HDR10, HLG или Dolby Vision?

Автор: ,
HDR10, HLG или Dolby Vision?

Поддръжката на HDR при телевизорите е една от най-важните технологии в областта през последните години. В статията HDR - High Dynamic Range при телевизори се запознахме с High Dynamic Range и с какво допринася за по-високото качество на картината при съвременните телевизори.

За съжаление, както винаги нищо не е толкова просто, колкото може да е. И в резултат на търговски интереси, в момента има война между различни High Dynamic Range технологии. Тук ще се запознаем с трите основни, които използват производителите на телевизори.

Samsung HDR 1000

HDR10

Цветове при HDR10

HDR10 е технология, позволяваща изобразяването на 10-битов цвят. Какво означава това?
Стандартните телевизори с 8-битови екрани са способни да покажат образ, чрез миксирането на 256 RGB цвята. 256 нива на червено, зелено и синьо. Като умножим възможните вариации - 256 х 256 х 256 се получава крайния брой цветове, които изобразява 8-битов дисплей - 16.7 милиона цвята.
HDR-10 миксира 1024 RGB стойности и това дава над 1 милиард цвята.

Яркост и контраст при HDR10

HDR10 може да рендерира картина с максимална яркост 4000 нита.

Детайли и лицензи за HDR10

HDR10 е технология, създадена от производители на телевизори с цел да се избегнат зависимост и лицензи, необходими при ползването на Dolby Vision.
Като всяко отворено решение, HDR10 не е предвидена за конкретен телевизор и не изисква специализиран хардуер, което неминуемо води до по-неточно възпроизвеждане на оригиналния видео поток.
Недостатък на технологията спрямо Dolby Vision е, че използва статични метаданни, които се подават в началото на видеото. Тоест, имаме еднаква информация за дневни и нощни сцени, а не динамично променяща се. Това води до компромиси с качеството.
HDR10 изисква HDMI 2.0a интерфейс. Но, имайте предвид, че много телевизори с HDMI 2.0 ще могат да получат софтуерен ъпдейт до 2.0a.

LG Signature

Dolby Vision

Цветове при Dolby Vision

Dolby Vision може да обработва 12-битов цвят. Технологията може да работи с 4096 RGB стойности. Това прави невероятните 68 милиарда цвята.

Яркост и контраст при Dolby Vision

Dolby Vision може да рендерира картина с максимална яркост 10000 нита. Все още няма хардуер, който може да се възползва от подобно нещо, така че на практика продукциите се мастерират с яркост до 4000 нита.

Детайли и лицензи за Dolby Vision

Dolby Vision е завършено end-to-end решение. Технологията се използва за обработка и пакетиране на филми и последващото им показване на телевизори. За целта е необходимо съвместимият телевизор да има вграден специален Dolby Vision чип.

Видеопотокът се обработва фрейм по фрейм и на всеки се задава собствена рамка от цветове и яркост, информация за които се подават чрез динамични метаданни.
По този начин, видеото се оптимизира в "движение" и има различни настройки за дневни и нощни сцени например. Резултатът от това е възможно най-доброто и истинско възпроизвеждане на оригиналния видео поток.

Червена точка за Dolby Vision е по-ниските изисквания при интерфейса. Технологията работи с HDMI 2.0 и не изисква задължително 2.0a като HDR10. Dolby Vision е HDR технологията, използвана за момента от филмовите студия, което е допълнителен плюс за нея.

Dolby Vision е безплатна за филмови студия, кънтент провайдери, артисти, енкодинг студия.
Но... все някой трябва да плаща и това са производителите на телевизори. Много от тях не желаят да отделят средства и да оскъпяват продукцията си, което води до проблеми с налагането на Dolby Vision като единен стандарт, въпреки техническото му превъзходство.

BBC Hybrid Log-Gamma

HLG - Hybrid Log-Gamma

Цветове при HLG

HLG - Hybrid Log-Gamma работи както и HDR10, с 10-битов цвят и може да изобрази над 1 милиард цвята.

Яркост и контраст при HLG

HLG и тук е като HDR10 и може да рендерира картина с максимална яркост 4000 нита.

Детайли и лицензи за HLG

Според техническите данни, HLG не се различава особено от HDR10. И напълно резонен е въпросът - защо тогава ни трябва и трети стандарт, който да усложнява избора?
Отговорът идва от разпространителите на телевизионен сигнал:

HLG позволява едновременен онлайн стрийм на SDR и HDR сигнал в един поток.

Честотната лента е силно ограничена, независимо дали говорим за наземна, сателитна или кабелна телевизия. В този бранш, големите трансфери на данни са невъзможни. HLG позволява смесването на HDR и SDR сигнал в един поток, с което се пести трафик. С помощта на логаритмичен трансфер, този смесен сигнал ще бъде възприеман различно от стандартни телевизори, които ще показват SDR и от 4K HDR телевизори, които ще показват HDR картина.

HLG е HDR стандарт, разработен от телевизионните мрежи BBC (Великобритания) и NHK (Япония) с акцент онлайн излъчването. Той е дефиниран като стандарт в Digital Video Broadcasting (DVB) UHD-1 Phase 2. Към момента се поддържа от онлайн сървиси като YouTube и Freeview Play.
Четирима големи производители са заявили намерение за вграждане на поддръжка на HLG в телевизорите си - това са SONY, LG, Panasonic и JVC.Кое да избера - HDR10, HLG или Dolby Vision?

Dolby Vision е най-добрата технология, налична на пазара. Но... не и единствена.
За щастие, някои производители не се ограничават в поддръжката само на едно решение, а включват необходимия хардуер и софтуер за поддръжка на всички разпространени стандарти. Пример за това са OLED телевизорите на LG. С тях можете да гледате както Dolby Vision, така и HDR10 видео, а също и HLG стрийм в близко бъдеще.

Един от малкото недостатъци на Dolby Vision е борбата на някои производители срещу стандарта и лицензионните му такси. Технологията се поддържа от ограничен брой брандове - LG, Philips, TCL и Vizio, вече и Sony. Този формат също така не е удачен и за онлайн излъчване.
HDR10 пък, въпреки, че изостава като технически параметри е по-широко разпространен и може да бъде намерен в телевизорите на Samsung, Sony, Panasonic, Philips, LG, Sharp, Toshiba....
HLG е много нов стандарт, но вече получи поддръжката на Sony, LG, Panasonic и JVC.
Войната тепърва ще се разгаря и не е ясно кой ще наложи стандартите. Все пак, най-важното е да имаш не само най-добрата технология, но и най-разпространената - тази, която предлага най-богато съдържание. Особено в началото, когато HDR видеото не е достатъчно разпространено. Изборът изглежда сложен, но всъщност не е така...

Най-добрият вариант е ясен - телевизор, поддържащ всички стандарти...
Ако любимият ви бранд няма подобни продукти, имайте предвид, че HDR10 е базата.
Всички Dolby Vision решения трябва да поддържат и HDR10, и HLG. Ако не го правят в момента, то съвсем скоро поддръжката ще бъде добавена.
Но обратното... няма как да стане - ако закупите телевизор без Dolby Vision чип си оставате завинаги без нея...

Конспектирано в два реда:

Не губите нищо, ако закупите Dolby Vision телевизор

Но

Губите Dolby Vision ако закупите HDR10 телевизор


Този извод е... труден за приемане.
Той изключва от избора топ производители като Samsung и Panasonic заради нежеланието им да добавят Dolby Vision чипове в топ моделите си. Факт е, че HDR10 има по-голям шанс за всеобщ стандарт и винаги ще има повече заглавия в тази кодировка. Но най-доброто ще е в Dolby Vision и ако нямате съвместим телевизор ще се лишите от него...
От друга страна - HDR10 видеото е много добро! Видеа, които са Dolby Vision имат и HDR10 вариант. Така че, не е необходимо да имате всичко възможно още в началото на HDR ерата. Dolby Vision струва пари и тези пари ги давате вие... Можете спокойно и да си ги спестите.
За HLG е трудно да се каже нещо повече в момента. Според мен, добавянето на поддръжка е въпрос на софтуер и ще се реши с фирмуер ъпдейт, така че дилемата на избора се свежда само до - с Dolby Vision чип или без...
Вижте още:
Мнения, ревюта и новини за телевизори в SetCombG.com
Какво трябва да знаем за 4K телевизорите
HDR - High Dynamic Range при телевизори
Ultra HD Premium - нов 4K HDR стандарт за телевизори
Всичко за телевизорите в SetCombG.com Форуми

Споделете тази статия с вашите приятели:


Още интересно от SetCombG.com:

 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+