Смартфоните с 2 камери - как работят и защо качеството е по-добро

г. 09:36 ч.
Смартфоните с 2 камери - как работят и защо качеството е по-добро

През последната година, редица производители пуснаха смартфони, които имат не една, а две камери, снимащи едновременно.
Това подобрява качеството на направените снимки, а защо, ще се опитам да обясня на разбираем език в тази статия.

Има различни технологии за използване на 2 камери за снимки при смартфони

При LG G5, HTC One M8, Xiami Redmi Pro и iPhone 7 се използват 2 камери с различно фокусно разстояние.
Едната широкоъгълна, а другата телеобективна. Това дава възможност на потребителите да заснемат широкоъгълни снимки, обхващащи повече площ или по-ясни снимки на отдалечени обекти с по-малка загуба на качество, отколкото при цифровия зуум.
Режим, когато двете камери работят едновременно и после снимката се сглобява софтуерно от две, дава възможност за постигане на така наречения боке ефект - разфокусиране и размиване на детайлите във фона на снимката по подобие на DSLR фотоапаратите.

Очаква се в бъдеще Apple да пусне ъпдейт за iPhone 7 Plus (ако вече не е пуснат), след който двете камери ще снимат едновременно. С последваща софтуерна обработка ще бъде сглобявана една снимка с по-добри детайли както на близко, така и на далечно разстояние.

Подобна опция има и в моя смартфон - Samsung Galaxy S7 Edge, но снимките се извършват последователно, една след друга от една камера и после се миксират.
Решението с две камери, първо е по-удобно и бързо - не чакаш за последователни снимки, второ, би следвало да е по-качествено, защото за всяка ситуация е използвана камерата с по-удачно за нея фокусно разстояние.

Qualcomm Clear Sight

Другата възможност, използвана при Huawei P9 и Xiaomi Mi5S Plus е дело на най-популярния производител на чипсети за смартфони - Qualcomm.

Технологията се нарича Qualcomm Spectra Clear Sight и се поддържа за момента само от двата топ процесора на компанията - Snapdragon 820 и Snapdragon 821.

Целта на този метод е заснемането на по-качествени снимки при недостатъчно осветление.
Като хардуер, тук двете камери трябва да са еднакви - и като фокусно разстояние, и като мегапиксели. Обаче, докато едната снима цветно, другата прави черно бяла снимка.
Двете снимки се извършват едновременно. След това цветовата информация се наслагва върху черно бялата снимка и резултатът е с повишен динамичен обхват, контраст и яснота.

Обединението на цветната и черно бялата снимка се извършва от Qualcomm Spectra ISP. Подобни операции са с много изчисления и изискваха допълнителни, специализирани процесори досега. С вграждането на технологията в самия чип, Qualcomm улеснява производителите на смартфони да пускат немислими доскоро подобрения в камерите на мобилните телефони.

Qualcomm Spectra ISP обработва снимките изключително бързо и ще доведе до бум на смартфони с две камери в близко бъдеще.

Mediatek Imagiq

Конкурентът на Qualcomm - MediaTek също има разработена подобна технология, позволяваща използването на двойка камери и последваща бърза обработка в различни режими - черно-бяла / цветна, двойна камера зуум или двойна камера дълбочина на снимка (depth of field - DOF).
Технологията на MediaTek се казва ImagiQ и е внедрена при всички процесори от Helio серията.
Една от най-важните характеристики на модерния смартфон - качеството на снимките, които прави има нов простор за развитие и това е страхотно!
Посетете темата във форума и научете повече за дуал камера конфигурациите и приложението им
    
Споделете тази новина:


Още интересно от SetCombG.com:

Подобни новини

Blackview S8 - дизайн, 4 камери, 18:9 дисплей, 4GB RAM и 64GB ROM

Blackview S8 - дизайн, 4 камери, 18:9 дисплей, 4GB RAM и 64GB ROM
Blackview S8 е впечатляващ смартфон. Дизайнът му е атрактивен, с минимални рамки и извит екран. Основната камера е качествена Sony IMX258, а хардуера е на ниво с 8-ядрен процесор, 4GB RAM и 64GB ROM...
 

Vernee Mix 2 - 6-инчов смартфон от стъкло без рамки от 3 страни

Vernee Mix 2 - 6-инчов смартфон от стъкло без рамки от 3 страни
Vernee Mix 2 е красив стъклен смартфон с 18:9 дисплей. Той има богата функционалност и добра хардуерна платформа, подготвена за най-тежките приложения и игри. Камерата също е отлично подбрана за среден клас, с оптична стабилизация и Sony сензор...
 

Uhans Max 2 - 6.44-инчов смартфон с 4 камери, 4GB RAM и 64GB ROM

Uhans Max 2 - 6.44-инчов смартфон с 4 камери, 4GB RAM и 64GB ROM
Uhans Max 2 е смартфон с огромен, 6.44-инчов дисплей, пъргав хардуер с много RAM и вградена флаш памет, двойни камери отзад и отпред, батерия с добър капацитет и модерна операционна система...
 

Umidigi S2 - метален корпус, 18:9 дисплей и 5100 mAh батерия

Umidigi S2 - метален корпус, 18:9 дисплей и 5100 mAh батерия
Umidigi S2 има голям, 6-инчов 18:9 дисплей и компактен метален корпус. Най-интересното в смартфона е огромната му батерия с капацитет 5100mAh. Като хардуер, той ще задоволи претенциите за бързодействие и налично място. Сериозен смартфон с добра визия...
 

Leagoo Kiicaa Mix - безрамков смартфон с 8-ядрен процесор, 3GB RAM и двойна камера

Leagoo Kiicaa Mix - безрамков смартфон с 8-ядрен процесор, 3GB RAM и двойна камера
Leagoo Kiicaa Mix е бърз и атрактивен безрамков смартфон с 8-ядрен процесор, 3GB RAM и двойна основна камера. Хардуерната му платформа е на отлично ниво спрямо цената на телефона от стотина долара...
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed
Google+
Google+