резолюция. А за български телевизии в 4K... Надали в близките 10 години.

UHD телевизори

Кога можем да очакваме 4K филми на Blu-Ray носители?

През 2016 г. такива филми вече се появиха на пазара. Но внимавайте - много от заглавията са означени със стикера 4K Mastered - това не е истинска 4K резолюция и не е това, което търсите.

Какво е HDR при телевизорите и трябва ли ни?

HDR - High Dynamic range видео. Технология, позната ни от фотографията и вече имплементирана в камерите на много смартфони. При телевизорите е същото - ако гледате HDR видео сигнал на телевизор, поддържащ HDR, то ще имате много по-богата на цветове картина. Много по-светло бяло и много по-тъмно черно, което дава на картината повече динамика.
Трябва ли ни подобна технология - според мен твърдо да, качеството на картината си заслужава.
Забележка: Имайте предвид, че HDR спецификациите все още не са напълно уточнени. Редица производители афишират, че телевизорите им поддържат HDR, но реално тази поддръжка е само софтуерна и те нямат необходимия хардуер за пълно HDR възпроизвеждане.
Също така технологията има своя конкурент - Dolby Vision, който има същата цел, но е значително по-малко разпространен - можем да го видим само във високия клас LG телевизори.
4K TV

4K или UHD е резолюция, която не е по-малка от 3840 x 2160 пиксела

Популярен размер на 4K изображение е и 4096 х 2160 пиксела. Това е стандартът на Digital Cinema Initiatives и се използва често във филмовата индустрия.
Трудно ще видите разлика при гледане на телевизор с 4K / UHD резолюция и Full HD / 1080p такава, освен ако диагоналът не е много голям
Честно казано, реална полза от покупка на телевизор с екран под 60 инча и 4K / UHD резолюция няма.
Това е общоприетото становище.
Но при качествен, добре заснет 4К материал разликата е веднага видима дори и при 49 инча. Така че твърдението, че няма разлика между 4K и 1080p при малките диагонали, в голяма степен се дължи на липсата на достатъчно качествени 4К видеа...
Също така имайте предвид - цените на 4K панелите паднаха много, така че много модели от по-висок клас се предлагат само с 4K, а не с Full HD екран. Тези телевизори имат и редица други предимства, а не само по-високата резолюция.
Ще намерите още много информация и мнения в дискусиите:
Всичко за телевизорите в SetCombG.com Форуми
Вижте и:
Мнения, ревюта и новини за телевизори в SetCombG.com
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+