HDR - High Dynamic Range при телевизори

Автор: ,
HDR - High Dynamic Range при телевизори

Технологиите при телевизорите са в подем. Всяка година ни залива вълна от нови нововъведения с неясни функции. И... става объркващо, всяка технология струва пари, цените започват да зависят вече не само от диагонала на екрана и качественото изпълнение на корпуса, а и от редица неразбираеми технически термини.

В последните 3-4 години, телевизорите извършиха плавен преход по отношение на резолюцията.
720p HD телевизорите бяха заменени от Full HD изцяло, в момента Full HD отстъпва място на своя наследник - 4K. В близко бъдеще, на пазара ще останат само 4K телевизори, но това няма да улесни избора ни, защото на дневен ред идва поредното подобрение - HDR - High Dynamic Range.

Какво е HDR - High Dynamic Range?

Технологията ни е добре позната от фотографията. Привилегия на професионалисти преди време, тя вече е налична в камерата на всеки евтин смартфон. Целта й е да получим повече детайли в цялата снимка - както в по-тъмните й области, така и в по-светлите. За целта, правят се последователни снимки с различен отвор на обектива. Едни пропускат по-малко светлина и имат повече детайли в светлите части, други пък обратното - пропускат повече светлина и хващат детайли в тъмните области за сметка на "прегаряне" в светлите.
Поредицата от снимки се обработва и от всички първоначални се създава една, комбинирала най-добрите участъци от всеки първообраз.


HDR е най-големият пробив в развитието на телевизорите през последните години

High Dynamic Range при телевизорите прави същото - повече цветове в картината, повече светлина във видеото, по-тъмно черно и по-светло бяло с всичките възможни вариации между двете крайности. Обобщено, HDR максимизира разликата между най-тъмната и най-светлата част от екрана на телевизора, показва повече детайли, изобразени с повече цветови нюанси.
Резултатът при гледане на HDR видео на HDR съвместим телевизор е потресаващ и трудно се описва с думи. Това не е просто покачване на резолюцията, това е много повече детайли, цветове, динамика, яркост и контраст.
Каква е зависимостта между UltraHD, 4K телевизорите и HDR?
Кратко и ясно - всички HDR телевизори са 4K, но не всички 4K телевизори са HDR.
Поне към момента. Носят се слухове, че Sony ще маркират всичките си телевизори като HDR, което би било подигравка със стандарта и ще доведе до компроментирането му...

Цветове и яркост при HDR - High Dynamic Range

Цветове

Стандартните, не-HDR телевизори на пазара са способни да изобразяват картина, чрез миксирането на 256 RGB цвята. Това означава 256 нива на червено, зелено и синьо. Като умножим възможните вариации - 256 х 256 х 256 получаваме крайният брой цветове, които е способен да изобрази 8-битов дисплей без HDR - 16.7 милиона цвята.

Dolby Vision

При HDR, цветовете са много повече. Те зависят от технологията, която се използва. Най-популярните са 2, а повече детайли за тях можете да намерите в статията ни HDR10, HLG или Dolby Vision?
При HDR10, изображението се получава при миксирането на 1024 RGB стойности. Простата сметка показва, че това ни дава над 1 милиард цвята или 60 пъти по-богата картина от тази при стандартните екрани. За да се възползвате от красотата на HDR10, то е необходимо вашият телевизор да има 10-битов дисплей.
Dolby Vision пък вдига летвата до небесата - технологията позволява показването на 4096 RGB стойности. Това прави невероятните 68 милиарда цвята. Но имайте предвид - за да бъдат изобразени ви трябва телевизор с 12-битова матрица, а такива няма. Така че, без съмнение това е по-добрата HDR технология, но технически е невъзможно да достигнете максимума й към днешна дата.
Забележка: В момента се изработва адекватна програма за сертифициране от UHD (Ultra High Definition) Alliance. Ако телевизорът, който купувате е маркиран като Ultra HD Premium, то можете да бъдете сигурни, че той е с 10-битов дисплей и има необходимия хардуер и яркост за възпроизвеждане на HDR съдържание.
Редица производители афишират, че телевизорите им поддържат HDR, но реално тази поддръжка е само софтуерна и те нямат необходимия хардуер за пълно HDR възпроизвеждане, както и са с 8-битови матрици.
В спецификациите на подобни телевизори ще попаднете на термина HDR enabled. Това означава, че устройството ще разпознае HDR видеопоток и ще се опита да направи най-подходящите настройки за него - в общия случай грубо и безсмислено повишаване на яркостта. Но по никакъв начин няма да получите цветовата акуратност и сатурация, яркостта или контраста, които е възможно да бъдат постигнати с истински 10-битов цвят и хардуер, способен да го възпроизведе...

Яркост и контраст

Яркостта при телевизорите се измерва в нитове - cd/m2. Примерно, при телевизор максималната яркост може да е 1000 нита, а нивото на черното - 0.05 нита. Частното на тези две стойности ни дава контраста.
За да възпроизвеждаме HDR съдържание ни е необходим значително по-висок контраст, респективно по-висока яркост.

Dolby Vision технологията е способна да рендерира видео поток с яркост до 10 000 нита. Тъй като все още няма създаден хардуер, способен да генерира подобна яркост, в реалността, повечето Dolby Vision продукциите се записват с яркост 4000 нита. Както виждате, това е технология, пред която има много дълъг живот преди да достигне лимитите си...
HDR 10 технологията позволява видеото да е с яркост от 4000 нита.

Топ телевизорите през 2017 година ще гарантират яркост от 1500 нита. През 2016, топ сериите на Samsung и Sony даваха 1000 нита яркост.
Например, флагманът Samsung JS9500 гарантира пикова яркост 1000 нита. Друг, отново много добър и скъп телевизор с 10-битов панел - Samsung JS9000 пък достига до 600 нита.
Ще кажете - тръгнахме от 10 000 и стигнахме до 600... Да, така е и това показва колко много възможности има тепърва пред развитието на технологиите в телевизорите. Факт е, че повече яркост е изискване за по-динамична и качествена картина. А най-разпространената EDGE LED подсветка не може да я осигури. Тепърва ще виждаме нови, все по-мощни подсветки, даващи ни все повече яркост.
Но да се върнем към днешния ден - 600 нита звучи малко, но... всъщност е много. Повече от достатъчно за да се очаровате от красотата на HDR. Имайте предвид, че стандартни телевизионни предавания и филми се гледат с яркост около 100 нита. Така че, 600 е в пъти повече и разликата е видима.
Всички тези данни за яркост се отнасят за LED базираните телевизори. Изискването за Ultra HD Premium сертификата за тях е яркост над 1000 нита и ниво на черното под 0.05 нита.
Това няма как да бъде постигнато от OLED телевизор, защото при тях голямата яркост е съществен проблем. Това не означава, че те са по-лоши или не могат да показват качествено HDR съдържание. Те също имат необходимия за това контраст и заради тях е въведен и втори стандарт, който е допустим за Ultra HD Premium сертификация. Той е минимална яркост от 540 нита и ниво на черното - 0.0005. Както виждате - много по-малка максимална яркост, но много по-дълбоко черно.
Конспектирано, можете да гледате HDR както на LED, така и на OLED телевизори. Не се наемам да кажа къде е по-добре. Но на LED ще имате по-светли динамични изображения, а при OLED - по-тъмни динамични изображения.

HDR 1000

Освен двата High Dynamic Range стандарта - HDR10 и Dolby Vision, неминуемо ще попаднете и на HDR 1000. Това е търговско наименование, въведено от Samsung и Sony, което означава пълна поддръжка на 10-битов HDR10 цвят и яркост, минимум 1000 нита. През 2017-та година се въвежда и термина HDR 1500 - същото, но с максимална яркост, не по-ниска от 1500 нита.

HDR 1000

Трябва ли ни HDR телевизор?

Както вече уточнихме, HDR съдържанието, комбинирано с HDR съвместим телевизор ни дава чувствително подобрение в качеството на картината.
Преди година нямаше много видео съдържание, което да е записано в HDR формат. За да гледате такова, имаше само една възможност - специален Blu-Ray плеър, на който да пуснете малко на брой налични заглавия.
Но това се променя много бързо - заглавията стават все повече, същото важи и за източниците. Вече има онлайн стрийм услуги, които предлагат топ сериали в HDR формат. Все по-богато HDR съдържание е достъпно както през услугата на Netflix, така и през Amazon. Съвсем скоро, подаването на HDR сигнал от конзоли за игри и компютри ще се превърне в ежедневие.
HDR е бъдеще, което ще се превърне в стандарт, така че - да, ако можете да си позволите HDR телевизор, удоволствието от гледането му си заслужава вложението.

Как да изберем HDR телевизор?

По-горе вече споменах - редица производители пускат евтини модели с 8-битови матрици на пазара като ги означават HDR enabled. Това не е HDR поддръжка, а търговски трик.
За да сте сигурни, че сте избрали истински HDR телевизор имате два подхода:
лесен и несигурен - През 2016 г. се въведе стандарта UHD Premium. Телевизори, които са UHD Premium сертифицирани имат HDR възможности. Защо несигурен? Защото някои производители - Sony например не сертифицират телевизорите си по този стандарт. Това не означава, че те са HDR...
Повече за стандарта можете да прочетете в статията ни - Ultra HD Premium - нов 4K HDR стандарт за телевизори
лесен и сигурен - Посетете форума ни и попитайте... Редица участници следят технологиите отблизо и ще ви дадат посъветват кой е най-удачният телевизор за вашите изисквания. Силата на форума ни е, че в него не участват производители и търговци! Всички сме любители на високите технологии, които помагат със съвети без задни мисли.
Ще намерите още много информация и мнения в дискусиите:
Всичко за телевизорите в SetCombG.com Форуми
Вижте и:
Мнения, ревюта и новини за телевизори в SetCombG.com

Споделете тази статия с вашите приятели:


Още интересно от SetCombG.com:

 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+