Обвиняват Google, че е съкратила жизнения цикъл на Chromebook

г. 11:00 ч.
Обвиняват Google, че е съкратила жизнения цикъл на Chromebook

Тъй като всички произвеждани хромбуци имат точно определен жизнен цикъл, определен от Google, американската агенции, която защитават потребителите, PIRG (U.S. Public Interest Research Group), настоява за нови правила. Според бюрократите, политиката на Google води до това, че потребителите са принудени да изхвърлят лаптопите след точно определен период от време, което вреди както на хората, така и на околната среда.

U.S. PIRG твърди, че изкуствено наложеният жизнен цикъл всъщност принуждава потребителите и образователните институции да изхвърлят лаптопите преди да са настъпили хардуерни повреди - поради липса на необходимата софтуерна поддръжка. Това допринася значително за натрупването на електронни отпадъци на сметищата и води до допълнителни разходи поради "планирано остаряване".

Организацията е поискала от Google да удължи жизнения цикъл на хромбуците на 10 години, след което устройствата да могат да бъдат рециклирани. Съществува и друг проблем. Според организацията само една трета от всички хромбуци се рециклират, а останалите в най-добрия случай просто се изпращат на сметищата. Американската организация PIRG иска също така Google да работи в по-тясно сътрудничество с производителите, за да създаде повече поправими устройства със сменяеми компоненти - тогава някои от тях ще могат да бъдат възстановени, ако се повредят.

Въпреки това Google вече предприема някои мерки за увеличаване на продължителността на живота на Chromebook. От днес компанията е увеличила времето за поддръжка на 8 години, а на уебсайта на разработчика можете да разберете колко дълго ще се поддържа дадено устройство Chromebook.

Навремето компютрите с Windows имаха почти неограничен живот - ако разполагахте с достатъчно производителен хардуер, можехте да актуализирате до нови версии на операционната система почти неограничено време. С появата на Windows 11 обаче това се промени, тъй като компютрите за тази операционна система трябва да отговарят на определени хардуерни изисквания, независимо от производителността им - например да имат TPM модули, уж от съображения за сигурност. Въпреки това Microsoft не прилага изискванията твърде стриктно и си затваря очите за използването на обходни пътища за своята ОС.

Като цяло обаче хромбуците са дори по-демократични от смартфоните. В никакъв случай всички модели с Android на Google не получават актуализации в продължение на 8 години.

    
Споделете тази новина:


Подобни новини

Google Pixel 7a ще бъде по-скъп от своя предшественик

Google Pixel 7a ще бъде по-скъп от своя предшественик
Смартфонът ще бъде пуснат на пазара на 10 май, а гъвкавият Pixel Fold ще трябва да изчака до края на юни ...
 

Най-скъпите брандове - Apple, Google и Samsung

Най-скъпите брандове - Apple, Google и Samsung
Google изпревари Samsung и вече е вторият най-скъп бранд в света...
 

Xiaomi представлява заплаха за Android?

Xiaomi представлява заплаха за Android?
Китайският производител на смартфони Xiaomi е една от най-бързо развиващите се технологични компании и скоро може да се превърне в заплаха за Google, по-точно - за услугите на Google, свързани с мобилната операционна система Android....
 

Последен пирон в гроба на Flash - YouTube премина на HTML5

Последен пирон в гроба на Flash - YouTube премина на HTML5
Най-голямата библиотека за видеофайлове в света - YouTube загърби остарелия Adobe Flash и премина на значително по-напредничевата платформа HTML5 за възпроизвеждане на видеоклиповете си....
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed