Работата по Google Project Loon - интернет от въздушни балони продължава

г. 14:28 ч.
Работата по Google Project Loon - интернет от въздушни балони продължава

Google работи над проекта Project Loon от 2011 година. Екзотичната идея на проекта е да осигури интернет достъп чрез базови станции на въздушни балони.
До момента е постигнато немалко - след години тестове, в момента въздушните интернет балони са достигнали до период от 100 дни автономна работа. Намерен е и първия евентуален комерсиален партньор за Project Loon - австралийския оператор Telstra.
Най-новото в Project Loon е съобщение, с което френската космическа агенция Centre National d'Etudes Spatiales CNES съобщава за партньорство с лабораториите Google X в авангардната идея. Французите ще се включат с анализ на данни от полеви тестове и ще се включат в разработката на следващото поколение въздушни балони, носители на точки за интернет достъп.
Mike Cassidy, вицепресидент на Google, отговарящ за Project Loon сподели:
Интернет свързаността повишава качеството на живот. За съжаление, към момента повече от 4 милиарда жители нямат достъп до глобалната мрежа. Този мащабен проблем не може да бъде решен само с един способ. Затова, ние ще работим с експерти като CNES, ще инвестираме в нови технологии, в това число и в Project Loon, при който искаме да използваме силите на вятъра за предоставяне на покритие в отдалечени и селски райони.
Фрацузите от CNES имат огромен, над 50-годишен опит в изледването на полета на въздушни балони в стратосферата. Ежемесечно, агенцията пуска повече от 20 подобни летателни средства.
Marc Pircher, ръководител на CNES Toulouse Space Center заяви, че към момента на предложението за сътрудничество, дошло от Google, той лично е смятал за нереалистичен Project Loon и желанието на Google за пускане на 100 000 балона, осигуряващи интернет. Въпреки това, споразумението е подписано и CNES ще участва в разработките, като една от идеите на французите е намаляване на броя на въздушните балони поне 10 пъти спрямо първоначалните замисли.

Източник: 3D News
                
Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини

Най-скъпите брандове - Apple, Google и Samsung

Най-скъпите брандове - Apple, Google и Samsung
Google изпревари Samsung и вече е вторият най-скъп бранд в света...
 

Dual SIM смартфони с мобилен интернет за цяла година

Dual SIM смартфони с мобилен интернет за цяла година
PCStore.bg предлага Dual SIM смартфони, в комплект със SIM карта за данни за мобилен достъп до Интернет...
 

Xiaomi представлява заплаха за Android?

Xiaomi представлява заплаха за Android?
Китайският производител на смартфони Xiaomi е една от най-бързо развиващите се технологични компании и скоро може да се превърне в заплаха за Google, по-точно - за услугите на Google, свързани с мобилната операционна система Android....
 

Край на анонимността за китайците в глобалната мрежа

Край на анонимността за китайците в глобалната мрежа
Тъжно, поредно решение на Китай, с което трудно ще се примири всеки свободомислещ човек. От 1-ви март 2015 г. всеки китаец трябва да се регистрира с настоящето си реално име...
 

Последен пирон в гроба на Flash - YouTube премина на HTML5

Последен пирон в гроба на Flash - YouTube премина на HTML5
Най-голямата библиотека за видеофайлове в света - YouTube загърби остарелия Adobe Flash и премина на значително по-напредничевата платформа HTML5 за възпроизвеждане на видеоклиповете си....
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed