Отоплението с климатик – лесно, автоматизирано и икономично

г. 14:17 ч.
Отоплението с климатик – лесно, автоматизирано и икономично

Как да стоплим дома лесно и икономично?

Когато температурите паднат и зимата наближи, вземането на решение с какво да стоплим дома икономично и лесно идва на дневен ред.
Безспорно голяма част от домакинствата предпочитат отоплението с климатик – лесен, автоматизиран и икономичен начин за отопление и охлаждане.

Производителите проектират различните модели, според региона на употреба.
Например за скандинавските страни популярни са модели, които могат да отопляват при ниски външни температури. От друга страна за южните държави са предвидени модели, които бързо да охлаждат дори при температури от над +50 градуса Целзий.

През последните години в България станаха популярни моделите, които се справят с отоплението дори при температура от -25 градуса Целзий.
При направено проучване сред най-известните японски производители, с модели работещи при ниски температури, отчетливо се открояват моделите на Hitachi.
Изключително високо качество и надеждност в комбинация с достъпна цена.

Как направихме избора?

Голяма част от системите на Hitachi имат коефициент за енергийна ефективност А++ или A+++, което прави отоплението с тях изключително ефективно и спестява от сметките за електроенергия с до 70%. Същевременно намалява замърсяването на въздуха и емисиите СО2.

Най-масовите климатици са 12 000 BTU (3.5kW). Но с цел да осигури отопление при ниски температури, моделите на Hitachi в режим отопление са 14 000 BTU (4.2kW) отдавана мощност.

Силата на японската марка се усеща в много детайли: пречистваща въздуха система, вграден електромер в дистанционното, позволяващ да проследите консумираната ел. енергия от климатика, седмичен таймер, управление чрез смартфон и много други екстри.

Сигурен доставчик, надежден сервиз

Hitachi са българския пазар от няколко десетки години. Чрез дистрибуторската и сервизна мрежа е подсигурен бърз и надежден монтаж и сервиз в цялата страна.

Европейският съюз (ЕС) наложи нови изисквания за отоплителните уреди

Според най-новите изисквания на Европейския съюз (ЕС), отоплителните уреди на твърдо гориво трябва да бъдат подменени в най-кратки срокове. Печките на дърва и въглища са един от най-големите замърсители на въздуха с фини прахови частици.
Те са и сред основните причини за лошото качество на въздуха, който дишаме, и заради тях през 2017 г. Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни.
Около 54% от българите се отопляват именно на печки на дърва или въглища.
Сега обаче страната ни е задължена отоплителните уреди, които не отговарят на еко изискванията, да бъдат извадени от употреба в периода 2020-2024 г. Осигурява се и безвъзмездно финансиране за най-замърсените райони. Това ще струва около 47 млн. лева на година, но ще подобри качеството на въздуха със 78%.

Пред употребата на печки на дърва има и друг сериозен проблем – в голямата си част те са пригодени преди всичко да използват родно производство въглищата – т.е. такива с ниска калоричност и температура на горене. А те съвсем скоро ще изчезнат от пазара.

От тази есен с промяна на Закона за чистотата на атмосферния въздух се въвеждат долни граници за калоричността и съдържанието на пепел и сяра в продаваните на нашия пазар въглища и брикети. Това ще направи много от старите печки неподходящи за използване.

Отоплението на газ поскъпна рекордно

В сила от 1 октомври природният газ поскъпна с цели 13.89%.
Цената върви твърдо нагоре от години, а последното поскъпване беше четвърто за тези 12 месеца. Ако в началото на годината 1000 куб. м струваха 342.22 лв., то в момента вече са цели 456.65 лв. И това е цена без тарифите за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Скокът удря директно в джоба отопляващите се на газ, както и тези на парно в повечето градове, където централите се захранват на синьо гориво.
Поскъпването е с между 4 и 9% на различните места, а в София – с 8 на сто. С увеличението от април това означава ръст до 23 на сто средно за страната, за София – от 16%.

И това със сигурност няма да бъде последното поскъпване на газа. При определяне на цената КЕВР прилага методика, описана в действащия договор между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“, което значи че цените зависят от изцяло международни фактори и вероятно и занапред ще се движат само нагоре.

Токът единствен остана на старите цени

В този контекст отоплението с климатици е не просто икономична и щадяща околната среда алтернатива, но и единствен логичен избор.
Още статии и ревюта за климатици в SetCombG.com >>
              
Споделете тази новина:


Подобни новини

Как да изберем подходящ климатик за София: Пълно ръководство

Как да изберем подходящ климатик за София: Пълно ръководство
Избор на подходящия климатик за дома в 5 стъпки. Съобразяване с климитачните особености на София и модерните тенденции в климатичната техника....
 

Защо да изберем професионален монтаж на климатици?

Защо да изберем професионален монтаж на климатици?
Монтажът на климатици е задача, която изисква специализирани знания и опит. Макар и много хора да предпочитат да се опитат да монтират климатик сами, това може да има сериозни последици както за ефективността, така и за сигурността на дома или офиса....
 

Съвети за правилна профилактика на климатици

Съвети за правилна профилактика на климатици
Профилактика на климатици. Защо е необходима, кога да я правим и коя фирма да изберем?...
 

Какво трябва да знаем за климатиците?

Какво трябва да знаем за климатиците?
Видове климатици, важни технически характеристики и модели, заслужаващи внимание...
 

8 и половина причини да смените климатика си!

8 и половина причини да смените климатика си!
Времето на недоказаната реклама отмина. Потребителите в България са технически грамотни. В немалка степен и благодарение на SetCombG форуми. Климатиците заемат все по-голям и по-голям дял в отоплението в държавата ни. Защо ли......
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed