Gigabyte обяви дънни платки Aorus Z790 X за предстоящото 14-то поколение чипове Intel Core - на цени от 290 до 1000 щ. долара.

г. 00:50 ч.
Gigabyte обяви дънни платки Aorus Z790 X за предстоящото 14-то поколение чипове Intel Core - на цени от 290 до 1000 щ. долара.

Въпреки че обявяването на актуализираните процесори Intel Raptor Lake не се очаква преди следващия месец, Gigabyte вече официално представи дънните платки от серията Aorus Z790 X, предназначени за предстоящото 14-то поколение Core. Производителят подчертава в актуализираните модели платки поддръжката на по-бързи RAM модули, оптимизацията на BIOS, както и използването на някои иновативни решения.

Дънните платки Gigabyte Aorus Z790 X предлагат поддръжка на модули памет до DDR5-8266 при използване на профили Intel XMP 3.0. Платките разполагат с функцията DDR5 XMP Auto Booster, която ви позволява да използвате модули памет със стандарт DDR5-5600 в режим DDR5-6000 само с едно натискане на бутон. Освен това Gigabyte отбелязва, че е подобрила качеството на предаване на сигнала между компонентите в новите платки, което допринася за подобряване на производителността, стабилността и надеждността на цялата система.

Новите дънни платки Aorus Z790 X разполагат с механизми M.2 EZ-Latch Click и M.2 EZ-Latch Plus, които улесняват инсталирането на NVMe SSD радиатори и SSD дискове в M.2 слотове без необходимост от инструменти. Подобен механизъм е добавен и към основните PCIe x16 слотове. Той опростява инсталирането и изваждането на масивни графични карти. Конекторът също така е структурно подсилен с метална пластина на гърба на платките, за да се предотврати провисването на големи и тежки графични карти при инсталирането им в конектора.

Платките Z790 Aorus Pro X и B760M Aorus Elite X имат индикатори за POST код. Aorus Z790 Xtreme X разполага с голям 5-инчов цветен LCD дисплей, който показва различна полезна информация за системата. Той също така може да показва и различни изображения.

Актуализираните дънни платки Gigabyte Aorus Z790 X разполагат с нови радиатори. Производителят твърди, че общата площ за отвеждане на топлината е увеличена до 10 пъти, а използването на специално нанокарбоново покритие върху радиаторите е увеличило ефективността им с 10%. Освен това производителят е променил леко разположението на отворите на задния панел на конекторите, за да подобри ефективността на вентилацията. Като цяло всичко това е позволило на новите дънни платки да намалят общата температура в областта на елементите на подсистемата за захранване VRM със 7 градуса по Целзий, казват от компанията.

Обновените платки получиха свеж във визуално и функционално отношение BIOS. Той получи нов потребителски интерфейс, настройки за бърз достъп, нова ексклузивна настройка PerfDrive, която позволява да се намери баланс между производителността, консумацията на енергия, както и параметрите на работната температура на процесорите Intel Core. Gigabyte отбелязва също, че сътрудничеството с разработчиците на софтуера за мониторинг HWiNFO им е позволило да интегрират някои от функциите на тази програма директно в BIOS на дънните платки.

Друга ключова характеристика на дънните платки Gigabyte Aorus Z790 X, въпреки че това се отнася за всички модели с "X" в името и от други производители, е поддръжката на безжичния стандарт Wi-Fi 7. Вярно е, че ще има и модели, при които напълно липсва поддръжка на Wi-Fi.

Порталът TechPowerUp посети закритото изложение на новите продукти на Gigabyte и разбра техните цени. Както се очакваше, актуализираните модели станаха по-скъпи от своите предшественици. Така например най-евтиният модел Z790 Aorus Elite X WIFI 7 ще струва 289,99 USD. Препоръчителната цена на Z790 Aorus Pro X е 549,99 USD. Флагманският модел Aorus Z790 Xtreme X е на цена от 999,99 USD.

    
Споделете тази новина:Подобни новини

Gigabyte представи бели дънни платки за предстоящите процесори Intel Raptor Lake Refresh

Gigabyte представи бели дънни платки за предстоящите процесори Intel Raptor Lake Refresh
Поддържа се памет DDR5-8266, а функцията XMP Auto Booster позволява на модулите DDR5-5600 автоматично да работят в режим DDR5-6000...
 

Gigabyte отстранява проблеми с паметта DDR5 при чипсетите на Intel от сериите 600 и 700

Gigabyte отстранява проблеми с паметта DDR5 при чипсетите на Intel от сериите 600 и 700
Някои потребители от китайската общност Baidu Tieba се оплакаха от постоянни проблеми с модулите памет DDR5 на дънни платки Gigabyte с чипсети Intel от сериите 600 и 700...
 

Gigabyte представя видеокарта GeForce RTX 4070 Ti AORUS WaterForce с воден блок и система за управление на топлината

Gigabyte представя видеокарта GeForce RTX 4070 Ti AORUS WaterForce с воден блок и система за управление на топлината
До момента Gigabyte все още не е публикувала цени, спецификации или дата на пускане на пазара на картите...
 

Gigabyte Q21 - евтин, компактен Intel Bay Trail лаптоп

Gigabyte Q21 - евтин, компактен Intel Bay Trail лаптоп
Пореден анонс на бюджетен Bay Trail лаптоп с Windows 8.1 with Bing, този път от Gigabyte...
 


 
SetCombG.com новини

Още Новини

Климатици Дайкин - Перфектното решение за дома
Климатици Дайкин предлагат не само върховна технология и ефективност, но залагат и на комфорт и удобство за вашия дом. Още

AMD представи мобилните чипове Ryzen 5 7235H и Ryzen 7 7435H - и двата без интегрирана графика
AMD тихомълком разшири фамилията мобилни процесори Ryzen 7035 (Rembrandt-R) с два нови чипа Още

Microsoft ще започне да продава Teams като самостоятелен продукт
Според източници мерките на Microsoft за разделяне на продуктите може да не са достатъчни за компанията, за да избегне антитръстовите обвинения от Европейската комисия Още

Nvidia се изкачва на второ място сред производителите на чипове - Samsung се смъква на трето място
Съответната статистика е публикувана от изданието Business Korea, като се позовава на данни на аналитичната компания Omdia от 28 март тази година Още

Опашките за наскоро представения електрически автомобил Xiaomi SU7 вече продължават седем месеца
Лимитираната серия Founders Edition, от която бяха направени 5000 бройки, предлагаше щедър набор от опции като подарък, но беше разпродадена веднага след началото на поръчките Още