Alibaba предостави достъп до моделите си с изкуствен интелект на всеки, който иска да ги използва

г. 23:50 ч.
Alibaba предостави достъп до моделите си с изкуствен интелект на всеки, който иска да ги използва

Китайският гигант в областта на електронната търговия Alibaba обяви днес, че отваря достъпа до своите модели за изкуствен интелект за разработчици от трети страни, които ще могат да ги използват за създаване на собствени генеративни приложения за изкуствен интелект, без да се налага да обучават своите системи, което ще спести време и разходи. Съобщава се, че Alibaba отваря изходния код на модела Qwen-7B със 7 милиарда параметри и версията Qwen-7B-Chat, предназначена за приложения за диалог.

През април Alibaba пусна на пазара големия езиков модел (LLM) Tongyi Qianwen, който позволява генериране на съдържание на английски и китайски език с помощта на изкуствен интелект и има различни размери на модела, включително Qwen-7B със 7 млрд. параметри и повече.

Qwen-7B и Qwen-7B-Chat ще бъдат достъпни за изследователи, учени и компании от цял свят. Съобщава се, че компаниите с повече от 100 млн. активни месечни потребители ще се нуждаят от безплатен лиценз от Alibaba за това. Въпреки че Alibaba няма да получава лицензионни такси за използването на своята технология с отворен код, очаква се нейното разпространение да позволи на компанията да накара повече потребители да се ангажират с нейните модели на изкуствен интелект.

Този ход на Alibaba изостря конкуренцията ѝ с Meta, която по-рано тази година предостави на изследователите достъп до своя модел с отворен код Llama. Meta работи и с други технологични фирми, за да ускори приемането на своя модел на ИИ. Миналия месец Microsoft обяви, че открива достъп до Llama 2 LLM на Meta за разработчици, използващи облачната услуга Azure на Microsoft. Ако моделът на големите езици на Alibaba се наложи на пазара, това може да се окаже привлекателно за доставчиците на облачни услуги да го предоставят на своите клиенти. Наличието на силен LLM за разработване на приложения с изкуствен интелект е потенциално конкурентно предимство за участниците в облака.

Alibaba вече е създала свои собствени приложения, използвайки Tongyi Qianwen. Миналия месец тя стартира Tongyi Wanxiang - услуга с ИИ, която позволява генериране на изображения въз основа на сигнали.

    
Споделете тази новина:


Подобни новини

Ръководителят на отдела за разработка на чипове с изкуствен интелект на Meta ще напусне поста си

Ръководителят на отдела за разработка на чипове с изкуствен интелект на Meta ще напусне поста си
Предишния ден Meta представи нови продукти, базирани на генеративен изкуствен интелект, включително чатбот, който показва както текстови отговори, така и изображения....
 

Etao.com - съвместна разработка на Microsoft и Alibaba Group за Китай

Etao.com - съвместна разработка на Microsoft и Alibaba Group за Китай
 


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed