Създадена е еластична "електронна кожа", която възстановява усещането за допир при изгаряния и др.

г. 21:32 ч.
Създадена е еластична

Кожата е не само защитна бариера за вътрешните органи, но и ценен инструмент на нервната система за възприемане на външния свят. Хората с тежки изгаряния, ампутации или други наранявания могат да загубят чувството си за допир и тактилната си чувствителност. Екип от Станфордския университет е създал "електронна кожа", която имитира истинската. Тя може да помогне на хората, които са загубили чувството си за допир, да възвърнат тактилната си чувствителност.

"Електронната кожа" е като ултратънък стикер. Единият лист от прозрачното фолио се състои от гъвкава интегрална схема с 5-волтово захранване. Трислойната структура на "e-skin" е диелектрична, като всеки слой съдържа органични наноструктури, които могат да бъдат проектирани поотделно, за да усещат различни сензорни сигнали: докато един може да усеща температура, друг помага на потребителя да усеща натиск. Дебелината на всеки слой е по-малко от един микрон. За да се подобри издръжливостта, "електронната кожа" е прикрепена към гъвкав субстрат, чиято дебелина е сравнима с тази на външния слой на човешката кожа.

При експеримент върху лабораторни плъхове изследователите стимулират "електронната кожа" с помощта на компютър, за да наблюдават невронните реакции. Прилагането на натиск или топлина върху кожата предизвика реакция под формата на потрепване на крайниците и стимулиране на нервите, което доказва, че технологията действително осигурява усещане за допир. "Електронната кожа" може да бъде многократно огъвана и разтягана, без да се разкъсва или да се страхува от повреда.

"Електронната кожа" би могла един ден да възстанови сетивните способности на хора, които са загубили чувството си за допир. Тя би могла да се интегрира и в протези, което би увеличило мобилността на потребителя и би му позволило да усеща тактилна обратна връзка. За съжаление, "електронната кожа" е изработена от органични материали и в момента има кратък живот. Освен това тя може да улавя само колебания в налягането и температурата, така че учените все още имат много работа за вършене.

    
Споделете тази новина:Подобни новини


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Thermaltake пусна кокпита за състезателен симулатор GR500 и стойка за три монитора
Стойката за тройния състезателен монитор на Thermaltake ви позволява да монтирате до три 32-инчови монитора Още

ASUS представя конзолата ROG Ally X с двойно по-дълъг живот на батерията и по-мощен процесор
ASUS все още не е разкрила точната дата на пускане на пазара и цената на ROG Ally X Още

Разработчиците са променили радикално дизайна на WhatsApp за Android и iOS
На първо място трябва да се отбележи промяната в цветовата палитра на интерфейса. Още

Sandberg пусна почистващ комплект за безжични слушалки
Новият комплект ще бъде на пазара този месец, вижте повече информация за него Още

Gigabyte представи миникомпютъра Metal Gear Plus ITX, базиран на десктоп процесори AMD Ryzen 8000G
Основното предимство на новия продукт е неговата възможност за надграждане Още