LCD срещу Plasma. Как да изберем подходящия телевизор?


LCD срещу Plasma Автор: ,

Технологии при съвременните телевизори

Основните технологии при телевизорите днес са две – LCD и плазма. Въпросът за избора на технология не е еднозначен и винаги предизвиква разгорещени спорове между привържениците на двата лагера. Ние ви препоръчваме да определите избора си като си отговорите на три въпроса:
А) Задачи, възложенни на телевизора;
Б) Условия на гледане;
В) Лична специфика на гледане;


А) Задачи, възложени на телевизора;
1. ТВ ефир
Ако това е основната задача, то трябва да обърнете внимание именно на плазма технологията, при условие, че тя подходжда на условията на гледане в конкретното помещение. Все пак, трябва да се отбележи, че и редица модерни LCD телевизори също се справят добре с ефира.
2. Видео
Ако ще гледате съдържание от различни източници, в различни формати (DVD ,Rip… и т.н.) просто се ориентирайте по собствените си изисквания - изпробвайте картината и при едната, и при другата технология като използвате еднакъв източник. Така ще прецените най-добре - LCD или Plasma е по-подходящия избор за вас.
3. Компютър
Ако ще свързвате компютър само за гледане на филми, то и плазма и LCD ще бъдат в равна степен добри. Ако ще използвате телевизора като пълноценен монитор, включвайки сърфиране по Интернет, работа с документи, графични приложения – то вашия избор без колебание е един - LCD.
4. Игрова конзола
Планирате свързване на X-BOX, PS3 и т.н.? Особена разлика в картината няма да намерите.
Все пак, трябва да се отчете, че на евтин LCD телевизор ще има повече замазвания и накъсвания и телевизор от средния сегмент ще се справи с това значително по-успешно. Плазмата на свой ред не обича статични изображения, които присъстват в игрите. Това е основен недостатък, който накланя избора към LCD. No, aко играете рядко и кратко на конзола, то плазмата също е подходящ избор.


Б) Условия на гледане;
1. Помещението е много светло;
2. Телевизорът ще се намира на място, което е в пряка видимост с прозорец;
3. Вечерно време ще гледате телевизора при ярко изкуствено осветление (например, мощна лампа непосредствено във видимата зона на телевизора)

Ако един от гореизброените варианти присъства, то е по-добре да се ориентирате към LCD, тъй като плазмата при всички свои достойнства е достатъчно взискателна към условията и осветеността. Ако пренебрегнете тези условия, то ще погубите всички достойнства и преимущества на Plasma технологията пред LCD технологията.
Тук идва и следващия въпрос - гланцов или матов eкран? Истината е в това, че на матовия екран изображението, например, на фенерче, отразено под ъгъл изглежда като матово петно, а на гланцовите панели отражението е рязко очертано, по-детайлно и ярко. За разсеяна светлина това е добре, но ако имате светлинен източник срещу телевизора- ето тук възникват въпроси... Екранът на един LCD телевизор би могъл да излъчва почти двойно повече светлина, в сравнение с този на един плазмен телевизор, а опцията за допълнително увеличаване на яркостта му би била много полезна в среда, в която е трудно да се контролира осветлението – например в една залята от слънце стая през деня. В една добре осветена среда повишената яркост на LCD екрана спомага за поддържане на детайлността на изображението чрез подобряване на неговия видим контраст. Много LCD екрани имат матово покритие за намаляване на дразнещите светлинни отблясъци. Но някои от по-модерните LCD екрани имат лъскав гланцов филтър по повърхността си, който повишава видимия контраст и наситеността на цветовете и прави така, че черните цветове във видеоклиповете изглеждат като мастиленотъмни. LCD екраните с лъскаво гланцово покритие създават малко по-рязка картина, каквато не е по възможностите на матовия повърхностен филтър заради неговите свойства да разсейва светлината. Когато вземате решение какъв вид покритие искате да има екранът на вашия LCD телевизор, винаги обръщайте внимание на типичните условия на околното осветление в стаята, в която ще гледате телевизора.

В) Лична специфика на гледане;
Какво и как гледате на телевизора? Ако сте киноман, внимателно подхождате към гледаното съдържание, седите неотменно пред телевизора, боейки се да не пропуснете момент от филма, създавате подходящите условия за гледане, настройвате телевизора за всеки конкретен ТВ канал или филм, то вашия избор е очевиден – Плазма. Ако гледате телевизор по принцип - идвате, сядате в креслото, скачате, бягате до кухнята, лягате на дивана, ако ви мързи да ставате и да пускате щорите то вашият избор е също очевиден - LCD.


Обобщение на вечния спор LCD или Plasma
Плазменият телевизор показва 100% от възможностите си вечер в помещение с контролирано осветление! За силно осветени помещения и пряка слънчева светлина се препоръчва LCD /не важи за моделите със гланцов панел отпред/ Силата на плазмите е в сравнително тъмно помещение, където на всяко LCD му "прозира" подсветката и изчезва черното. За да стане черно се налага намаляване на подсветката, съответно и яркостта и получавате черно, но за сметка на детайлите в тъмното. На светло е обратно - ЛСД-то има предимство. Плазмата трепти на плътни светли статични фонове (flicker). При нормално гледане няма как да видите да трепти нещо. Най-странното е, че по някакъв начин това зависи от околната светлина. Най-непоносимо е привечер, когато навън все още е доста светло, но слънцето е ниско. Сутрин почти го няма, а вечер, на лампи съвсем. Отделно, това трептене не е като на старите кинескопи. Може да гледате с часове без проблеми, докато при кинескоп, за 1 час ви заболява главата.
Не е препоръчително да ползвате плазма за монитор.
Първо, има сериозен риск да прогори панела. Второ, при статични картини с плътни цветове има трептене. Също така, при някои плазми детайлността при статични резолюции не е толкова добра колкото при LCD телевизорите.
Все пак, ако ще ползвате плазма за монитор - намалете яркостта на пикселите на 4 (от 10) и контраста на 50 (от 100).
Конспектирано, LCD технологията, въпреки някои недостатъци, е по-универсална, отколкото плазмата и е препоръчителна за стандартния ползвател. Плазмата има редица достойнства, но е по-взискателна към условията и по-малко универсална в широтата на задачите, за които е пригодна. Именно затова е препоръчителна за по-взискателните и педантични манияци. Също така е разумен избор за хората, желаещи да получат по-голям диагонал на по-ниска цена. Моят съвет към вас – не се заривайте дълбоко в тънкостите и нюансите на технологиите, избирайте в съответствие с възложените задачи на телевизора и условия на гледане във вашето помещение.
Ако имате допълнителни въпроси или искате да споделите впечатленията си от вашата техника, заповядайте в темата във форума ни - Мнения и Избор на LCD телевизор.

Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+