Apple подготвя широк спектър от приложения за своето устройство за добавена реалност

г. 11:20 ч.
Apple подготвя широк спектър от приложения за своето устройство за добавена реалност

Очаква се Apple да представи дългоочаквания хедсет за добавена реалност на събитието за разработчици WWDC 2023, което започва на 5 юни. За компанията ще бъде трудно да успее в новия пазарен сегмент без достатъчно широк набор от приложения, които могат да привлекат потребителите към новото устройство, затова Apple реши да се включи в разработването им.

Това уверено заявяват от агенция Bloomberg, която премина към почти ежедневно отразяване на тази тема. Тъй като таблетите iPad вече са доста напреднали в адаптирането на приложенията за добавена реалност към техните възможности, Apple ще използва за хедсета тези софтуерни решения, които вече са тествани на iPad. Самият интерфейс ще бъде адаптиран за използване с комплект за добавена реалност, а иконите на приложенията ще могат да се разпределят буквално в триизмерното пространство. Системата ще запомни точката в стаята, където потребителят е стартирал това или онова приложение, и ако той се върне на това място, то работата с конкретното приложение ще продължи автоматично.

Брандираните приложения на Apple ще бъдат адаптирани за слушалките в тяхната цялост - от браузъра Safari до клиента за електронна поща или картографската услуга. Особено внимание ще бъде отделено на приложението за видеоконференции FaceTime, а приложението Apple TV за телевизионни канали и предавания също ще бъде адаптирано. Най-малкото, потребителят ще може да прилага различни виртуални среди към екрана, на който ще гледа съдържание. Така например ще бъде възможно да се почувствате в пустиня или в космоса.

Приложенията за четене на книги и камера на слушалките ще предоставят много възможности за експериментиране. Спортните приложения също ще бъдат адаптирани към спецификата на новата платформа. Например любителите на медитацията ще имат възможност да се потопят в специална виртуална атмосфера с редица визуални ефекти и фонов звук за създаване на настроение. Спортните приложения с виртуален инструктор ще преминат на следващото ниво. Спортните предавания също ще бъдат преосмислени.

На новата платформа ще се разработват и бизнес приложения. Потребителите ще могат да си сътрудничат по виртуални бележки върху въображаема бяла дъска, като данните ще се наслагват върху изображения на реални обекти. FaceTime ще може да се използва и за виртуални срещи. Офис приложенията, като например софтуер за текстообработка и електронни таблици, ще бъдат адаптирани към шлема с добавена реалност, както и приложенията за редактиране на видео и запис на музика. Въвеждането на текст ще бъде възможно както чрез виртуалната клавиатура, така и чрез безжично свързана физическа клавиатура. Освен това гласовият интерфейс Siri също ще оказва известна помощ.

Противно на първоначалните намерения на Apple да се въздържа от изразходване на ресурси за игри, този вид забавление също ще се превърне в един от приоритетите при популяризирането на устройството с добавена реалност. Компанията вече работи с някои разработчици, за да адаптира техните приложения към новата платформа до юни. Други разработчици ще могат да направят това до пускането на устройството в продажба в края на годината.

Потребителите ще могат да превключват между виртуална и добавена реалност чрез натискане на въртящ се бутон отстрани на очилата, който ще наподобява коронката на Apple Watch. Ще се поддържа паралелна работа с няколко приложения. Разпознаването на жестове и насочването на погледа ще бъдат основните инструменти за въвеждане на информация и работа с интерфейса. Удостоверяването на потребителя ще се основава на ириса му. Apple също така ще се погрижи приложенията на очилата с добавена реалност да са съвместими с Mac, iPhone и iPad. Началният екран на хедсета ще наподобява този, използван в iPad, и ще осигурява бърз достъп до най-важните функции.
  
Споделете тази новина:Подобни новини


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Най-бързият FPV дрон в света ще може да предава Формула 1
Той лети със скорост 350 км/ч Още

Търсенето на Apple Vision Pro беше по-високо от очакваното, а нивото на връщане по-ниско
Минг-Чи Куо вярва, че Apple вероятно първоначално ще разшири продажбите на Vision Pro в повече англоезични страни като Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания Още

ASUS представя обновени OLED ноутбуци Vivobook S
Те са задвижвани от най-новите процесори Intel Core Ultra и AMD Ryzen 8040 Още

SoftBank отправя предизвикателство към NVIDIA с ускорители на AI на Arm
Oснователят на SoftBank Масайоши Сон (Masayoshi Son) смята да привлече до 100 млрд. долара за реализацията на свой собствен проект в тази област Още

Kioxia е предложила на SK Hynix достъп до японските си заводи, за да сключи сделка с Western Digital.
Японският производител на 3D NAND чипове Kioxia е предложил на своя инвеститор SK Hynix производствени линии в Япония Още