ЕС възнамерява да забрани изкуственото ограничаване на живота и функционалността на електрониката

г. 12:45 ч.
ЕС възнамерява да забрани изкуственото ограничаване на живота и функционалността на електрониката

Европейският парламент изготви нов законопроект за подобряване на етикетирането на продуктите в ЕС - той ще забрани подвеждащите характеристики на продуктите, като например необосновани твърдения за тяхната екологичност или живот на батерията. Бъдещият закон също така ще задължи производителите да оповестяват разходите за ремонт и ще забрани ограниченията за използване на части или аксесоари от трети страни.

Директивата ще бъде насочена срещу опаковките и рекламите с необосновани твърдения за безвредност на продуктите, като например "неутрален по отношение на климата" и "екологичен", освен ако не са подкрепени с реални доказателства. Законопроектът предвижда също така ясно обозначаване на разходите за ремонт на продукта и евентуални ограничения за ремонт от страна на производителите.

За да се постигне по-дълъг живот на продуктите, ЕС иска да забрани въвеждането на конструктивни характеристики, които ограничават живота на продукта или го карат да се повреди преждевременно. Освен това производителите искат да забранят ограничаването на функционалността на даден продукт, когато той се използва с консумативи, резервни части или аксесоари (като зарядни устройства или касети с мастило), произведени от други компании.

"Индустрията вече няма да печели от производството на потребителски продукти, които се развалят след изтичане на гаранционния срок. Производителите вече ще трябва да предоставят по ясен начин информация за възможностите и разходите за ремонт. Етикетите върху продуктите ще информират гражданите кои продукти са с гарантирана по-дълга експлоатация, а производителите, чиито продукти са по-издръжливи, ще реализират печалба. Ще се сложи край на джунглата от фалшиви екологични твърдения, тъй като ще се допускат само сертифицирани и обосновани индикации за безвредност на продуктите." - Биляна Борзан, заместник-председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Новият законопроект има за цел да помогне на потребителите да правят по-информирани покупки и да насърчи компаниите да предлагат по-безвредни за околната среда продукти. Европейският парламент иска също така да забрани подвеждащите твърдения за живота на батериите, както и информирането на потребителите за планираното остаряване и конструктивните особености, които ограничават жизнения цикъл на продукта.

Тъй като проектозаконът вече е предаден за разглеждане, обсъжданията между Европейския парламент и държавите-членки на ЕС трябва да започнат скоро.
    
Споделете тази новина:


Подобни новини

Какво трябва да знаем за климатиците?

Какво трябва да знаем за климатиците?
Видове климатици, важни технически характеристики и модели, заслужаващи внимание...
 

Разпродажба на смартфони в GearBest

Разпродажба на смартфони в GearBest
Пролетното почистване в GearBest започна. На сергията са извадени десетки модели смартфони с намалени цени. Вижте кои са най-интересните мобилни телефони с намалена цена....
 

GearBest със склад в Европа - време е за Коледни промоции

GearBest със склад в Европа - време е за Коледни промоции
Коледните намаления започнаха. Китайски смартфони от склад в Европа, без данъци и митнически такси...
 

Lenovo ThinkPad - на какво са способни бизнес лаптопите - краш тест

Lenovo ThinkPad - на какво са способни бизнес лаптопите - краш тест
Първи краш тест в Европа на Lenovo ThinkPad...
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed