SteelSeries Aerox 3 - легендарно добра мишка

г. 06:15 ч.
SteelSeries Aerox 3 - легендарно добра мишка

За последните няколко години, гейминг мишките преживяха доста иновации. Някои смислени, други не толкова.
От всички гейминг периферии, при мишките и слушалките има най-много вариации и конкуренцията между производителите е най-голяма и този процес е нормален. Трите тренда, които се установиха и вече са норма са:
• RGB осветление по целият корпус
• Достъпни безжични модели под 100USD границата
• Ултра улекотен корпус

Последният, беше масово въведен с Glorious Model O.
Разбира се, той не е първият подобен, но първи навлезе масово на западният пазар и на пръв поглед изглеждаше, като нещо излязло от пакетче със Зрънчо. Колко пък по-лека може да е мишка? Тези дупки в корпуса, колко пък да му намалят теглото и колко това има някакво значение изобщо?

Задавайки си тези въпроси искрено вярвах, че тренда е gimmick и ще отмре сравнително бързо, като печалните FPS бутони за намаляне на чувствителността при снайпене.
Оказа се, че надупчените, като пчелни пити мишки не само няма да си отидат, но и бяха прегърнати както от геймърите така и (съвсем резонно) от големите брандове. Изглеждаше че SteelSeries са решили да не се качват на този хайп влак, но се оказа заблуда, защото не просто извадиха собствен ултра лек модел мишка - Aerox 3, но и направиха нещо, което до момента никой не беше постигал - събраха трите тренда в едно. И заедно с премиерата на техният модел пуснаха и wireless вариант, с RGB.

Точно така - ултра лека, безжична мишка с RGB по целият корпус.

SteelSeries Aerox 3 1

Три взаимно убиващи се технологии съчетани в едно.
Досега оправданията да не бъде направено бяха: RGB-то намалява трайността на батерията, безжичността изисква батерия, която пък от своя страна увеличава теглото на мишката. Дупките в корпуса дават свободен достъп до LED-овете на RGB-то (в другите модели с подобен ефект има матови прозрачни лайсни) и практически равномерно осветление не би трябвало да има. Но го има.
Aerox wireless серията, включваща Aerox 3, 5 и 9 съществуват напук на всички технологични принципи в геймърските мишки.
Ревюто е по тестове на Aerox 3 Wireless, но ако махнете безжичните функции и 9 грама от теглото - цялата информация в него важи и за Aerox 3 на кабел.

Познатата форма, но лека като перце.

Aerox 3 и wireless варианта му използват почти идентично с Rival 3 шаси. Амбидекстрална, с два бутона на левия панел за back/forward, голям скрол, бутон за смяна на скоростта зад скрола. Aerox 5 и 9 са със собствен дизайн на шасито, микс от формите на Sensei 310 и Rival 600 сериите.

Корпусът е изцяло от матирана, грапава пластмаса, без гумирани подложки (махнати заради тежестта предполагам), но това не се отразява на грипа над мишката.
Разликата в теглото между жичната и безжичната версии е 9 грама (57 и 66 грама заради батерията). За сравнение една от най-леките до момента мишки в портфолиото на Steel Series - Rival 3 тежи 77g, а безжичният вариант е 106g.

SteelSeries Aerox 3 2

Това са 38% редуциране на теглото на и без това лека мишка. Приятен факт е, че е по-лека с 3 грама дори от Model O на Glorious.
Просто "дупките" работят, а не са само маркетинг трик и SteelSeries наистина са се постарали да извадят топ продукти по цялата ценова скала. Дупки е доста семпъл начин да се назоват хексагоните, изрязани в корпуса на равно разстояние един от друг.

Друга приятна изненада е, че лекотата не е за сметка на здравината. Горният панел е с досатъчна дебелина, за да понесе здраво блъскане при изпуснат фраг (силно не препоръчваме каквато и да е агресия към периферията Ви). Целият корпус дори при силен натиск не се огъва и не проскърцва. Предните и страничните бутони са здраво закрепени, не мърдат насам-натам и няма луфт.

Ако имаме някакви забележки е, че четирите крачета, на които мишката стъпва са ниски и кръгли и ако ползвате мек пад е добре да се почистват поне веднъж месечно.Специално внимание ще обърна на порта за връзка с кабела за зареждане.

Има осезаемо отстояние от долният панел на мишката и дори с включен кабел, той няма да задира по пада, карайки Ви да инвестирате в Mouse Bungie. Недостатък, който доста премиум wireless модели имат, като например Mamba сериите на Razer, чийто кабел буквално опира в мауспада и ако не го вдигнете изкуствено ще "задира" неприятно.

Функционална лекота

Ок, какво е предимството от супер лека безжична мишка. На първо място това е умората в ръката. Колкото периферията е по-лека, толкова по-малко усилие полагате и създавате по-малко натоварване на сухожилията и мускулите на китката.

Предвид формата на Aerox 3, в зависимост от големината на ръката Ви, можете да ползвате всеки от трите най-разпространени метода за захват на мишката. Palm и Claw са еднакво адекватни за размера ѝ. Височината ѝ е стандартна и е малко по-къса от масовите модели на най-разпространените брандове, правещи я подходяща за всички форми и големини ръце. Заради ниското ѝ тегло, дори дете в пред учелищна няма да има проблем да играе с нея.

SteelSeries Aerox 3 3

Второто предимство е намаленото време за реакция. Особено за игри, награждаващи го, като Rainbow Six Siege, Fortnite и CS.
Третото е малко по-нишово. Тенденция при компетативната игра е да се използва по-нисък висок DPI с огромен polling rate, като играчите ползват големи движения на ръката за максимална прецизност.
Но когато се стигне до края на обхвата на ръката в едната от двете посоки, мишката се вдига във въздуха и се връща на изходна позиция. Когато мишката е много по-лека, това става по-бързо, по-лесно не уморява пръстите и намалява шанса да бъде изпусната. между другото, точно тази техника на игра, направи клавиатурите без numpad и метода да се държат на диагонал пред монитора толкова популярни.

За теб ли е?

SteelSeries Aerox 3 4

Може би е станало ясно от текста до момента, но целта на Aerox 3 серията са предимно играчите на FPS игри, и то не какви да е, а бързи такива.
Това, не означава че не става за League, Dota или Starcraft. Напротив! Особено за герои със скилшот умения е убийствено добра и искрено я препоръчвам. Но наистина заблестява в игра на Apex Legends или CS:GO. Защото за разлика от MOBA игрите, липсата на странични бутони не се отразява негативно над възможностите за бърз контрол над всички умения и предмети на героя.

Извън шутърите, Aerox 3 серията както и Rival 3 са отлични all-around серии от мишки, подходящи за всеки жанр. издръжливи са, прецизни са.
Ще направят ли някой по-добър в игрите - не, разбира се - това е мишка. Но ще му помогнат, а няма да му пречат. Освен това, Aerox Wireless е изключителна безжична мишка и то осезаемо по-добра от еквивалентните като форм фактор на Logitech, които до сега доминираха този сегмент като цена и качество.

SteelSeries Aerox 3 5

Като офисна/работна мишка Aerox всъщност е много добро решение. Независимо дали сте на лаптоп или стационарен компютър. За разлика от повечето офисни мишки, батерията ѝ е вградена в нея и се зарежда с Тype C кабел. А за разлика от ААА батериите, тази в Aerox е супер лека. Дори да не ползвате софтуер за графична обработка, ще усетите с благодарност прецизността на Aerox дори в скучни офис програми, като Excel. Бутоните ѝ са със средна сила на натиск.

Aerox е и прикрита чийт мишка за Playstation 4. Тъй като може да се включва към устройства през Bluetooth 5.0 (да, може да се ползва и за андроид телевизори), като SteelSeries нито признават, нито отричат, че PS4 е едно от тях. За момента уви все още няма информация, за това как стоят нещата със PS5, но то и PS5-ци няма, така че поне за момента няма значение. А какво означава да се играе с мишка и клавиатура компетативна игра, срещу хора използващи контролери - оставям го на въображението ви.

Дребните гениалности, създаващи съвършенство.

Трудно ми е да прикрия възхитата си от качеството и вниманието към детайлите от страна на SteelSeries. Мишката използва USB TypeC кабел (кой няма такъв в дома или офиса си вече) за връзка с PC-то (с донгъл преходник за USB 3.0). Кабелът освен за зареждане предава и сигнал, така че дори след години да падне капацитета на батерията ще продължите да имате мишката.

SteelSeries Aerox 3 6

Самата батерия е впечатляваща. Мишката има два режима на работа - през 2.5GHZ и BT. В първият случай батерията издържа над 80 часа (това са 2 седмици по 8 часа игра на ден) с включено осветление или над 200 часа, ако е вързана през Bluetooth. Въпреки, че не препоръчваме BT връзката за сериозна игра на PC.
Тъй като е предвидена, да сменяте устройствата на които я ползвате, самата мишка е с вградена памет, пазеща не само финните настройки по прецизността ѝ, но и макрота (като стрелба с автоматично оръжие без откат), което сте ѝ задали.

Един от основните проблеми на всички ултралеки мишки с дупки са прахът и влагата. Просто липсва предпазната функция на горният панел. Aerox 3 e първата безжична мишка от този клас със суиочве с IP54 защита от прах и вода. Не очаквайте да я потопите във ваната и да цъкате, докато е под вода, разбира се. Но ако случайно излеете течност върху нея, няма да окъси. А ако с течение на времето се натрупа прах във вътрешността ѝ, тя няма да повлияе на финната електроника на PCB-то, заради финият слой защитно покритие, който SteelSeries наричат AquaBarrier.

SteelSeries Aerox 3 7

Вече ви разказахме и за позиционирането на кабела на самият корпус.
А най-впечталяващ е подхода към RGB осветлението. В долният ѝ панел, има лайсна от бяла пластмаса, която играе ролята на светлинен дифузьор. В същото време Ръката ви прави същото в горният панел.
Общият ефект е, че вместо да пробива остра светлина през дупките, мишката грее приятно и меко, когато е в ръката Ви. Вече има и хора, експериментирали да махнат лайсната. Оказва се, че може да се сглоби обратно мишката без проблем и да се махнат още 7 грама от теглото ѝ до впечатляващите 59 грама.

High Tech гейминг

Оставих нарочно техническите характеристики, за финал, защото за класа мишки, в който попада Aerox 3 те не са водещ фактор при избора за покупка. Но и при тях, както и при всичко друго SteelSeries са се раздали.

Сензорът в Aerox 3 е TrueMove Air - custom разработка на SS и Pixart на база на PixArt PAW3335. Pixart са всеобщо признатия лидер за изработка на сензори за про-гемйминг. PAW серията е предвидена за wireless мишки с намалена консумация на енергия, Insta Wake технология и програмируеми sleep интервали. Пълните му характеристики можете да видите тук: https://www.docdroid.net/BarA517/pms0233-paw3335db-tzdu-ds-r111-101218-pdf#page=3 .

SteelSeries Aerox 3 8

От това, което видяхме той е на едно ниво с флагшип сензора на Pixart - 3389, като там където е по-слаб е в максимланата скорост на движение преди показване на грешки, но пък тя сама по себе си е около 200 пъти по-висока от всичко постижимо от човешка ръка. Тоест си говорим за професионлано ниво на прецизност, използвано от топ FPS играчите състезаващи се на световната сцена.

Батерията се зарежда супер бързо. Заедно с първоначалният заряд + 30те минути в които мишката беше вързана на кабел, докато инсталирам и конфигурирам всичко по нея се качи на 100% и за две седмици тежка употреба е паднала до 60% (при поне 6 часа/ден активна работа).

Инсталацията всъщност става за минути. SteelSeries Engine-a я разпознава веднага и дава пълен контрол над функциите ѝ. Можете да направите няколко различни профила, които да save-нете както в софтуера, така и върху самата мишка.
Освен баналните настройки за стъпките на dpi-a (единственият негатив на Aerox 3 всъщност е, че има само един бутон за него и ако искате да слезете стъпка назад, трябва да минете целият cycle от зададени скорости) и RGB-то, можете да:
• Програмирате всеки един от 6те бутона (броим този за скоростта)
• Създадете и запаметите на самата мишка макрота (за професионална работа или за игра, например комбо Кука > Изстрел > Melee атака с Roadhog в Overwatch) и след това да му зададете бутон или комбинация от бутони, с който да ги извикате.
• Да махнете или да увеличите sleep timer-a (default e 5 мин)
• Да махнете или увеличите RGB таймера (кога да загасва мишката)
• Да променяте нивата на акселерация/деакселирация и polling rate-a
• Да променяте нивата на Angle Snapping, който сам по себе си си заслужава закупуването на SteelSeries мишка за игра. Това, което прави е че софтурено "изправя" линиите, които рисувате с мишката и я задържа в една равнина, компенсирайки за човешката грешка.

SteelSeries Aerox 3 9

Идеално е за бързо местене при смяна на целите по хоризонтал или при рисуване. В зависимост от настройките можете или напълно да изгладите кривата или да я направите много по-плавна от неточните движения на ръката. Извън гейминга, тази опция има огромно приложение при работа с вектори в Adobe illiustrator.

Кристален "клик" всеки път

Суичовете на Aerox 3 са механчини, с двойна пружина, разработка на SteelSeries.
Звучат и се усещат, като червената серия на Kailh от четвърто поколение. SS обещават 80 000 000 клика живот (Diablo 3 ми беше регистрирало под 2.6 млн. за 5 години игра, така че практически са вечни) и имат anti-dust и water резистентност.
Това е важно, защото без тях мишките по-често се double click-ват. Имат осезаем звук и приятна тактилност точно къде и как правят "клик". Средният бутон е подобен на Zowie-тата като сила на натиск и усещане, но е много по-тих. Свикнал съм по-меките суичове на Mamba и DeathAdder и бях много приятно изненадан, че тези на Aerox са по-прецизни и не уморяват ръката.

На 2.5Ghz няма input лаг. Сензорът се активира моментално като засече движение, дори да е заспал и специално направихме тестове дали няма да заспи при рязко вдигане и как ще се държи след това - проблем с много безжични мишки, дори "перфектните" G Pro на Logitech. В нито един от случаите не се появи проблем.
Тествана е с Battlefield 5 (10 часа), CS:GO (5 часа), Apex Legends (5 часа), Overwatch и Rainbow Six Siege (час и половина за всяка), както и още 3 часа с различни MOBA и RTS заглавия. Както и с около 20 часа в Adobe Photoshop - тежко заиграване с криви и работа с маски.
Единственото, което издразни бяха споменатите вече крачета - ниски и малки са. Както и поставянето на бутона за смяна на връзката на долният панел, на едно и също ниво с него - малък и неудобен. Но Aerox нито е първата, нито единствената мишка с подобен проблем.

SteelSeries Aerox 3 10

Заключение

SteelSeries си поставят адски амбициозна цел със създаването на Aerox 3 и напълно успяват да я постигнат. За тези пари, RGB, безжична ултра лека мишка е епично добра оферта. Особено сравнена с конкурентите ѝ в същият ценови клас, които или не светят, или батерията им държи двойно по-малко, или са драстично по-тежки или имат формата на картоф (кашлюкLogitechкашлюк). Много исках да ѝ намерим някакъв проблем. Нещо, за което да се хвана и да кажа "ХА! Знаех си!", но не успях.

Aerox 3 блестеше под всеки ъгъл под който я погледнахме и с ръка на сърцето мога да я препоръчам. Дори бих отишъл до там, да я нарека "Задължителан за FPS игри" и за всеки който просто иска една от най-добрите безжични мишки на пазара за ежедневието си.
          
Споделете тази новина:Подобни новини

SilverStone показа кутия за дънна платка с конектори на гърба

SilverStone показа кутия за дънна платка с конектори на гърба
SilverStone също показа няколко нови модела шасита, които осигуряват обратна монтажна позиция за дънните платки....
 

Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно

Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно
Arctis Nova - Ако вече имаш предишното поколение на SteelSeries - можеш да изчакаш до следващото. Ако тепърва ще си купуваш слушалки обаче - заслужава си!...
 

SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster

SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster
Apex 3 e 9/10, ако геймиш на конзола и искаш да ползваш добра, високопрофилна клавиатура за целта. Няма друга в ценовият ѝ клас, която да и съперничи с основание на ниво performance и аксесоари....
 

Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?

Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?
SteelSeries Rival 5 е мидклас гейминг мишка на ААА производител, която с дребни изключения (липсата на грип ленти и моно посоката за клик на скрола) се чувства и държи, като премиум продукт....
 

Rival 5 - от Dota до Apex

Rival 5 - от Dota до Apex
Steel Series Rival 5. All purpose мишка със специален фокус за MOBA и FPS игри....
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Най-бързият FPV дрон в света ще може да предава Формула 1
Той лети със скорост 350 км/ч Още

Търсенето на Apple Vision Pro беше по-високо от очакваното, а нивото на връщане по-ниско
Минг-Чи Куо вярва, че Apple вероятно първоначално ще разшири продажбите на Vision Pro в повече англоезични страни като Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания Още

ASUS представя обновени OLED ноутбуци Vivobook S
Те са задвижвани от най-новите процесори Intel Core Ultra и AMD Ryzen 8040 Още

SoftBank отправя предизвикателство към NVIDIA с ускорители на AI на Arm
Oснователят на SoftBank Масайоши Сон (Masayoshi Son) смята да привлече до 100 млрд. долара за реализацията на свой собствен проект в тази област Още

Kioxia е предложила на SK Hynix достъп до японските си заводи, за да сключи сделка с Western Digital.
Японският производител на 3D NAND чипове Kioxia е предложил на своя инвеститор SK Hynix производствени линии в Япония Още