SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster

г. 14:25 ч.
SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster

Никога не съм крил възхищението си от последното поколение периферия на SteelSeries. Изпипване на малките детайли, добри материали и изработка, единствено микро забележки и то по неща, които попадат в графа "лични предпочитания" са общите ми впечатления За това Apex 3 ме остави с доста смесени чувства. От една страна всички горни плюсове се налице, от друга: клавиатура с rubber-dome суичове на цената на която може да се вземе такава с Cherry-та. Въпреки първоначалното ми разочарование, успях да стигна до възхищение, осъзнавайки скритият ѝ потенциал в една определена ниша, в която няма конкуренция.

Дизайн следващ всички важни трендове

Стане ли дума за дизайн на клавиатури, можем да разделим всичко до "Задължителен" и "Пожелателен". Често разликата между добра и лоша клавиатура може да е липсата на една точка от графа "Задължителен" а, колкото повече се вдига цената - толкова повече кутийки се отчитат в графа "Пожелателен".

SteelSeries Apex 3 клавиатура

Apex 3 има всичко и отгоре за цената си в графа Пожелателен. Стабилен бекплейт, с приятни вдлъбнатини по периферията, придаващи ѝ "лекота", достатъчно гумени крачета, за да е стабилна, дори улей за насочване на кабела в ляво или дясно. Има само една степен на повдигане, но предвид височината на кийкаповете, това е стандарт.

Много приятно впечатление прави присъствието на отделни мултимедия бутони (Play и Audio скрол). Но подредбата на целия десен горен панел е малко недомислен. Play бутона е директно над numpad-a и така и не открих удобен начин да го натисна. Скрола обаче е чудесен. Предпочитам го много повече, от кръглите потенциометри (като в Huntsman серията на Razer), които не са и на половина толкова прецизни. Бързо прокарване на пръста по него за усилване/намаляне на звука и натискане за mute.

Apex 3 клавиатура

Сходен е проблема и с 4те диодни индикатора. Толкова близо до клавишите са, че единственият начин да разбереш какво показват е да станеш или да се сгънеш през бюрото, докато лицето ти не е застанало почти над тях. Предвид функцията им (on the fly да се ориентираш какво и как е активирано по нея, без да се разсейваш от играта/работата) това е сериозен минус в дизайна.

Двата централни панела създават илюзията за излят моноблок и симулират безрамков фронтплейт на механична клавиатура. Уви, за да се поберат rubber dome суичовете се образува нещо, като "легенче" под клавишите, което е сравнително плитко (2-3 мм), но е далеч от удобсното за почистване. За сметка на това пластмасата е лека, но качествена и колкото и да се постарах, не можах да я накарам да изскърца при нормална употреба.

Кий каповете имат много приятно матова повърхност, почти като кадифе при допир а буквите са изрязани, за по-добър RGB ефект. Нещо, с което много малко клавиатури в класа могат да се похвалят е колко стабилни са самите бутони. Луфта им е по-малък, дори от допълнително стабилизирани механични суичове. Размерът и разстоянието между тях са стандартни високо-профилни и ако сте свикнали на механична клавиатура, няма да усетите разликата. SteelSeeries ги наричат "тихи" но за това, ще поговорим, когато обърнем специално внимание на суича.

SteelSeries Apex 3 keyboard

Последното сериозно предимство на Apex 3 е RGB-то. Разбира се - синхронизирано автоматично с други SteelSeries продукти и макар и леко бедно от към предварително зададени анимации, предлага доста повече от статъчните RGB-та на други мембрани клавиатури. Както и всички останали SS продукти, за да му зададете промени, ще трябва да използвате SSEngine апликацията. От самата клавиатура можете да промените единствено силата на яркост.

Черешката на тортата е, че в комплекта с клавиатурата идва и поставка за китки. И тя, както и много други неща в Apex 3 оставя смесени чувства. От една страна има магнитно захващане, типично за премиум клавиатурите, самото ѝ присъствие е бонус. От друга - пластмасова е и няма RGB диоди на нея, поставяйки съмнението - дали нямаше да е по-добре да бъде спестена и за нейна сметка цялата цена на клавиатурата да се смъкне с едни 5 долара или да се добави detachable кабел функционалност.

Rubber Dome - струва ли си?

Суичовете на Apex 3 са покрити с гумен лист, с малки гумени куполчета. Когато пластмасовия щифт на клавиша ги натисне, потъват, става контакт с платката, след което гумата връща клавиша в изходната му позиция. За разлика от мембранните клавиатури, rubber dome технологията е много по-издръжлива (в случая с Apex 3 е вдигната до 20 000 000 клика, при 800 000 до 1 000 000 за мембрана). А за разлика от чиклетите - има много по-добра тактилност. В сравнение с двете - драстично по-бърза е, има много малък шанс да отчете двоен клик при едно натискане или да не отчете натискания, а самите клавиши имат сравнително къс travel time - тоест е бърза. Добавени бонуси - гумата е по-тиха от пружина+кликър (Cherry MX Blue) и клавиатурата е подходяща за офис или за помещение, което се споделя с родител/гадже/приятели/колеги.

Apex 3 keyboard

Като цяло rubber dome клавиатурите са чудесна еволюционна стъпка в сравнение с мембранните и чиклетните такива. Но при крайно клиентска цена от 159лв. с ДДС, Apex 3 влиза в директна конкуренция с 60% и TKL механични клавиатури, а ако включим и промотата - с пълноразмерни механични клавиатури. И тук не говорим за noname брандове от AliExpress, а добре установени и познати брандове, като HyperX, Cougar и Razer. Всеки един от тях има поне един механичен модел, който може да се вземе за същата цена, а ако направите компромис с RGB-то и пластмасовата поставка за китки - ще получите Cherry, Kailh или Razer суичове с рейтинг от 60 до 110 000 000 клика, което в най-лошият случай е 3 пъти повече от живота на rubber dome-a в Apex 3.

А механичните суичове, със съвсем малко желание могат да бъдат модифицирани за стабилност и тишина. "Тихите" гуми на Apex 3 са осезамо по-шумни от червени линейни Cherry-тa с добавени O-ring-ове. Стабилизатори за механични клавиши се продават в комплекти по 4 евро за пълноразмерна клавиатура. Но най-вече - имате много по-голям избор от суичове, специално за желанията Ви. Линейни и бързи, тактилни, кликащи, с променлива или фиксирана сила на натиск - дори с ограничен бюджет имате море от опции.

SteelSeries Apex 3

Най-важната разлика между механичен и rubber dome суич е пропастта в реакцията на клавишите. Гумата е неравномерна на натиск, за разлика от пружината и с течение на времето омеква. Високите температури също ѝ се отразяват и през лятото подобни клавиатури започват да връщат клавиша много по-бавно и тактилността му се губи, защото гумата омеква.

Друг проблем на гумата е, че е драстично по-тежка за натиск от оптични суичове и осезаемо по-тежка от най-тежките механични. Самият клавиш няма ход, dome-a просто потъва на около 10% от натиска до пълен stop и после се връща в изходна позиция, което прави финият натиск типичен за сините суичове невъзможен. Друго често срещано геймърско движение - препомпването, също не е валидно при тази технология, тъй като от един момент нататък скоростта на връщане на суича в изходна позиция е константна и не може да се повлияе от геймъра.

При евентуален проблем с конкретен клавиш е невъзможно лесно да се смени цялата rubber-dome покривка, по-резонно е да се вземе нова клавиатура. Докато при проблем с механичен суич, дори да не е hot-swap е 15 минути работа с поялник да се смени с нов или взет от клавиш, който не ползваш. Дори не ми се иска да споменавам за феноменалната разлика във времето за отчитане на натиск между rubber dome и "бавните" сини или черни механични суичове.

Apex 3

Уви, стигнем ли до сравнение на цени, използваната в Apex 3 технология, кара всички позитиви за тази иначе чудесна клавиатура внезапно да олекнатг. Просто тунингована напълно серийна кола (Apex 3) излиза на писта на Formula 1 и няма шанс, въпреки добрият старт. Ако беше в ценовият клас до 60 лв. или дори до 80 лв. - щях да я препоръчам изключително горещо, но на тази си цена (159 лв.) няма игра, защото стъпва в entry сегмента на механичните клавиатури. Така от консуматорска гледна точка Apex 3 се озовава в небрано лозе. Оставим ли настрана програмируемостта на бутоните и RGB-то, можете да вземете клавиатура със същият пърформънс на суичовете за 20% от цената ѝ, или ако бюджета Ви го позволява да се насочите към механична такава за същата цена, която има и солиден шанс да е с метални, а не пластмасови панели и разкачащ се кабел.

Спасен от звънеца

По-горе споменахме програмируемост. Има две неща, които спасяват Apex 3 от пълен крах. Едното от които е възможността да се запомнят макро комбинации от клавиши, които после да се вадят изключително лесно. Това е полезно не само за гейминг, но и за работа, особенно ако ползвате по-advanced функциите на Ексел или софтуер, като Photoshop.

SteelSeries Apex 3 геймърска клавиатура

Второто е, че тези комбинации се запазват в паметта на клавиатурата. Тоест можете да я включите към компютъра, да ѝ навържете серия от комбота, които са си легални чийтове в шутъри и да я включите към конзолата си за игра на Fortnite например. Последните поколения на Xbox и Playstation я поддържат. В конзолната среда се оказва, че Apex 3 от потънал до уши в конкуренция трябва да се бори с шепа противници, а основният му опонент е Razer Ornata, която е по-скъпа и с нископрофилни клавиши. Изведнъж стойността на Apex-a се вдига до стратосферата.

Това, заедно с факта че Minecraft е една от малкото игри, с поддръжка на респонсив RGB в Apex 3 води до идеята, че клавиатурата просто не е предвидена да се бори на PC пазара. Тя е насочена към конзолните играчи и най-вече към възрастовата група, харесваща гореспоменатото заглавие. В този контекст, много голяма част от екстрите ѝ, спрямо цената ѝ придобиват смисъл. На пръстите на едната ръка се броят ентри ниво механичните клавиатури, поддържани от конзоли.

По-малките геймъри поставят по-голям value акцент върху подсветката и магнитния wrist-rest, отколкото на макрота и индикаторите им. За тях клавиатурата трябва да е издръжлива, да мига в RGB, да устоява на разливания на течност и да има бърз контрол над звука, а Apex 3 прави всичко това. Колкото и да се блъска по гумата, тя не трака толкова, колкото механична или мембранна клавиатура, а така и родителите са доволни, ако гейм станцията на малкия е телевизора в хола.

Apex 3 геймърска клавиатура

Поставена в такава светлина, Apex 3 се завърта на 180 градуса - от ужасна покупка става чудесен подарък за подрастващ, дори излиза едни гърди напред ценово, сравнена с другите опции на пазара. Ако ученикът ползва и лаптоп или настолен РС за гейминг, ще може да я ползва на всяка от платформите, дори да я мъкне със себе си за ваканциите, тъй като теглото ѝ я прави удобна за пренасяне в раница. На конзола може да се ползва и много успешно за компетативен гейминг, благодарение на макро настройнките, но имайте предвид, че доста турнири ги забраняват и могат да доведат до дисквалификация.

Финално

Apex 3 4/10, в най-добрият случай, ако искате да я вземете за РС. На пазара има или по-евтини rubber-dome варианти или директно минавате на механична клавиатура за същите пари, евентуално преглъщайки монохромна подсветка или фиксирано RGB. Единственият вариант, в който бихме я препоръчали е в случай, че си die hard Steel Series фен и нямаш двойно по-голям бюджет за хибридната Apex 5 или механичната Apex 7 (която е чудесна, между другото и напълно отвява гореспоменатите брандове).

Apex 3 e 9/10, ако геймиш на конзола и искаш да ползваш добра, високопрофилна клавиатура за целта. Няма друга в ценовият ѝ клас, която да и съперничи с основание на ниво performance и аксесоари.
И в двата случая, ако беше безжична щях да преглътна всички описани до момента негативи и да я обява за поредния best value продукт в сегмента си.
          
Споделете тази новина:Подобни новини

SilverStone показа кутия за дънна платка с конектори на гърба

SilverStone показа кутия за дънна платка с конектори на гърба
SilverStone също показа няколко нови модела шасита, които осигуряват обратна монтажна позиция за дънните платки....
 

Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно

Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно
Arctis Nova - Ако вече имаш предишното поколение на SteelSeries - можеш да изчакаш до следващото. Ако тепърва ще си купуваш слушалки обаче - заслужава си!...
 

Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?

Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?
SteelSeries Rival 5 е мидклас гейминг мишка на ААА производител, която с дребни изключения (липсата на грип ленти и моно посоката за клик на скрола) се чувства и държи, като премиум продукт....
 

Rival 5 - от Dota до Apex

Rival 5 - от Dota до Apex
Steel Series Rival 5. All purpose мишка със специален фокус за MOBA и FPS игри....
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Климатици Дайкин - Перфектното решение за дома
Климатици Дайкин предлагат не само върховна технология и ефективност, но залагат и на комфорт и удобство за вашия дом. Още

AMD представи мобилните чипове Ryzen 5 7235H и Ryzen 7 7435H - и двата без интегрирана графика
AMD тихомълком разшири фамилията мобилни процесори Ryzen 7035 (Rembrandt-R) с два нови чипа Още

Microsoft ще започне да продава Teams като самостоятелен продукт
Според източници мерките на Microsoft за разделяне на продуктите може да не са достатъчни за компанията, за да избегне антитръстовите обвинения от Европейската комисия Още

Nvidia се изкачва на второ място сред производителите на чипове - Samsung се смъква на трето място
Съответната статистика е публикувана от изданието Business Korea, като се позовава на данни на аналитичната компания Omdia от 28 март тази година Още

Опашките за наскоро представения електрически автомобил Xiaomi SU7 вече продължават седем месеца
Лимитираната серия Founders Edition, от която бяха направени 5000 бройки, предлагаше щедър набор от опции като подарък, но беше разпродадена веднага след началото на поръчките Още