Представиха е Milk-V Vega, първият в света 10GbE комутатор, базиран на RISC-V

г. 11:31 ч.
Представиха е Milk-V Vega, първият в света 10GbE комутатор, базиран на RISC-V

Shenzhen MilkV Technology (Milk-V) обяви първия в света 10GbE комутатор, базиран на отворената архитектура RISC-V. Устройството се нарича Milk-V Vega и е предназначено за използване в мрежи за широколентов достъп, платформи за видеонаблюдение и аудиовизуални услуги, интелигентни градски системи и др.

Използван е чипът RISC-V FSL1030M, разработен от Wuhan Binary Semiconductor Corporation. Продуктът работи на честота 400 MHz и има кеш памет от 1,5 Mbyte. Като софтуерна платформа се използва операционната система с ядро Linux. Milk-V Vega разполага с два 10GbE SFP+ порта, четири 1GbE SFP конектора и осем 1GbE RJ-45 порта. Две устройства могат да се монтират едно до друго в стандартна сървърна стойка.

Процесорната част е базирана на ядрото UX608 uCore (Nuclei System Technology). Поддържат се набор от инструкции RV32/64 IMACFDPB, AHB-Lite, интерфейси ILM/DLM и др. Осигурена е конфигурируема SRAM памет за инструкции и данни. Конфигурацията на чипа включва Cluster Cache в допълнение към ICache за инструкции и DCache за данни. Поддържат се интерфейси JTAG и cJTAG.

Използваният в устройството китайски чип-компютър (L2) FSL91030M осигурява поддръжка на осем гигабитови PHY-порта (10/100/1000BASE-T и 100BASE-FX), два 10G SerDes порта (1000BASE-X, SGMII, QSGMII, O-USGMII и 10G BASE-R) и четири 1G SerDes порта (1000BASE-X и SGMII). Възможни са четири комбинирани 1G SerDes и 1 GbE PHY порта. Освен това FSL91030M позволява два порта да се използват като разширяеми RGMII/GMII/MII интерфейси.

        
Споделете тази новина:


Подобни новини


Facebook
Facebook
RSS
RSS Feed