Brother DCP-J725DW - цветно мастилено удоволствие за дома

Автор: ,
Brother DCP-J725DW - цветно мастилено удоволствие за дома

Бях отворил тема във форума ни, налага се да сменя старото Канонче MP160 - евтина комбинация от принтер и скенер, защото детето почна да се нуждае от печат на доста документи, а безумната цена на PG50 и CL51 консумативите на Канон, както и липсата на лесно обслужваеми евтини заместители започна много да ме дразни.
Какви бяха изискванията ми - задължително тава за хартия отдолу, а не подаване на листа отгоре (това е свързано с местоположението на принтера), автоматичен двустранен печат и компактни размери.
Допълнително, при намиране на удачно решение би ми се искало да имам възможност за цветен печат, мрежова свързаност, защото ползвам немалко устройства вкъщи, ADF, улесняващ сканирането на документи.
След обстоен преглед на предлаганите МФУ към момента и четене на доста материал, най-накрая избрах моето устройство.
Какво установих за себе си - към момента, не виждам конкуренция на Brother при съотношение цена / качество / консумативи / екстри / дизайн.



Изборът ми се ограничи до 2 модела - мастилено струйния Brother DCP-J725DW и лазерния Brother DCP-7060D.
Като цена са приблизително еднакви - мастилката е 240лв, лазерът - 280лв.
Като екстри - и двата имат необходимите ми долна тава за хартия и двустранен печат.
Допълнителни екстри при мастилено - струйния:
- WiFi, което ще ми позволи да печатам директно от всеки компютър /или телефон - има чудесно Android приложение на Brother/, а не само от USB свързания;
- ADF, улесняващ сканирането на документи;
- Цветен тъчскрийн екран за управление;
- Много по-компактни размери във височина, което за мен е важно - 405 x 378 x 180 mm срещу 405 x 398.5 x 268 mm - разликата във височината е сериозна, а лазерът няма ADF...

Явно е, че и двата биха ми свършили работа, на дневен ред изникна въпросът - кой?
Очевидно, Brother DCP-J725DW е с много повече екстри, най-основната от които - печата и цветно...
Предвид, че е за домашна употреба, параметри като месечно натоварване са без значение (печатам под 300 страници / месечно), скоростта на печат също не е особено важна. DCP-J725DW се води един от най-бързите мастилено струйни принтери, но все пак е по-бавен от лазерния, както казах - вкъщи ми е все едно за 12 или 20 секунди ще отпечатва първата страница...



Остана един, единствен важен параметър - основният поради който сменям сегашното канонче - цената на консумативите.
При лазера е ясно - касета за 2600 копия - нова, оргинална 130лв, пълнене - 60 лв.
При мастилено струйния - чудесна изненада за мен - досега не бях задълбавал в принтерите, ами... те Brother са си едва ли не с вградено СНМП (система за непрекъснато подаване на мастило).
- Мастилниците им се сменят през отделно капаче, отстрани в корпуса;
- Неподвижни са;
- Нямат чип;
- Имат оптичен сензор, така че и с неоргинални принтерът си отчита нивото на мастилото.
Вариантите са безброй - ако решиш, можеш да свържеш СНМП към касетите, ако решиш, можеш да ги замениш с огромни пълнещи се касети, които според мен събират по 100-ина милилитра. Няма чипове, ресет, неотчитане на нива.
Най-удачният според мен вариант при изключително ниските цени - покупка на неоргинални консумативи, ползваш и хвърляш без да се занимаваш с пълнене и други досадни и мръсни дейности:
Неоргиналните LC 1220 / 1240 /1280 касети са много популярни и се ползват с чудесен рейтинг по отношение на качеството им. Всички те както споменах са си с оптичен датчик, така че следенето на нивото в отделните касети си работи.
Черната касета е с около 30мл мастило, 3-те цветни - с около 20мл всяка. Грубо според мен, едни касети няма как да не изпечатат 700 - 800 страници.
Стигаме до цената - колко струват тези касети. Ами... всяка струва.... 1 евро. Ахам, 30мл касета с датчик за 1 евро Тоест, ако калкулираме 4 касети за цветен печат - 4 евро на 700 страници цветен печат или 16 евро за 4 комплекта, достатъчни за 2800 страници, което е повече от капацитета на лазерния тонер на 7060. Тоест, цветния печат с купени касети, без пълнене излиза по-евтин отколкото черно белия лазерен с пълнене на тонер, а не с купуване на нов...


Тъй като нашите търговци неизменно надуват цените и продават касетата по 6-7 лв, а не по 1 евро, вече си заръчах този пакет.
Имайте предвид, че в Амазон има и по-евтини предложения - например 20 касети за 12, а не 20 евро, но тоизи търговец ми допадна, има и много положителни отзиви за тези касети, които предлага.
Транспортът на касетите е 12 евро, така че, на мен ще ми излязат по около 3 лв парчето, неадекватна цена, предвид, че за сегашния ми Канон, по-малка глава - 22мл черна струва... 56 лева.

По отношение на качеството - според обзори в мрежата, Brother DCP-J725DW печата по-лошо от HP и Canon аналози, черното не е особено наситено (обяснимо - с 4, а не с 5 глави е), цветовете са леко размити, но като цяло е с напълно приемливо качество. И със сигурност, несравнимо по-добро от това на картинка, отпечатана на лазерен принтер.
Та така, вече си заръчах Brother DCP-J725DW и консумативи, не виждам доводи да се слушат общите лафове колко по-удачен и евтин бил изборът на лазернио устройства, просто трябва да се огледа добре пазара...
ПС - Удачен, по-евтин вариант, работещ със същите консумативи и струващ само 200лв е Brother MFC-J430W. Разликите спрямо избрания от мен 725DW - не знам дали има двустранен печат, някъде пише да, някъде не, но е факт, че няма D в модела. Има факс, което за мен е минус, дразни ме... Няма тъчскрийн екран, а управлението е с купчина копчета. Това е - несъществени разлики ако има дуплекс, но и разликата в цената не е толкова голяма - 200 / 240лв.
ПС2 - Ако на някой му е скъпо 2-3лв за касета... за 30-ина лв продават комплект от 4 огромни, пълнещи се касети. Мастилото за Brother е 6лв за 100мл от БГ магазин, така че след първоначалните 30лв ще паднете на средна цена от 1-1.5лв на касета...

Коментари на конкретните модели, както и всякакви обсъждания за избор на мултифункционални устройства можете да направите в темата ни във форума.

Facebook
Facebook
RSS
RSS Review Feed
Google+
Google+