SteelSeries Rival 3 - Истински гейминг в компактен размер на разумна цена

г. 08:01 ч.
SteelSeries Rival 3 - Истински гейминг в компактен размер на разумна цена

Rival 3 е една от най-познатите про-геймърски мишки от ентри ниво.
Комбинацията й от върхов хардуер и оптимален баланс между форма и ергономичност я правят перфектен избор за първа геймърска мишка или за ежедневна такава, ако нямате някакви по-специфични нужди. Това е мишка с добра история, изградила своето име и последната ѝ версия (която ще разгледаме днес) трябва просто да го запази. Семпла задача, с която инженерите от SteelSeries са се справили повече от чудесно.

Оптимална за всяка ръка

SteelSeries Rival 3 може и да мине за амбидекстрална, но реално не е. Корпусът ѝ е симетричен.
Единствената разлика е, че на левия страничен панел са разположени двата бутона за Back и Forward. Бутоните са тънки, и малко по-изпъкнали, но се натискат лесно и с едно погалване, което е важно по време на игра, особено ако на тях са сложени смяна на оръжия или умения.

SteelSeries Rival 3

Едно от най-важните неща при геймърските мишки е двата основни бутона да са с равномерна сила на натиск за клик по цялата си повърхност. В Rival 3 са точно такива и въпреки че са на отделни панели от тялото на мишката нямат луфт и не мърдат. По този начин е удобна както за Claw, така и за Palm захватите и дори при дълга игра, не се получава напрежение в ръката от дългото ѝ ползване.

Wheel-a е гумиран, дебел и с изключително задоволителен клик при натиск. Зониран е за по-прецизна употреба, а над него се намира бутона за смяна на скоростта ѝ. Въпрос на избор е дали ще го ползвате по предназначение или ще го смените с друга функция, но положението му е удобно при игра на шутъри, за бързо превключване към по-бавни и прецизни движения за снайпери, например.

Новото в дизайна на мишката е, че е добавена ненатрапчива RGB лайсна в дъното на корпуса, която естествено се синхронизира със светещото ѝ лого, както и друга SteelSeries периферия.

SteelSeries Rival 3

Прецизност на Pro ниво

Rival 3 използва SteelSeries TrueMove Core оптичен сензор, което е сериозна заявка, че не става дума за обикновена геймърска мишка, а за про-гейминг периферия.
Поддържа висока гама от резолюции: от 100 до 8 500 DPI. Като промяната можете да я правите в стъпки от 100.
Мишката е напълно конфигурируема. Настройките на скоростта, както и функцията на всеки един от бутоните се правят чрез софтуера на SteelSeries. С него можете да синхронизирате и RGB светлините ѝ с тези на клавиатурата ви, но най-вече - да запишете до 5 пресета в паметта на самата мишка.

SteelSeries Rival 4

Много малко мишки в този ценови клас разполагат със собствена памет, а тя сама по себе си струва пълната цена, ако искате да не разчитате на случайността.
Когато настройките са ви само софтуерни, един ъпдейт на Windows може да ги върне към Default стойностите им. В България пък се правят все повече и повече турнири и квалификации, дори един от трите мобилни оператора се включи в играта със собствена лига. Опцията да си донесеш собствената мишка, превърнала се в естествено продължение на ръката ти, просто да я закачиш към турнирното PC и да играеш е незаменима.

Всички бутони са с Omron механични суичове, което се превежда като - прецизен клик, винаги на едно и също място без луфт, бързо връщане на бутона в изходна позиция и до 60 000 000 клика живот на всеки.

SteelSeries Rival 5

Тест и лични наблюдения

Тествахме мишката с 4 игри - по 3 бързи мача в Starcraft II, Overwatch, League Of Legends и Counter Strike GO.
И в четирите игри, се представи както очаквахме - прецизно, без да натоварва ръката. В Starcraft беше  лесно да се селектират отделни юнити и дори при много бърза комбинация от левият и десният бутон, кликовете се регистрираха правилно.
При шутърите положението е подобно - мерникът е там, където го е поставила ръката. Няма акселерация и фантомни движения, а при ниски dpi няма накъсване и прескачане на ниво пиксели. В същото време бързината с която позволява смяна на целите я прави добра както за тези от вас, предпочитащи да се навират в мелето с тежко автоматично оръжие, така и за снайперистите.

SteelSeries Rival 6

Това не е първият път, в който се сблъскваме с Rival 3 и малко или много знаехме какво да очакваме от нея. Основното ни впечатление е от задоволителният "клик", чуващ се при всяко натискане на бутоните, както и подобрението на гумените подложки от двете страни, за по-добър захват.

Тествахме я на твърд и два меки пада (controll и speed) и ни направи приятно впечатление, липсата на следи по крачетата на мишката след над 4 часа игра на твърдият пад. Както и еднакво добрите резултати при меките падове, независимо дали беше върху черна или шарена повърхност.

SteelSeries Rival 7

В заключение

Rival 3 е отлична мишка и за цената си поне в момента няма друга, предлагаща комбинация от Omron суичове и толкова добър оптичен сензор.
Подобни екстри има в мишките над 100 лв. Ако вече разполагате с RGB клавиатура пад или слушалки на SteelSeries, добавената светеща лайсна пък е много приятен бонус към целият пакет.
Ако има някакви слаби страни, то е че размерът ѝ е среден (120х58mm.) и ако използвате Palm захват е добра идея да се спрете на по-дългите модели: Rival 600, 650 или 700). Освен това е здрава.
При тестовете с изпускане от бюро пластмасата не се огъва, бутоните не се разтракват и като цяло оставя усещането за много стабилен и премиум билд и напълно си заслужава наградата на IGN за най-добра геймърска мишка.
        
Споделете тази новина:Подобни новини

Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно

Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно
Arctis Nova - Ако вече имаш предишното поколение на SteelSeries - можеш да изчакаш до следващото. Ако тепърва ще си купуваш слушалки обаче - заслужава си!...
 

SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster

SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster
Apex 3 e 9/10, ако геймиш на конзола и искаш да ползваш добра, високопрофилна клавиатура за целта. Няма друга в ценовият ѝ клас, която да и съперничи с основание на ниво performance и аксесоари....
 

Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?

Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?
SteelSeries Rival 5 е мидклас гейминг мишка на ААА производител, която с дребни изключения (липсата на грип ленти и моно посоката за клик на скрола) се чувства и държи, като премиум продукт....
 

Rival 5 - от Dota до Apex

Rival 5 - от Dota до Apex
Steel Series Rival 5. All purpose мишка със специален фокус за MOBA и FPS игри....
 

SteelSeries Aerox 3 - легендарно добра мишка

SteelSeries Aerox 3 - легендарно добра мишка
SteelSeries си поставят амбициозна цел със създаването на Aerox 3 и напълно успяват да я постигнат. За тези пари, RGB, безжична ултра лека мишка е епично добра оферта. Особено сравнена с конкурентите ѝ в същият ценови клас...
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Be quiet! представи първите си „аквариумни“ кутии - Light Base 900 и Light Base 600
Това са първите корпуси на производителя от така наречения тип „аквариум“, т.е. с панорамен изглед, при които предната и една от страничните стени са изработени от закалено стъкло и осигуряват широка видимост към инсталираните вътре компоненти. Още

Asus представи първите графични карти от серията Prime - те отговарят на изискванията на Nvidia за SFF-Ready
Представените от Asus графични карти GeForce RTX 4060 Ti Prime, RTX 4070 Prime и RTX 4070 Super Prime са оборудвани със системи за охлаждане, които включват по три вентилатора Още

Европол закрива 2000 злонамерени домейна на киберпрестъпници
Изключените ботнети включват IcedID, SystemBC, Pikabot, SmokeLoader, Bumblebee и Trickbot. Още

Jar Computers пуска новата серия лаптопи Modern на MSI с 14-то поколение Intel HX процесори
Продуктите от серията са мощни, тънки и стилни Още

Климатици Daikin - иновация в индустрията
Като пионер в индустрията на климатичната техника, Daikin непрекъснато разширява продуктовата си гама, за да отговори на разнообразните нужди на потребителите. Още