Coppermine  и   overclock?!

 

И… резултата?

    В тестовете се оказа, че Coppermine си е направо златна мина за overclock-ване, но ако ще се заемате с въпроса сериозно - намерете си много добра памет. Два от процесорите "опряха" в горната граница на възможностите на дъното - 155MHz FSB. За тест използвах процесори 600E Slot 1, 700E FC PGA и 800EB FC PGA, за съжаление не успях да намеря модел 800Е, на който възлагах големи надежди да прескочи 1GHz. Може би тук е мястото да разясня някои особенности при означението на тези процесори, тъй като в различните фирми те може да са различни. По принцип Coppermine е Pentium III и на самите процесори не пише "Coppermine", това се разбира от символа "E" след цифрата (която пък съвсем естествено е тактовата честота) и от факта, че L2 кеш-а е само 256kb. Другият параметър на процесорите е работна честота на шината. За всички Pentium III-ки, ако не е написано друго, тя е 100MHz. При Coppermine означението за 133MHz FSB е "B". Сега вече е ясно, че за тестване са избрани три Coppermine процесора, като два са с FSB 100MHz и един (800 MHz-овият) е с FSB 133MHz. Стига приказки - да видим същината!
    Процесорите бяха изпробвани на дъно SOYO 6BA+IV, с 64MB SpecTek PC100 памет и ASUS V6600 видеокарта. За "успешна" се счита тази честота, при която след 5 часа натоварване не възникне грешка (в смисъл PC-то не се е успало за лекции :)). И така… взех първият процесор - Coppermine на 600MHz. Инсталацията мина без проблем - сложих го и тръгна. BIOS-а го разпозна като 600E и всичко беше наред (че как иначе - на стандартна честота е все пак). Като начало го оставих да се разгрее и после качих FSB-то просто за проба - ей така, дали ще "запали" на 133. Това прави 800MHz и за моя изненада BIOS-а директно го "разпозна" като 800EB. Бре, казах си аз, тук нещо не е наред… По-късно в един сайт видях, че и други са забелязали тази "особенност". Тъй като бях силно заинтригуван се разтършувах и открих, че това било известен проблем при някои по-стари BIOS-и. Изтеглих update от сайта на SOYO и всичко си дойде на мястото.
     Както и да е - процесора се справи блестящо на тази скорост. Температурата му се покачи с 2° C, но тъй като волтажа е сравнително нисък проблем с охлаждането нямах (най-високата температура, която регистрирах беше 43° C, но за това по нататък). Оставих го да работи на 800MHz цяла седмица като PC-то не зависна нито един път. За следващ опит избрах по-малък скок - 830MHz (138MHz FSB) - никакви проблеми. Температурата не мръдна, успиване - никакво. По-нататък се оказа, че границата на процесора е отвъд невероятните 900MHz-а!!! Нооооо… и тук идва голямото НО. Дъното, което ползвах е с 440 BX чипсет, а той не е предвиден за работа дори и с 133MHz FSB и делителя за AGP слота e само 2/3. Това означава, че при 150MHz шина видео картата ще трябва да работи с честота на слота 100MHz! Оказа се, че картата, с която разполагах, успя да го постигне, но някои други не успяха. Другият голям проблем е паметта. Изпробвах много памети - и PC100, и PC133, но едва две успяха да се справят с честота на шината над 140MHz. На финала - стабилна работа за повече от 5 часа при 900MHz (е, след 6 часа и 37 минути теста за процесори просто заби, а на 3Dmark2000 "му трябваха" 8 часа и 21 минути). На 930MHz обаче процента на увисванията рязко се повиши и макар, че при нормална работа нямаше проблеми дори и след два дена, при по-натоварващи програми (да речем игри или пък специални тестове за процесори) вече не беше "сигурен" в себе си :). Естествено, не мога да кажа дали тези проблеми са от процесора. Възможно е просто видеокартата или паметта да не издържат. При всички случаи този процесор изцеди докрай хардуера, който използвах и явно имаше потенциал за още малко.

Нещата обаче не бяха така щастливи със следващият - 700MHz-ов Coppermine. Той също без проблеми тръгна на 133MHz шина, но там си и остана… Не знам по каква причина, не мръдна и мегахерц нагоре. Стори ми се странно, тъй като използваният хардуер беше абсолютно същият както и в предишният опит, но… Може да съм попаднал на "лоша" бройка или пък преходникът, който използвах е бил недобър. Става дума за noname платка и това може да е окастрило способностите на процесора. От друга страна резултатът и така не беше лош - 933Mhz. Само дето при 3D игри по-бърз беше 600Е@930, но това е от честотата на AGP слота. Иначе работата и на двата процесора беше абсолютно стабилна и сигурна на 133MHz.

Ето, че стигнахме и до последният кандидат - 800MHz-овият. За него използвах преходник на ASUS и не сбърках. Процесора се представи по абсолютно същият начин както и 600MHz-овия. При тестовете достигна същите висоти - 930 MHz, но увисваше доста по-често при FSB над 144Mhz и за това бих определил 867MHz за негова максимална скорост.

 Когато говорим за overclock, охлаждането почти винаги е основен проблем. В случая трябва да подчертая, че охлаждането и при трите процесора беше стандартното. Не съм добавял нищо, но кутията на компютъра беше отворена, тъй като при много от компютрите продавани в България вентилацията в кутиите не е на ниво и често вентилатора на захранването е единствения, който да раздвижва въздуха (а аз разполагах точно с една такава тясна кутия). В крайна сметка най-високата температура която отчетох беше 43 градуса и то на 800MHz-овия процесор, когато работеше на 900MHz. Много е вероятно и температурата му да е причина за относително по-ниските резултати при FSB над 144MHz, но тъй като исках да покажа възможностите на Coppermine без специално оборудване оставих охлаждането, с което го бях взел.
     Друг важен момент е волтажа. По спецификация Coppermine трябва да работи на 1.65V, но повечето 440BX дъна не могат да осигурят толкова ниско напрежение. В действителност има дъна, които не могат да "слязат" под 1.8-2V, а за вашият чисто новичък процесор това няма да е никак добре. В конкретният случай дъното, което аз използвах пусна процесорите на 1.68V, но това е едва 0.03V над спецификацията и не би могло да им навреди (най-вероятно дори е помогнало за изключително добрите резултати). Всички честоти, които достигнах бяха именно при този волтаж. При модификацията 700E опитах да увелича напрежението на 1.8V, но това с нищо не промени ситуацията, освен, че рязко покачи температурата на процесора.
     Последно уточнение трябва да направя и за това, че процесорите, които съм ползвал надали представят достоверно всички налични на пазара в момента. При overclocking-а винаги има и известна доза късмет. Въпреки това е редно да отбележа, че и трите процесора са взети абсолютно случайно от различни фирми в София и то по различно време.



назад


напред