Черен петък в България или лов на канарчета?

г. 04:46 ч.
Черен петък в България или лов на канарчета?

Първият онлайн магазин, който стартира Black Friday разпродажбите у нас е Ардес.
От няколко дни се върти радиореклама, обещаваща сериозни намаления, да видим в действителност какви предложения можем да намерим?
Промоционалната страница е с бекграунд с табелки със сериозни двуцифрени намаления. Ще разгледам кои са най-големите процентни намаления и фокус модела във всяка от категориите:
Лаптоп
HP ProBook 450 G2 J4S63EA с 34% отстъпка или пестиш 410 лева.
Това пише на страницата на търговеца - стандартна цена 1199 лева, отстъпка 410 лева - продава се за 789 лева.
Каква е истината? Отстъпка наистина има и разбира се, тя не е нито 34%, нито 410 лева. Проверка на конкретния модел в друг онлайн магазин, където разпродажбата не е започнала и всичко е със стандартни цени показва, че цената му е 889 лева. Имаме реална отстъпка от 100лв или 11%, изкуствено завишена в офертата четворно. Не знам на какво се разчита и колко купувача не биха проверили действителните цени. Отделно, отстъпка от 100 лева си е добра оферта, кому е нужно изкуствено да се прави на 400 лв...
ПП - Още една интересна проверка. WayBack Mashine има едно единствено копие на страницата с промотирания HP Probook 450 - от далечния 14 април 2015 г., когато е струвал 939 лв. Интересно нали, през април 940лв, вчера, 7 месеца по-късно и вече сериозно застарял лаптоп - 1200 лв...
В тази категория прегледах 10-ина продукта, наистина сериозно намаление виждам при Dell Inspiron 7746 DI7746I581V2W2NBD-14. Моделът се предлага за 1599лв, а най-евтината цена, която мога да намеря на друго място за него е 1999лв.
Смартфон
Първенец по отстъпка е Prestigio MultiPhone PSP3450 DUO с 40% намаление. Цената е била 199 лева, а за Black Friday предложението е 119 лева.
Проверката показва, че стандартната цена без промоции е... 126 лева. Или... реалната отстъпка е 7 лева :)
Таблет
Топ предложението при таблетите е ASUS MeMO Pad FHD 10. В Ардес, цената е намалена от 599 лева на 329лв. Има отстъпка от 270лв, което прави 40% намаление.
Време за проверка... Стандартната цена на ASUS MeMO Pad FHD 10 ME302C-1B055A всъщност е 346 лева, а не 599... И реалната отстъпка е 17, а не 270 лева.

Да конспектираме. Отстъпки има. Обаче те в никакъв случай не са бомбастичните проценти, с които ни облъчват от всякакви медии. Замислете се - абсурдно е да закупиш лаптоп, смартфон, таблет или каквато и да е друга техника с отстъпки от 80%, 60%, 40% както се опитват да ни убеждават.
Нормалната отстъпка, която трябва да търсим и от която да сме доволни е 10-15%. Тя означава, че търговецът наистина е дал всичко от себе си - намалил е цената с надценката си - това е стандартна печалба, която може да се изкара от такъв вид техника. Дал е немалко пари за реклама и реално продава на доставни цени. След края на Black Friday най-вероятно ще е на малка загуба или малка печалба, но ще е направил добър оборот. Това е действителността при техниката. Ако търсите огромни 25+ % отстъпки - ще ги намерите на хартия. Дали ще са действителни - съмнявам се.

Голямата ми молба към търговците е - хора, моля ви, не завишавайте цените преди големи разпродажби. Масовата практика ни кара да изглеждаме глупаво. И ние, и вие. Да, всеки го прави - хранителни вериги продават стока с месеци на дадена цена, седмица преди промоция я вдигат и после... ни предлагат промо оферти. Същото е и с техника, дрехи, лъскави магазини в МОЛ-ове. Малко повече честност и откровеност според мен ще бъде оценена. На вас не ви трябват клиенти, които вярват, че един лаптоп може да се продаде на 50% от цената си. Трябват ви здравомислещи хора, които ще са доволни на значително по-ниски, но действителни отстъпки. Или поне аз така си мисля.

А съветът ми към всички събратя по неволя - редови купувачи със замаяни от бомбастични намаления глави е:
Не бързайте с покупките! Проверявайте внимателно цените на стоките в други магазини и не се доверявайте на написаните числа...
  
Споделете тази новина:


Подобни новини

Ръководство за Black Friday в GearBest

Ръководство за Black Friday в GearBest
Какви кампании и игри е подготвил GearBest за Black Friday. Детайлно ръководство какво и къде да очакваме...
 

GearBest Black Friday пътеводител - Черен Петък по китайски

GearBest Black Friday пътеводител - Черен Петък по китайски
Black Friday в китайския онлайн магазин GearBest - от 21 до 28 ноември 2016 г....
 

Black Friday в GearBest започва след броени часове!

Black Friday в GearBest започва след броени часове!
С ден по-рано започват разпродажбите в GearBest. Пътеводител на промоциите - как да се подготвим за най-интересните намаления...
 

Black Friday в Everbuying - как да се ориентираме в наближаващите промоции

Black Friday в Everbuying - как да се ориентираме в наближаващите промоции
Black Friday и Cyber Monday - предстоят разпродажби в китайкия онлайн магазин Everbuying. Какви активности и цени да очакваме...
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed