Какво трябва да знаем за климатиците?

г. 07:35 ч.
Какво трябва да знаем за климатиците?

Всеки от нас обича комфорта и се стреми към него както у дома, така и в офиса. Този комфорт несъмнено се постига с избора на оптимална и подходяща температура на въздуха. За тази цел пазарът предлага различни комплексни решения. Едно от тях е използването на климатик.

Климатикът /агрегата/ не е просто лукс, а необходимост както през зимата, така и през лятото. Съществуват толкова много видове климатични системи, че понякога е трудно да се ориентираме коя точно е най-подходящата за нас. В тази статия ще разберете най-важното, свързано с климатичните системи и тяхното предназначение.

Видове климатици

Конвенционален климатик – представлява обикновен климатик, който работи на пълна мощност до достигане на желаната температура и след това изключва. Той е неикономичен и определено с него сметктите ви за ток ще са високи. Не е подходящ за отопление.

Инверторен климатик – един от най-предпочитаните на пазара, въпреки по-високата му цена. При него мощността се регулира автоматично и се определя спрямо необходимата за достигане желана температура. Когато зададената температура е достигната, компресорът на външното тяло започва да работи с по-ниски обороти. Не само че е по-икономичен от конвенционалния климатик, но и притежава по-ниски нива на шум и достава по-голям комфорт.

Хиперинверторен климатик – вид инвертор от най-висок енергиен клас. Неговият коефициент на образуване (COP) е по-висок от 3,6, а всички знаем че колкото по висок е COP, толкова по-икономична е климатичната система. Заради своите характеристики се отнася към професионалния, най-висок клас климатици.

Колонен климатик – тип инвертори, подходящи за климатизация на по-големи помещения като спортни зали, ресторанти, офиси и други такива с площ до и над 100 кв.м. Характеризират се с висока мощност, компактност и равномерно разпределение на въздуха във всички посоки. Използват се за отопление и охлаждане.

Подов климатик – подходящ за монтаж до пода, под прозорец или до легло. Характеризират се с ниски нива на шум, функционалност и пестене на място. Осигуряват отлично затопляне и изстудяване на помещението. В режим отопление издухва струята топъл въздух ниско по пода, а в режим охлаждане действа обратно.

Мобилен климатик – представлява само вътрешен агрегат без външно тяло. При тях въздухообменът се извършва с въздухоотвод, изведен извън помещението. Основните им недостатъци са по-високите нива на шум и недостатъчната ефективност. Използват се предимно за охлаждане.

Таванен климатик – използват се в случаите, когато няма възможност за монтиране на климатично тяло на стената. Характеризират се с добро разпределине на въздуха и отлична функционалност.

Канален климатик – въпреки малките си размери, този тип агрегат е много ефективен. Предназначен е за скрит монтаж, като по този начин не развалят интериора в помещението. Съществуват както конвенционални, така и инверторни канални климатици. Подходящи са за помещения с по-голяма площ, заради високите им мощности.

Касетъчен климатик – предназначен за монтаж на окачени тавани или прикрепени директно към обикновени тавани. Този вид се характеризира с много добро разпределение на въздуха при отопление и охлаждане, отлично решение за офиси и зали.

Важни технически характеристики на климатиците

1. Мощност (BTU) – повечето климатици притежават капацитет, измерен в Британски Топлинни Единици (BTU). Eдиница BTU е количеството топлина, необходимо да се повиши температурата на един панунд (0,56 градуса вода по целзии ). Или по-просто казано 1000 BTU/h е около 0,293 kW/h.
Понякога търговците използват отдавната мощност в режим охлаждане при наименованието на моделите си. Например:
• 9000 BTU = 2.5 kW (климатик 25-ца)
• 12000 BTU = 3.5 kW (климатик 35-ца)
• 24000 BTU = 7kW (климатик 70ка)

Мощността е една от най-важните технически характеристики при избора на нов климатик. Правилният му размер е свързан най-вече с големината на помещението. Ако е твърде малък трудно ще стопля и охлажда и ще изразходва повече енергия. Ако е твърде голям – няма да донесе нужния комфорт на хората в помещението.

2. COP и EER показатели – коефициента на преобразуване за отопление е COP, а този за охлаждане – EER. Те показват съотношението между отдаваната при отопление или съответно отнеманата при охлаждане топлнна мощност на климатика. Коефициентът на отопление при съвремнните климатици е препоръчително да бъде поне 3. Колкото по-висок COP имат, толкова по-малка консумания на енергия изискват.

3. SCOP и SEER – представляват сезонни коефициенти за преобразуване – SCOP (при отопление), SEER (при охлаждане). Основното им предназначение е отчитане на трите климатични зони в Европа – топла, умерена и студена. За разлика от COP и EER, при които показателите се измерват в една точка, тук измерването е в целия диапазон от +16 градуса до -10 градуса (умерената зона в режим отопление).

5. Енергиен клас - задължителен показател, който се посочва в етикета на уреди като климатици, хладилници, печки и други. Той е пряка функция на SCOP/SEER, и в зависимост от тяхната стойност се определя енергийния клас, като той може да бъде с клас G – най-нисък или A+++ - най-висок.

Климатици, които заслужават Вашето внимание

1. Климатици Gree Fairy
Гамата климатици Fairy са сред най-добрите системи от начален клас за охлаждане и отопление. Продават се на достъпни цени, като едновременно с това са енергийно ефективни. Притежават редица иновативни технологии – таймер, турбо режим, сензор I-Feel, нощен режим и др.

2. Климатици Hitachi Server
Климатиците от серия Server на Hitachi притежават висока сезонна ефективност и в двата режима на работа: A++ при отопление и охлаждане. Разполагат с иновативната технология за вертикално и хоризонтално реене, с която потребителят има свобода да избира посоката на въздушната струя. А вградения във вътрешното тяло iSee сензор за движение допринася за още по-голям комфорт и икономия.

3. Климатици Toshiba EDGE
Новата серия на Toshiba осигурява абсолютна тишина, генерирайки звук от едва 19 dB. Освен това притежава технология Magic Oil, която контролира и намалява влагата, като потиска образуването на микроорганизми. Филтъра Ultra Pure улавя до 94% частици с големина 2.5 um, с което прави по-чист и здравословен въздуха у дома.

Тези и много други климатици може да откриете в онлайн магазин Eclima.bg.
Още статии и ревюта за климатици в SetCombG.com >>
        
Споделете тази новина:Подобни новини

Климатици Дайкин - Перфектното решение за дома

Климатици Дайкин - Перфектното решение за дома
Климатици Дайкин предлагат не само върховна технология и ефективност, но залагат и на комфорт и удобство за вашия дом....
 

Новият подов климатик Perfera на Daikin

Новият подов климатик Perfera на Daikin
Daikin Perfera FVXM-A осигурява върхова енергийна ефективност до A++ при отопление и A +++ при охлаждане...
 

Daikin Sensira FTXC-B - комфорт и елегантност на достъпна цена.

Daikin Sensira FTXC-B - комфорт и елегантност на достъпна цена.
Новият климатик Daikin Sensira FTXC-B е икономично и елегантно решение, осигуряващо здравословна и комфортна домашна среда, чист свеж въздух, и оптимална температура....
 

Daikin Perfera FTXM-N - топ ефективност и технологии. Изборът на Алекс от Сетком.

Daikin Perfera FTXM-N - топ ефективност и технологии. Изборът на Алекс от Сетком.
Новото поколение Daikin Perfera FTXM-N има най-добрата ефективност в своя клас с показатели SEER до 6,81 и SCOP до 5,1, достигаща до A+++. Запознайте се с Perfera FTXM-N....
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Thermaltake пусна кокпита за състезателен симулатор GR500 и стойка за три монитора
Стойката за тройния състезателен монитор на Thermaltake ви позволява да монтирате до три 32-инчови монитора Още

ASUS представя конзолата ROG Ally X с двойно по-дълъг живот на батерията и по-мощен процесор
ASUS все още не е разкрила точната дата на пускане на пазара и цената на ROG Ally X Още

Разработчиците са променили радикално дизайна на WhatsApp за Android и iOS
На първо място трябва да се отбележи промяната в цветовата палитра на интерфейса. Още

Sandberg пусна почистващ комплект за безжични слушалки
Новият комплект ще бъде на пазара този месец, вижте повече информация за него Още

Gigabyte представи миникомпютъра Metal Gear Plus ITX, базиран на десктоп процесори AMD Ryzen 8000G
Основното предимство на новия продукт е неговата възможност за надграждане Още