8 и половина причини да смените климатика си!

г. 21:08 ч.
8 и половина причини да смените климатика си!

Времето на недоказаната реклама отмина. Потребителите в България са технически грамотни. В немалка степен и благодарение на нашия форум.
Климатиците заемат все по-голям и по-голям дял в отоплението в държавата ни.
Защо ли...
Ами защото са един от най-ефективните, екологични и комфортни начини за отопление!

Безспорно качествените климатици са един от най-икономичните начини за отопление. Но като повечето домакински уреди в един момент и климатикът се поврежда и то точно тогава, когато ви трябва най-много. И тогава започвате да разсъждавате дали да го сменяте или да си купите нов.
А дали трябва да чакате до последния момент да ви предаде или да помислите по-отрано?
Всъщност кога за последно си сменихте телефона?

Дори добре поддържания климатик като премине 10-15 години може да срещне проблеми. Той може да ви е служил вярно до сега, но в един момент ремонтът става нерентабилен.
А и новите технологии се развиват с голяма скорост през последните години, и опровергават много митове, свързани с по-старите модели – че климатикът разболява, не може да се спи на него, не трябва да се ползва ако имате малки деца…

Daikin cooling

Ето няколко причини да смените климатика, преди да се е разпаднал напълно:

1. Климатикът духа горещ или студен въздух, който няма нищо общо с температурните настройки.

Причините може да са най-различни: ниски нива на хладилен агент, проблем на компресора, и така нататък… Колко точно ще струва ремонта и дали скоро няма да се наложи нов?

2. Климатикът подава по-малък въздушен поток

Включвате го, а той ви отговаря с много малко или никакъв топъл въздух. Това може да бъде друг знак, че компресорът на вашия климатик си отива.
Ако сте задали нормална температура, а все още ви е студено, тогава вашата климатична система определено не работи на оптималното си ниво. Първо проверете филтрите, но може да е време за нов климатик.

3. Странни шумове

Напълно функциониращата климатична система трябва да работи почти безшумно. Например Daikin Stylish работи с до 19 dBA ниво на шума.

Daikin Stylish

Ако ползвате отдавна климатика си, трябва да сте свикнали как работи. Така че, когато чуете шумове, различни от нормалните, е време да действате.
Незначителните промени в шума могат просто да означават необходимостта от някои ремонти. Може би вентилаторът не работи правилно или някоя от частите на устройството се е разхлабила или вътрешен механизъм е запушен от прахоляк.
Ако обаче шумът е малко по-различен - като скърцане, тракане, бръмчене или тиктакане, това може да показва сериозен проблем, който да означава подмяна на климатика.

А ако никога не сте можели да спите на включен климатик, или ви надува главата докато гледате телевизия, значи климатикът по принцип си е шумен. Направете сравнение със следната графика:

Daikin noise

4. А какво ще кажете за странните миризми?

Ако климатикът издава лоша миризма, това не е само неудобство, това показва проблем, който трябва да разрешите веднага.
Неприятните миризми могат да означават, че изолацията на вашия климатик се е повредила или по тръбите са се създали условия за плесен. Всичко това се разнася из вашия дом и се отразява на вашето здраве. Първо проверете филтрите, но ако вашето устройство все още мирише, е време да го замените.

Ако изберете съвременните климатични системи на Daikin, ще спечелите дори пречистване въздуха от миризми, полени, акари, вируси и бактерии.
В зависимост от модела, който изберете, те са екипирани с поне две от следните филтриращи системи:
• Катехинов филтър
• Обезмирисяващ филтър от титаниев апатит
• Сребърен филтър
• Flash Streamer – плазмен филтър
Например климатикът Daikin Stylish има три филтриращи системи, така че премахва на 99% миризми, вируси, бактерии и прахови частици.

Daikin filters

5. Вашите сметки за енергия драстично са се увеличили

Дори ако изглежда, че климатикът функционира „нормално“, един от най-важните сигнали е,че има голям скок в сметката ви за тока. Дали не е скочила внезапно и не сте сигурни защо?
Не сте купували нови уреди, енергийните компании не са вдигали цените… след като се изключат обичайните заподозрени замърсени филтри и т.н. може би все пак сегашния ви климатик си е изживял живота.

А ако плащате по-високи сметки от тези на съседа, може да е и защото сегашния ви климатик не е инверторен. С нов инверторен климатик като моделите на Daikin, ще спестите до 30% от вашата сметка за електроенергия.

А освен че ще плащате по-малко, разликата в комфорта е огромна. Инверторната система много по-рядко използва режим размразяване, тоест много по-дълго климатикът поддържа помещението топло, докато стария тип неинверторни климатици се налага да размразяват на по-малки интервали. Помещението изстива и климатикът трябва отново да навакса разликата в температурата, което от своя страна повишава консумираната енергия.
Съвременните климатици предлагат и много повече – например Daikin Stylish освен, че е с енергиен клас A+++, има и интелигентен сензор за присъствие, който допълнително допринася за по-добър комфорт и по-ниски сметки за електроенергия.

6. Климатикът не топли.

Той всъщност никога не е топлел, защото сте го взели за охлаждане.
Така че е неефективен и дори спира да работи, когато температурата навън падне под нулата. Само че като направите една сметка е много по-изгодно да ползвате една система за отопление и охлаждане, а и съвременните климатици осигуряват един от най-ефективните начини за отопление, съчетан с висок комфорт.

Daikin heating

Например подовото тяло FVXM-F, предназначено за отопление, осигурява перфектен климат в дома ви през цялата година.
Благодарение на двустранния въздушен поток - можете да забравите за студените крака и да се насладите на топъл въздушен поток близо до пода. А благодарение на вертикалното автоматично завъртане на жалузите, въздуха и температурата се разпределят равномерно в цялата стая, така че да няма студени ъгли в помещението.

7. Търсите по-добър комфорт.

Случвало ли ви се е половината стая да е топла, а другата студена?
Така че вечно да има спорове на колко градуса да се настрои климатика? Или вашият стар климатик създава такова течение, че трябва да го изключвате като седнете на дивана? Комфортът не се определя само от поддържането на желаната температура. Важно е и как тя се разпределя в помещението, така че да няма течения, и температурата да е равномерна.

Daikin Stylish използва smart технологии, като ефекта Коанда и интелигентни сензори:
• двузонов сензор за присъствие, който насочва потока на въздуха встрани от вас, а също при липса на хора в помещението превключва към енергоспестяващ режим;
• интелигентен термален сензор, който разделя помещението на 64 зони, открива температурните разлики на различни повърхности като пода и стените и използва информацията, за да разпредели интелигентно и равномерно температурата в стаята.

8. Искате по-добър контрол.

Вече всички модели от серията Bluevolution на Daikin могат да се управляват през мобилен телефон. За Daikin Stylish, Daikin Emura и Perfera, Wi-Fi адаптерът дори е включен в цената на устройството.
И не само можете да контролирате климатика през телефона си, но и може да следите сметките си за енергия, така че да установите със сигурност колко точно спестявате.

Daikin Bluevolution

8 и половина. Ще правите или сте направили ремонт.

Сега ще кажете що за причина е това, и какво общо има с климатика. Затова ще я броим за половин причина, макар че за някои може да е равносилна на три причини.
За много хора няма значение как изглежда климатика стига да си върши работата. Но когато сте направили вложения в ремонт и искате да създадете стилна атмосфера, една стара, пожълтяла и ръбеста кутия на стената не допринася особено много.

A климатикът Daikin Stylish се предлага в 3 цвята, има най-малък размер в своя клас и елегантна форма, която допълва вашия дом.
Освен това, той притежава всички технически характеристики, които да гарантират вашия комфорт и ще ви осигури ниски сметки за ток.

Daikin

Ако сте открили една или повече причини ви съветваме да не чакате до последния момент. Още от сега помислете за замяна – разгледайте климатиците на Daikin и обмислете на спокойствие кои функции са най-важни за вас и какъв бюджет можете да отделите.

А ако се колебаете за модела, открийте партньор на Daikin близо до вас.
Още статии и ревюта за климатици в SetCombG.com >>
          
Споделете тази новина:Подобни новини

Климатици Дайкин - Перфектното решение за дома

Климатици Дайкин - Перфектното решение за дома
Климатици Дайкин предлагат не само върховна технология и ефективност, но залагат и на комфорт и удобство за вашия дом....
 

Новият климатик Perfera на Daikin

Новият климатик Perfera на Daikin
Тази година Daikin пусна в продажба новия стенен климатик Perfera FTXM-R, който съчетава доказана технология с чисто нови дизайнерски характеристики...
 

Новият подов климатик Perfera на Daikin

Новият подов климатик Perfera на Daikin
Daikin Perfera FVXM-A осигурява върхова енергийна ефективност до A++ при отопление и A +++ при охлаждане...
 

Daikin Sensira FTXC-B - комфорт и елегантност на достъпна цена.

Daikin Sensira FTXC-B - комфорт и елегантност на достъпна цена.
Новият климатик Daikin Sensira FTXC-B е икономично и елегантно решение, осигуряващо здравословна и комфортна домашна среда, чист свеж въздух, и оптимална температура....
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

За пет години престъпниците са прехвърлили 100 млрд. долара в криптовалути
Често чрез стабилни монети и централизирани борси Още

Предполага се, че Tesla специално оптимизира автопилота за Илон Мъск и влиятелни блогъри
Твърди се, че представителите на Tesla следят маршрутите на блогърите въз основа на техните отзиви Още

Сателитен интернет в раница: SpaceX пусна антената Starlink Mini за пътешественици и дигитални номади в САЩ
Експерти от бранша прогнозират, че Starlink Mini може да се превърне в катализатор за възхода на "цифровото номадство Още

Apple възнамерява да продаде с 10 процента повече iPhone 16 до края на годината, отколкото продаде iPhone 15 миналата година
Според анализатори на Bloomberg Intelligence прогнозата на Apple за продажбите на iPhone е положителен знак Още

Porsche изтегля всички електрически автомобили Taycan заради проблеми със спирачките
Ръководителят на проекта Porsche Taycan, Кевин Гик, подчерта, че компанията е решила да изтегли всички 150 000 продадени електрически автомобила, включително последния модел 2025, за да гарантира безопасността на клиентите Още