SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster

г. 14:25 ч.
SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster

Никога не съм крил възхищението си от последното поколение периферия на SteelSeries. Изпипване на малките детайли, добри материали и изработка, единствено микро забележки и то по неща, които попадат в графа "лични предпочитания" са общите ми впечатления За това Apex 3 ме остави с доста смесени чувства. От една страна всички горни плюсове се налице, от друга: клавиатура с rubber-dome суичове на цената на която може да се вземе такава с Cherry-та. Въпреки първоначалното ми разочарование, успях да стигна до възхищение, осъзнавайки скритият ѝ потенциал в една определена ниша, в която няма конкуренция.

Дизайн следващ всички важни трендове

Стане ли дума за дизайн на клавиатури, можем да разделим всичко до "Задължителен" и "Пожелателен". Често разликата между добра и лоша клавиатура може да е липсата на една точка от графа "Задължителен" а, колкото повече се вдига цената - толкова повече кутийки се отчитат в графа "Пожелателен".

SteelSeries Apex 3 клавиатура

Apex 3 има всичко и отгоре за цената си в графа Пожелателен. Стабилен бекплейт, с приятни вдлъбнатини по периферията, придаващи ѝ "лекота", достатъчно гумени крачета, за да е стабилна, дори улей за насочване на кабела в ляво или дясно. Има само една степен на повдигане, но предвид височината на кийкаповете, това е стандарт.

Много приятно впечатление прави присъствието на отделни мултимедия бутони (Play и Audio скрол). Но подредбата на целия десен горен панел е малко недомислен. Play бутона е директно над numpad-a и така и не открих удобен начин да го натисна. Скрола обаче е чудесен. Предпочитам го много повече, от кръглите потенциометри (като в Huntsman серията на Razer), които не са и на половина толкова прецизни. Бързо прокарване на пръста по него за усилване/намаляне на звука и натискане за mute.

Apex 3 клавиатура

Сходен е проблема и с 4те диодни индикатора. Толкова близо до клавишите са, че единственият начин да разбереш какво показват е да станеш или да се сгънеш през бюрото, докато лицето ти не е застанало почти над тях. Предвид функцията им (on the fly да се ориентираш какво и как е активирано по нея, без да се разсейваш от играта/работата) това е сериозен минус в дизайна.

Двата централни панела създават илюзията за излят моноблок и симулират безрамков фронтплейт на механична клавиатура. Уви, за да се поберат rubber dome суичовете се образува нещо, като "легенче" под клавишите, което е сравнително плитко (2-3 мм), но е далеч от удобсното за почистване. За сметка на това пластмасата е лека, но качествена и колкото и да се постарах, не можах да я накарам да изскърца при нормална употреба.

Кий каповете имат много приятно матова повърхност, почти като кадифе при допир а буквите са изрязани, за по-добър RGB ефект. Нещо, с което много малко клавиатури в класа могат да се похвалят е колко стабилни са самите бутони. Луфта им е по-малък, дори от допълнително стабилизирани механични суичове. Размерът и разстоянието между тях са стандартни високо-профилни и ако сте свикнали на механична клавиатура, няма да усетите разликата. SteelSeeries ги наричат "тихи" но за това, ще поговорим, когато обърнем специално внимание на суича.

SteelSeries Apex 3 keyboard

Последното сериозно предимство на Apex 3 е RGB-то. Разбира се - синхронизирано автоматично с други SteelSeries продукти и макар и леко бедно от към предварително зададени анимации, предлага доста повече от статъчните RGB-та на други мембрани клавиатури. Както и всички останали SS продукти, за да му зададете промени, ще трябва да използвате SSEngine апликацията. От самата клавиатура можете да промените единствено силата на яркост.

Черешката на тортата е, че в комплекта с клавиатурата идва и поставка за китки. И тя, както и много други неща в Apex 3 оставя смесени чувства. От една страна има магнитно захващане, типично за премиум клавиатурите, самото ѝ присъствие е бонус. От друга - пластмасова е и няма RGB диоди на нея, поставяйки съмнението - дали нямаше да е по-добре да бъде спестена и за нейна сметка цялата цена на клавиатурата да се смъкне с едни 5 долара или да се добави detachable кабел функционалност.

Rubber Dome - струва ли си?

Суичовете на Apex 3 са покрити с гумен лист, с малки гумени куполчета. Когато пластмасовия щифт на клавиша ги натисне, потъват, става контакт с платката, след което гумата връща клавиша в изходната му позиция. За разлика от мембранните клавиатури, rubber dome технологията е много по-издръжлива (в случая с Apex 3 е вдигната до 20 000 000 клика, при 800 000 до 1 000 000 за мембрана). А за разлика от чиклетите - има много по-добра тактилност. В сравнение с двете - драстично по-бърза е, има много малък шанс да отчете двоен клик при едно натискане или да не отчете натискания, а самите клавиши имат сравнително къс travel time - тоест е бърза. Добавени бонуси - гумата е по-тиха от пружина+кликър (Cherry MX Blue) и клавиатурата е подходяща за офис или за помещение, което се споделя с родител/гадже/приятели/колеги.

Apex 3 keyboard

Като цяло rubber dome клавиатурите са чудесна еволюционна стъпка в сравнение с мембранните и чиклетните такива. Но при крайно клиентска цена от 159лв. с ДДС, Apex 3 влиза в директна конкуренция с 60% и TKL механични клавиатури, а ако включим и промотата - с пълноразмерни механични клавиатури. И тук не говорим за noname брандове от AliExpress, а добре установени и познати брандове, като HyperX, Cougar и Razer. Всеки един от тях има поне един механичен модел, който може да се вземе за същата цена, а ако направите компромис с RGB-то и пластмасовата поставка за китки - ще получите Cherry, Kailh или Razer суичове с рейтинг от 60 до 110 000 000 клика, което в най-лошият случай е 3 пъти повече от живота на rubber dome-a в Apex 3.

А механичните суичове, със съвсем малко желание могат да бъдат модифицирани за стабилност и тишина. "Тихите" гуми на Apex 3 са осезамо по-шумни от червени линейни Cherry-тa с добавени O-ring-ове. Стабилизатори за механични клавиши се продават в комплекти по 4 евро за пълноразмерна клавиатура. Но най-вече - имате много по-голям избор от суичове, специално за желанията Ви. Линейни и бързи, тактилни, кликащи, с променлива или фиксирана сила на натиск - дори с ограничен бюджет имате море от опции.

SteelSeries Apex 3

Най-важната разлика между механичен и rubber dome суич е пропастта в реакцията на клавишите. Гумата е неравномерна на натиск, за разлика от пружината и с течение на времето омеква. Високите температури също ѝ се отразяват и през лятото подобни клавиатури започват да връщат клавиша много по-бавно и тактилността му се губи, защото гумата омеква.

Друг проблем на гумата е, че е драстично по-тежка за натиск от оптични суичове и осезаемо по-тежка от най-тежките механични. Самият клавиш няма ход, dome-a просто потъва на около 10% от натиска до пълен stop и после се връща в изходна позиция, което прави финият натиск типичен за сините суичове невъзможен. Друго често срещано геймърско движение - препомпването, също не е валидно при тази технология, тъй като от един момент нататък скоростта на връщане на суича в изходна позиция е константна и не може да се повлияе от геймъра.

При евентуален проблем с конкретен клавиш е невъзможно лесно да се смени цялата rubber-dome покривка, по-резонно е да се вземе нова клавиатура. Докато при проблем с механичен суич, дори да не е hot-swap е 15 минути работа с поялник да се смени с нов или взет от клавиш, който не ползваш. Дори не ми се иска да споменавам за феноменалната разлика във времето за отчитане на натиск между rubber dome и "бавните" сини или черни механични суичове.

Apex 3

Уви, стигнем ли до сравнение на цени, използваната в Apex 3 технология, кара всички позитиви за тази иначе чудесна клавиатура внезапно да олекнатг. Просто тунингована напълно серийна кола (Apex 3) излиза на писта на Formula 1 и няма шанс, въпреки добрият старт. Ако беше в ценовият клас до 60 лв. или дори до 80 лв. - щях да я препоръчам изключително горещо, но на тази си цена (159 лв.) няма игра, защото стъпва в entry сегмента на механичните клавиатури. Така от консуматорска гледна точка Apex 3 се озовава в небрано лозе. Оставим ли настрана програмируемостта на бутоните и RGB-то, можете да вземете клавиатура със същият пърформънс на суичовете за 20% от цената ѝ, или ако бюджета Ви го позволява да се насочите към механична такава за същата цена, която има и солиден шанс да е с метални, а не пластмасови панели и разкачащ се кабел.

Спасен от звънеца

По-горе споменахме програмируемост. Има две неща, които спасяват Apex 3 от пълен крах. Едното от които е възможността да се запомнят макро комбинации от клавиши, които после да се вадят изключително лесно. Това е полезно не само за гейминг, но и за работа, особенно ако ползвате по-advanced функциите на Ексел или софтуер, като Photoshop.

SteelSeries Apex 3 геймърска клавиатура

Второто е, че тези комбинации се запазват в паметта на клавиатурата. Тоест можете да я включите към компютъра, да ѝ навържете серия от комбота, които са си легални чийтове в шутъри и да я включите към конзолата си за игра на Fortnite например. Последните поколения на Xbox и Playstation я поддържат. В конзолната среда се оказва, че Apex 3 от потънал до уши в конкуренция трябва да се бори с шепа противници, а основният му опонент е Razer Ornata, която е по-скъпа и с нископрофилни клавиши. Изведнъж стойността на Apex-a се вдига до стратосферата.

Това, заедно с факта че Minecraft е една от малкото игри, с поддръжка на респонсив RGB в Apex 3 води до идеята, че клавиатурата просто не е предвидена да се бори на PC пазара. Тя е насочена към конзолните играчи и най-вече към възрастовата група, харесваща гореспоменатото заглавие. В този контекст, много голяма част от екстрите ѝ, спрямо цената ѝ придобиват смисъл. На пръстите на едната ръка се броят ентри ниво механичните клавиатури, поддържани от конзоли.

По-малките геймъри поставят по-голям value акцент върху подсветката и магнитния wrist-rest, отколкото на макрота и индикаторите им. За тях клавиатурата трябва да е издръжлива, да мига в RGB, да устоява на разливания на течност и да има бърз контрол над звука, а Apex 3 прави всичко това. Колкото и да се блъска по гумата, тя не трака толкова, колкото механична или мембранна клавиатура, а така и родителите са доволни, ако гейм станцията на малкия е телевизора в хола.

Apex 3 геймърска клавиатура

Поставена в такава светлина, Apex 3 се завърта на 180 градуса - от ужасна покупка става чудесен подарък за подрастващ, дори излиза едни гърди напред ценово, сравнена с другите опции на пазара. Ако ученикът ползва и лаптоп или настолен РС за гейминг, ще може да я ползва на всяка от платформите, дори да я мъкне със себе си за ваканциите, тъй като теглото ѝ я прави удобна за пренасяне в раница. На конзола може да се ползва и много успешно за компетативен гейминг, благодарение на макро настройнките, но имайте предвид, че доста турнири ги забраняват и могат да доведат до дисквалификация.

Финално

Apex 3 4/10, в най-добрият случай, ако искате да я вземете за РС. На пазара има или по-евтини rubber-dome варианти или директно минавате на механична клавиатура за същите пари, евентуално преглъщайки монохромна подсветка или фиксирано RGB. Единственият вариант, в който бихме я препоръчали е в случай, че си die hard Steel Series фен и нямаш двойно по-голям бюджет за хибридната Apex 5 или механичната Apex 7 (която е чудесна, между другото и напълно отвява гореспоменатите брандове).

Apex 3 e 9/10, ако геймиш на конзола и искаш да ползваш добра, високопрофилна клавиатура за целта. Няма друга в ценовият ѝ клас, която да и съперничи с основание на ниво performance и аксесоари.
И в двата случая, ако беше безжична щях да преглътна всички описани до момента негативи и да я обява за поредния best value продукт в сегмента си.
          
Споделете тази новина:


Подобни новини

SilverStone показа кутия за дънна платка с конектори на гърба

SilverStone показа кутия за дънна платка с конектори на гърба
SilverStone също показа няколко нови модела шасита, които осигуряват обратна монтажна позиция за дънните платки....
 

Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно

Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно
Arctis Nova - Ако вече имаш предишното поколение на SteelSeries - можеш да изчакаш до следващото. Ако тепърва ще си купуваш слушалки обаче - заслужава си!...
 

Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?

Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?
SteelSeries Rival 5 е мидклас гейминг мишка на ААА производител, която с дребни изключения (липсата на грип ленти и моно посоката за клик на скрола) се чувства и държи, като премиум продукт....
 

Rival 5 - от Dota до Apex

Rival 5 - от Dota до Apex
Steel Series Rival 5. All purpose мишка със специален фокус за MOBA и FPS игри....
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed