Смартфоните с 2 камери - как работят и защо качеството е по-добро

г. 09:36 ч.
Смартфоните с 2 камери - как работят и защо качеството е по-добро

През последната година, редица производители пуснаха смартфони, които имат не една, а две камери, снимащи едновременно.
Това подобрява качеството на направените снимки, а защо, ще се опитам да обясня на разбираем език в тази статия.

Има различни технологии за използване на 2 камери за снимки при смартфони

При LG G5, HTC One M8, Xiami Redmi Pro и iPhone 7 се използват 2 камери с различно фокусно разстояние.
Едната широкоъгълна, а другата телеобективна. Това дава възможност на потребителите да заснемат широкоъгълни снимки, обхващащи повече площ или по-ясни снимки на отдалечени обекти с по-малка загуба на качество, отколкото при цифровия зуум.
Режим, когато двете камери работят едновременно и после снимката се сглобява софтуерно от две, дава възможност за постигане на така наречения боке ефект - разфокусиране и размиване на детайлите във фона на снимката по подобие на DSLR фотоапаратите.

Очаква се в бъдеще Apple да пусне ъпдейт за iPhone 7 Plus (ако вече не е пуснат), след който двете камери ще снимат едновременно. С последваща софтуерна обработка ще бъде сглобявана една снимка с по-добри детайли както на близко, така и на далечно разстояние.

Подобна опция има и в моя смартфон - Samsung Galaxy S7 Edge, но снимките се извършват последователно, една след друга от една камера и после се миксират.
Решението с две камери, първо е по-удобно и бързо - не чакаш за последователни снимки, второ, би следвало да е по-качествено, защото за всяка ситуация е използвана камерата с по-удачно за нея фокусно разстояние.

Qualcomm Clear Sight

Другата възможност, използвана при Huawei P9 и Xiaomi Mi5S Plus е дело на най-популярния производител на чипсети за смартфони - Qualcomm.

Технологията се нарича Qualcomm Spectra Clear Sight и се поддържа за момента само от двата топ процесора на компанията - Snapdragon 820 и Snapdragon 821.

Целта на този метод е заснемането на по-качествени снимки при недостатъчно осветление.
Като хардуер, тук двете камери трябва да са еднакви - и като фокусно разстояние, и като мегапиксели. Обаче, докато едната снима цветно, другата прави черно бяла снимка.
Двете снимки се извършват едновременно. След това цветовата информация се наслагва върху черно бялата снимка и резултатът е с повишен динамичен обхват, контраст и яснота.

Обединението на цветната и черно бялата снимка се извършва от Qualcomm Spectra ISP. Подобни операции са с много изчисления и изискваха допълнителни, специализирани процесори досега. С вграждането на технологията в самия чип, Qualcomm улеснява производителите на смартфони да пускат немислими доскоро подобрения в камерите на мобилните телефони.

Qualcomm Spectra ISP обработва снимките изключително бързо и ще доведе до бум на смартфони с две камери в близко бъдеще.

Mediatek Imagiq

Конкурентът на Qualcomm - MediaTek също има разработена подобна технология, позволяваща използването на двойка камери и последваща бърза обработка в различни режими - черно-бяла / цветна, двойна камера зуум или двойна камера дълбочина на снимка (depth of field - DOF).
Технологията на MediaTek се казва ImagiQ и е внедрена при всички процесори от Helio серията.
Една от най-важните характеристики на модерния смартфон - качеството на снимките, които прави има нов простор за развитие и това е страхотно!
Посетете темата във форума и научете повече за дуал камера конфигурациите и приложението им
    
Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини

Bluboo D1 - сблъсък на ново и старо в смартфон с 3 камери за 150 лв

Bluboo D1 - сблъсък на ново и старо в смартфон с 3 камери за 150 лв
Bluboo D1 има алуминиев корпус, ярък Sharp дисплей, добра комбинация от 2 основни камери и трета, селфи камера със светкавица. Грабва вниманието и Breathing Light - светеща лента за нотификации в долната част на предния панел...
 

UMIDIGI Z Pro - атрактивен смартфон от метал с две задни Sony камери и 10-ядрен процесор

UMIDIGI Z Pro - атрактивен смартфон от метал с две задни Sony камери и 10-ядрен процесор
UMIDIGI Z Pro е смартфон с премиум излъчване, благодарение на добрата изработка и унибоди металният корпус. 3 качествени 13MPx камери – 2 задни и селфи. Допълнени с 10-ядрен процесор и 4GB RAM - просто приказка...
 

Ulefone Gemini - метален смартфон с 2 камери, Full HD екран и ниска цена

Ulefone Gemini - метален смартфон с 2 камери, Full HD екран и ниска цена
Ulefone Gemini е интересен смартфон с елегантен дизайн и качествен корпус от Gorilla Glass и метал. Конфигурацията с 2 задни камери дава възможност за фотографски експерименти на артистичните натури. Интригуващо предложение в ценови клас под 300 лв....
 

Huawei P9 - двойна камера и Kirin 950

Huawei P9 - двойна камера и Kirin 950
Първи снимки на Huawei P9. Китайският флагман е с две основни камери с резолюция 12 мегапиксела и Leica обективи...
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+