Създадена е еластична "електронна кожа", която възстановява усещането за допир при изгаряния и др.

г. 21:32 ч.
Създадена е еластична

Кожата е не само защитна бариера за вътрешните органи, но и ценен инструмент на нервната система за възприемане на външния свят. Хората с тежки изгаряния, ампутации или други наранявания могат да загубят чувството си за допир и тактилната си чувствителност. Екип от Станфордския университет е създал "електронна кожа", която имитира истинската. Тя може да помогне на хората, които са загубили чувството си за допир, да възвърнат тактилната си чувствителност.

"Електронната кожа" е като ултратънък стикер. Единият лист от прозрачното фолио се състои от гъвкава интегрална схема с 5-волтово захранване. Трислойната структура на "e-skin" е диелектрична, като всеки слой съдържа органични наноструктури, които могат да бъдат проектирани поотделно, за да усещат различни сензорни сигнали: докато един може да усеща температура, друг помага на потребителя да усеща натиск. Дебелината на всеки слой е по-малко от един микрон. За да се подобри издръжливостта, "електронната кожа" е прикрепена към гъвкав субстрат, чиято дебелина е сравнима с тази на външния слой на човешката кожа.

При експеримент върху лабораторни плъхове изследователите стимулират "електронната кожа" с помощта на компютър, за да наблюдават невронните реакции. Прилагането на натиск или топлина върху кожата предизвика реакция под формата на потрепване на крайниците и стимулиране на нервите, което доказва, че технологията действително осигурява усещане за допир. "Електронната кожа" може да бъде многократно огъвана и разтягана, без да се разкъсва или да се страхува от повреда.

"Електронната кожа" би могла един ден да възстанови сетивните способности на хора, които са загубили чувството си за допир. Тя би могла да се интегрира и в протези, което би увеличило мобилността на потребителя и би му позволило да усеща тактилна обратна връзка. За съжаление, "електронната кожа" е изработена от органични материали и в момента има кратък живот. Освен това тя може да улавя само колебания в налягането и температурата, така че учените все още имат много работа за вършене.

    
Споделете тази новина:


Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed