Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно

г. 10:04 ч.
Arctis Nova - аудиофилски и геймърски слушалки в едно

Когато преди почти 2 години разгледахме Arctis 9 бяхме повече от впечатление. Дори и днес, те са едни от най-добрите безжични слушалки на пазара, заедно с по-малкият модел - Arctis 7 и Pro версията.

SteelSeries са се заели с никак не леката задача, да надскочат летвата, вдигната от самите тях прекалено високо.
Предишното поколение Arctis са не просто добри, а непобедими в качество на звука, качество на софтуера, seamless преминаване от 2.4 GHZ мрежа към Bluetooth устройства, лекота, комфорт и качество на звука. Затова, подходих леко скептично към Nova серията. Наистина, не ми се вярваше, че може да се предложи нещо по-добро.

Ново начало

Последното поколение слушалки на SteelSeries идва с едно бързо ребрандиране. Серията вече се казва Nova. Но са запазени названията спрямо класа.
В Nova 1 са бюджетните слушалки, Nova 3 е с подобрен микрофон и RGB. Nova 7 са безжични, а Pro серията отново идва с жичен и безжичен вариант. Липсва Nova 9, най-вероятно заради маркетингови причини.
Arctis 7 и 9 бяха с еднакъв звук и много малкото количество допълнителни фийчъри в 9 явно не са били достатъчно добър мотиватор за хората да платят екстра. Ценовият диапазон е запазен сходен нма предишното поколение. Nova серията започва от 69.99$ и приключва на 349.99.
Марката е premium и цената ѝ е подобаваща, но реалистично предвид качеството е много гърди пред Razer и скърцащите Logitech слушалки, намиращи се в същият ценови клас.

Arctis Nova 11

Тестовете ги направихме с Arctis Nova Pro - жичният вариант. Тоест имаме два продукта под ръка - самите Pro слушалки и SteelSeries GameDAC Gen 2.
DAC или Digital to Analog Converter е преобразувател на дигитален сигнал в аналогов, което за слушалки има две функции - изчиства сигнала от всякакъв евентуален шум отг USB/Audio пътеките и работи като усилвател. Представете си го като външна аудио карта, само за слушалките ви, със собствени настройки, еквалайзери и процесор, заобикалящи тези на лаптопа или компютъра Ви, и байпасващи всички раждащи проблеми зони.

Имат ли нужда геймърски слушалки от DAC?

Arctis Nova 1

Разбира се - всички слушалки имат нужда от DAC, стига да е хубав, но хубавите са скъпи, а не всеки може да си позволи аудио интерфейс за 1500 лв., за да слуша музика на него. Така, че искренно се радвам всеки път, когато към геймърска периферия се добави нещо от запазените за професионалните саунд студия и инженеринг аксесоари.

Затова и беше повече от нормално да тестваме слушалките в професионално звукозаписно студио, с аудио и R'n'D саунд инжинери под ръка, които трябваше да възпрат интереса си, да ги разглобят и видят какво има в тях.

Униформени

Arctis Nova 2

За разлика от предишното поколение Arctis, Nova серията не се занимава с различен дизайн на слушалките. От Nova 1 до Nova Pro всички слушалки са със сходни шасита, и диадема. Последван е тренда от аудио слушалките, стартиран преди около 2 години от JBL. Купичката на всеки наушник  е от две части. Външна с по-малък диаметър в който са високоговорителите (в повечето слушалки към нея се прикрепя падинга, който ляга на ухото) и вътрешна с по-голям диаметър, който по-удобно да легне върху ухото.

Подкрепям с двете ръце този дизайн. Вътрешната част помага да се поставят по-големи падинги, които напълно да покрият ухото и са по-удобнни за дълго носене, ако имате очила. Освен комфорт тази форма има чисто аудио функция. По-голямата вътрешна диафрагма води до много по-добра акустика и по-плътен звук, а пълното покриване на ухото - до по-добра изолация от външните звуци.

Arctis Nova 3

Микрофона на всички Nova е скрит в левия наушник и този път се прибира напълно, съвпадайки с контура на слушалката. В зависимост от модела страничните панели са фиксирани или на магнит (което при Pro-то води до една лека комична инжинерна недомислица) или са с RGB стрипове.
Веднага зад микрофона е бутона за mute/unmute и слайдър за силата на звука. В интерес на mute бутона истината ме остави със смесени чувства. В default състояние се подава съвсем леко от повърхността на слушалката, което наистин не разрушава естетиката ѝ, но не и не помага да бъде намерен лесно с пръст и натиснат.

Диадемата е променена, като SteelSeries са се отказали от скиорският банд с велкро, за регулиране на слушалките. Сега има нов банд, с три степени на разхлабване. За едни - това е плюс, за по-чист и елегантен дизайн. За други може да е минус - възможността да се променят или сменят бандовете даваше опцията за внасяне на малко повече индивидуалност при добро желание.
От друга страна, подозирам че пазарното представяне на тези аксесоари е било на нивото на Arctis 9 и след тъжно гледане на десетки палета стар склад с тях, е било взето решението да се работи по начина по който е направена сега.

Arctis Nova 4

Генерално визията на Nova е много по-близо до класически day-to-day музикални слушалки, от колкото която и да е серия геймърски хедсети в момента. Steel Series бяха дали силна заявка, че искат да се развиват в тази посока и напълно ги подкрепям.
Посетете което и да е от геймърските събития, организирани у нас и сами се уверете, че гейминга отдавна вече не е нърд субкултура, а мейнстрийм. И неговите представители оценяват и плащат за удобството да не трябва да имат един чифт слушалки за конзолата, един за навън и един за офиса. А Nova серията е чудесна в това - да бъде с теб където и да си и да ти свърши работа. Знам, че звучи като маркетинг клише, но не е.

На финал - недомислицата в дизайна на про-то. Wireless версията има скрит слот за батерия (идва с две в комплекта за hot-swap) в левия наушник и порт за директно зареждане в десния. Жичната версия ги няма. Предвид, че в комплекта не идва с резервни или такива с друг цвят, двете магнитни пластини са безсмисленни. Да, знам че се продават допълнително, не 60 лева за две магнитни дискчета и хедбанд не е разумна цена, особено при моделите при които е над 50% от цената на слушалките.

Което ме подсеща за още нещо - заедно със слушалките получавате три кабела - един 3.5мм аудио кабел за връзката им с дак-а/лаптопа/телефона/конзолата и 2 USB 3.0 към USB C. Първият се ползва за връзка на DAC-a с устройство, но втория е безсмислен. Щеше да е много по-добре ако беше USB C - USB C.

Arctis Nova 5

Има само един 3.5 мм. кабел, който е приятно дълъг за ползване с РС или конзола, но е прекален за ползване с телефона. Щеше да е приятно ако бяха включили 50 см. кабел с конзола за приемане/отказване на разговори, микрофон и копчета за контрол на силата на звука и плейъра на телефона.

SteelSeries GameDAC Gen 2

Новият DAC изглежда и звучи по-добре. Има по-голям монохромен дисплей, много интуитивна навигация и много по-голям контролен бутон, с който можете бързо да смените силата на звука или да влезете в настройките на самият DAC.
Те са:
- USB input;
- Audio Options - бас, еквалайзър, гейн, сайдтоун, сила на микрофона и mute на микрофона;
- Line out - ако прехвърлите към DAC-a и колоните си да сменяте аудиото от тях към стрийма и обратно. Опция, която не можете да намерите в стандартните аудио дакове;
- Системни настройки - съдържащи един много читав туториал.

Arctis Nova 6

Всички контроли се дублират и в брилянтния софтуер на SteelSeries - SS Engine, с разбира се, Live Preview опцията. За себе си намерих Bass Boost и Smiley пресетите на еквалайзъра да работят най-добре за музика и филми, но еквалайзъра е изключително прецизен и ако имате специфични предпочитания как да го настроите - можете да го направите.

Основната ми база за сравнение с DAC-a на SteelSeries e iFi Hip-dac2, който ползвам със слушалките си в офиса и с телефона. Имайте предвид че това е аудиофилски продукт, с цена почти колкото самите слушалки. Размера му е колкото табакера и се закача удобно на колана, за да направи връзка с телефона в джоба.

GameDAC Gen 2 е на много близко ниво, с определена разлика във високите, не са толкова контрастни и не поддържа режим в който ръчно зададени настройки няма да бъдат сложени с по-висок приоритет от тези, зададени в софтуера.
От друга страна, iFi Hip-dac2 няма дисплей, и не поддържа микрофон. Истината е, че не очаквах GameDAC Gen 2 да звучи толкова добре, колкото се справя.

Второто ми сравнение е с Universal Audio Volt. Имайки предвид, че DAC и аудио интерфейсите имат сходни корени, технологиите и процесинга са много различни. Отново GameDAC Gen 2 успя да ме впечатли. Да - звучи по-нечист от Volt-a, но не чак толкова, за да се хване разликата от нетренирано ухо.

Arctis Nova 7

Разберете ме  максимално правилно - геймърски DAC идващ в бъндъл със слушалки, да се държи на нивата на професионална аудио техника тройно и петторно по-скъпа е невероятно впечатляващо!

Така, SteelSeries са едни от малкото, които успяват на разумна цена да предложат в едно наистина добри аудиофилски слушалки. Не, ако ги сравните с двойно по-скъп Senheiser или AT с какъвто и да е преносим DAC, няма да сте съгласни - но в случая си говорим за ценовия сегмент до 300 долара.

Формата на DAC-a е удобна за бюро, кейбъл мениджмънта също е разумен, и слагането на аудио жак-а на лявата страна с Г образен порт е чудесна идея. Бих оценил ако имаше метални тежести, за да е по-стабилен (няма и 60 грама) но гумените му крачета до някъде спират плъзгането. Wireless версията идва с двойно по-голям и тежък DAC и там този проблем отсъства.

С Android

Nova Pro може да се ползва с всякакви телефони, тестовете бяха с андроид. Слушалките са удобни за дълго носене, и можете буквално да изкарате цял работен ден с тях. Новата им форма е доста по-компактна от последното поколение, правещи ги възможни за носене под качулка. Доста важно предвид, колко бързо скапват влагата и студа подобна техника.

За градски транпсорт и метро са прекрасни, тъй като имат доста адекватна пасивна звукоизолация - микрофонът им също се представя много добре в подобна среда - не се чуват преминаващи коли и заобикалящи Ви разговори, какъвто е случая с повечето тапи и true wireless слушалки. Но точно заради тази звукозиолация не ви препоръчвам да ги позлвате с велосипед или тротинетка - губите прекалено много situational awareness.

Arctis Nova 8

Опитах се да захраня Dac-a с USB-C 2x кабел, но без късмет. Това, което пък успях да направя е ги използвам с Audible Reality - много тарикатски app, с който практически се емулира Spatial Audio-то на Sonar-a. С по-евтини слушалки или с тапи, не го препоръчвам, тъй като може да изкриви много брутално звука идващ от по-слаби и некачествени високоговорители, но за слушалки, като Arctis Nova е идеален.

На работа

Директно плъгнати към лаптоп няма да може да се възползвате от SS Engine настройките - минават само през DAC-а, но пък самите слушалки са едни от най-добрите, които можете да намерите в момента с двойна функция - за изолиране от средата и слушане на музика и водене на конферетни разговори.
След повече от 2 години home office - мисля, че сами осъзнавате колко важно е това. Няма нужда от инсталация на каквито и да е драйвери и с някакъв ок еквалайзър, можете да ги настроите за 5.1 емулация сравнително ок.

За гейминг и филми

SteelSeries са едни от пионерите на 7.1 емулацията в хедсетите си. Технологията е доста интересна и революционна предвид, че звука идва от 2 високоговорителя. В SteelSeries launcher-a, в левия панел има бутонче Sonar. Цъквате на него, инсталирате, пускате игра, не знаете как сте играли до сега без него. Overwatch 2, CS и Battlefield 5 бяха игрите за тестове. Тук Nova-та не просто блести, а не спира да изненадва.

Това, което се случва е че всеки един звук - стъпки, стрелба, проскърцване на дъски, шум, на вериги, викове - ВСИЧКО не просто идва от ляво и от дясно в ушите Ви, а можете да прецените до сантиметър от къде точно около вас идва. Дали дава нечестно предимство - дава. Много ли е яко - много е яко. Без него имате ли чувството че карате в мъгла - имате го. Само заради Sonar, си заслужава да изберете SteelSeries, тъй като се поддържа и от най-бюджеттните им модели, но разкрива пълният си потенциал при седмиците и про-тата.

Същото е и с филмите, стига да са с аудио стрийм с достатъчно добро качество. Ефектът е като от добра home cinema система, без добавената цена за звукоизолиране на апартамента. 

Микрофонът, минаващ през дака също е впечатляващо добър - при сравняване с геймърски микрофони - бие всички хедсети (включително и този в Acrtis 9) и е на нивото на ентри ниво кондензаторни кастърски микрофони, като SoloCast на HyperX. С тази разлика, че когато не ми трябва не мога да си прибер Beyerdynamic-a който позлвам за запис на глас в слушалките.

Arctis Nova 0

Време ли е за ъпгрейд

Последните 2 седмици получих на няколко пъти този въпрос от приятели и колеги геймъри. Ще бъда максимално искрен. Nova серията не е толкова голям технологичен скок в сравнение с предишното поколение. Без Dac-a, Nova про е един прекрасен, лек, удобен за носене хедсет, който е достатъчно стилен, за да може да се носи сред хора. Но до там, звучи малко по-чисто от Arctis 9 Pro.
Ако вече имаш предишното поколение на SteelSeries - можеш да изчакаш до следващото.
Ако тепърва ще си купуваш слушалки обаче, или си като много от нас с един чифт за компютъра, един чифт в офиса и един чифт за улицата - ъпгрейда си заслужава. Не просто ще спестиш място, но и ще спечелиш консистентност на звука. А няма нищо по-дразнещо от това да започнеш албум на spotify-a на лаптопа, и като смениш на слушалките на телефона да звучи по доста различен начин едно и също парче.

Моят съвет обаче е директно да се насочите към безжичният Nova Pro. Да, знам - цената му е висока, но и знам че няма друг бранд слушалки и модел, който да прави толкова лесно преминаванетго от устройство към устройство, нито слушалки, които да са ми удобни след наистина дълги часове носене без пауза.

Wireless Модела има нещо, което напълно си заслужава парите - DAC-а работи при 2.4 гигахерцовата връзка и дублира функцията на зарядно за батерия. В комплекта получавате две. Всяка дава около 21-22 часа работа, а в момента на пазара слушалки с 40 часа продължителност на батерията просто няма. А за ползване навън се конкурира с топ моделите на JBL и Sony, с качеството на активният си noice canceling - фийчър, отсъстващ напълно при жичния модел.

На финал - про съвет: при първото пускане на DAC-a ще ви попита дали се намирате в EU или някъде другаде - не избирайте EU, защото ще си заключите максималните нива на звука на 85dB, заради европейската регулация.
          
Споделете тази новина:Подобни новини

Atari Gamestation Pro с повече от 200 игри и чифт безжични джойстици в комплект ще радва всички фенове на ретрото

Atari Gamestation Pro с повече от 200 игри и чифт безжични джойстици в комплект ще радва всички фенове на ретрото
Atari Gamestation Pro може да бъде поръчана днес...
 

SilverStone показа кутия за дънна платка с конектори на гърба

SilverStone показа кутия за дънна платка с конектори на гърба
SilverStone също показа няколко нови модела шасита, които осигуряват обратна монтажна позиция за дънните платки....
 

SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster

SteelSeries Apex 3 - истински емоционален Roller Coaster
Apex 3 e 9/10, ако геймиш на конзола и искаш да ползваш добра, високопрофилна клавиатура за целта. Няма друга в ценовият ѝ клас, която да и съперничи с основание на ниво performance и аксесоари....
 

Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?

Rival 5 - омни мишка за всички жанрове?
SteelSeries Rival 5 е мидклас гейминг мишка на ААА производител, която с дребни изключения (липсата на грип ленти и моно посоката за клик на скрола) се чувства и държи, като премиум продукт....
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Най-бързият FPV дрон в света ще може да предава Формула 1
Той лети със скорост 350 км/ч Още

Търсенето на Apple Vision Pro беше по-високо от очакваното, а нивото на връщане по-ниско
Минг-Чи Куо вярва, че Apple вероятно първоначално ще разшири продажбите на Vision Pro в повече англоезични страни като Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания Още

ASUS представя обновени OLED ноутбуци Vivobook S
Те са задвижвани от най-новите процесори Intel Core Ultra и AMD Ryzen 8040 Още

SoftBank отправя предизвикателство към NVIDIA с ускорители на AI на Arm
Oснователят на SoftBank Масайоши Сон (Masayoshi Son) смята да привлече до 100 млрд. долара за реализацията на свой собствен проект в тази област Още

Kioxia е предложила на SK Hynix достъп до японските си заводи, за да сключи сделка с Western Digital.
Японският производител на 3D NAND чипове Kioxia е предложил на своя инвеститор SK Hynix производствени линии в Япония Още