Coppermine и overclock?!

 

Преглед на възможностите за овърклок на процесорите PIII 600E, 700E и 800EB.

 


2 ноември 2000г.


Виктор

 

Ето, че Celeron II се настани трайно на пазара и въпреки изключително добрите си резултати при overclock производителността му е все още доста слаба, заради честотата на шината, която Intel остави на 66MHz и намалената кеш памет. От друга страна AMD имат голям успех с Duron, който се оказа евтин процесор с висока производителност. И така напоследък изглежда, че редиците на почитателите на Intel процесори в България чувствително пооредяха. И все пак при бизнес класата битката все още не е приключила и гордият Athlon не успя да пребори Pentium III и Coppermine модификацията му, дори и с помощта на Thunderbird.

 

Малко история

    Първите Pentium III процесори на пазара, наречени Katmai, имаха 512kb кеш и разполагаха с модерният тогава набор инструкции SSE - един малко несполучлив отговор на 3DNow! набора на AMD. Произвеждаха се по 0.25 микронна технология и работеха на 2V. Изключително стабилни процесори, но… много скъпи и изобщо не ставаха за "пържене". Освен това технологията и високото напрежение бяха причина максималната скорост да остане около 600 Mhz, а конкуренцията набираше скорост и Athlon-ите се overclock-ваха до 700-800 Mhz. Тогава Intel преработи ядрото на Katmai - намали L2 кеш-a на 256kb, въведе 0.18 микронна технология и… резултатът е Coppermine. Новият-стар процесор се произвежда с медни връзки и най-важното - работи на 1.65V. С това ядро Pentium III се "освежи" и достигна заветния връх - 1GHz, но… малко късничко - AMD вече бяха там :).

 

Пазарната реалност

    Сега, когато в стремежа си за надмощие двете компании се джавкат за всеки следващ мегахерц, а цените се надпреварват по пътя надолу, "нормалните" хора имат шанс да видят за какво става дума. В България цената на Pentium III на 500Mhz достигна $140, която макар и доста висока на фона на цените на Duron и Celereon, все пак е поносима, още повече, че и производителността е по-висока. Цените на Athlon-ите естествено са доста по-надолу. Тогава защо Coppermine? Може би сме решили просто, че ще бъдем с Intel докрай? Всъщност не :). Комютрите базирани на Intel платформа, за мен поне, си остават по-надеждни и съвместими, въпреки сериозните амбиции на конкуренцията. Лесни са за настройка и в някои случаи с по-висока производителност. Друго основно предимство на Intel-ските процесори е, че кеша е вграден и работи със честотата на процесора и така се повишава скоростта, а при overclock скалирането е по-добро.

 

Как да изберем?

    И така... решаваме, че ще си upgrade-нем компютъра или пък направо ще си купим нов. С какъв процесор да бъде? Може би тази статия ще ви помогне да изберете. В момента се предлагат две разновидности на процесорите Coppermine - Slot 1 и FCPGA. Според Intel, Slot 1 процесорите били "стар модел" и те щели да спрат да ги произвеждат, но фактите говорят друго - такива модели се предлагат и търсят все още. Нещо повече - предпочитани са, защото радиаторите им са по-големи и предлагат по-добро охлаждане, а и не се налага да се използва карта-преходник за дънните платки със Slot 1. По принцип ядрото на двете модификации е едно, разликата е в разположението на някои от другите елементи. Например L2 кеш-а при FC PGA е разположен различно, за да се осигури охлаждането му. На кой да се спрете зависи най-вече от дънната ви платка - ако тя е със FC PGA socket, то нямате избор - вземете такъв, иначе аз бих ви посъветвал да потърсите Slot 1 процесор. Друга основна характеристика е работната честота на шината или Front Side Bus (FSB). Възможностите ви са две - 100 и 133 Mhz. Тук изборът е малко по-сложен. На първо място трябва да знаете, че работната честота на процесора се определя от множителя му и от FSB, т.е. ако честота на шината е 133 MHz, а множителят е 5 то процесора ще работи на 667 (Ако сметката не ви излиза, не се страхувайте - повредата не е във вашия телевизор. В действителност честотата на шината не е точно 133 и винаги има отклонение). Ако искате да overclock-нете процесора, трябва да промените или множителя, или FSB, но тъй като Intel произвеждат процесорите си със "заключен" множител единственото ви оръжие си остава FSB, а това може да бъде голям проблем за паметта и другите компоненти на системата. И така ако изберете процесор, който да работи с FSB на 133MHz, паметта също трябва да работи на толкова, а и за да го надуете дъното ви трябва да разполага с възможност за по-висока FSB.


напред