Поевтиняването на DDR5 паметта се забави поради проблеми с доставките на компоненти

г. 21:59 ч.
Поевтиняването на DDR5 паметта се забави поради проблеми с доставките на компоненти

Очакваше се цените на модулите с памет DDR5 да се изравнят или поне да спаднат до малко над цените на DDR4 през тази година. Според DigiTimes обаче производителите на модули за памет в разговор с изданието са заявили, че спадът на цените на модулите DDR5 се забавя, а в близко бъдеще може изобщо да спре. Като причина се посочват проблеми във веригата за доставка на компоненти за сглобяване на модулите.

С пускането на процесори на AMD и Intel, поддържащи памет DDR5, производителите на модули с тази памет започнаха масово да произвеждат RAM от новия стандарт. Цената на новата памет започна да намалява, но все още е чувствително по-скъпа от DDR4. Сега производителите на оперативна памет отбелязват, че темпът на намаляване на цените на паметта от новия стандарт се забавя.

Причините за това са две. Първо, производителите на чипове DRAM забавят доставките на нови чипове. Второ, има недостиг на захранващи елементи (PMIC контролери за захранване), които са включени в модулите DDR5 при производството на памет на сървърно ниво.

Пазарните експерти не знаят защо производителите на чипове Micron, Samsung и SK hynix са решили да забавят доставките на чипове за памет DDR5 за производителите на модули за памет. Въпреки това при недостиг на чипове производителите на модули просто не могат да увеличат производството си, което от своя страна води до забавяне на намаляването на цените. Все пак трябва да се уточни, че DigiTimes не посочва в доклада си конкретните доставчици на DRAM, които забавят доставките.

В един от последните си доклади анализаторите от TrendForce отбелязват, че производителите на DRAM са изправени пред проблем със съвместимостта между PMIC захранващите елементи и RDIMM сървърния клас DDR5 памет. Понастоящем доставчиците на DRAM и PMIC чипове решават този проблем колективно. В доклада се казва също, че PMIC чиповете от монолитни захранващи системи (MPS) са избегнали проблемите със съвместимостта.

Според анализаторите това ще предизвика голямо търсене на чипове MPS, което ще създаде трудности при доставката на DRAM модули от сървърно ниво и адаптирането им в този сегмент. Въпреки това сътрудничеството между доставчиците на DRAM и PMIC чипове потвърждава желанието и на двете страни да решат този проблем възможно най-скоро.

      
Споделете тази новина:


Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed